Укриття в ЦНТУ: від підвальних коридорів до лекційного кабінету та кімнати відпочинку


16 травня 2023
Українці – хазяйновиті й можуть зробити затишок будь з чого. Така ж історія з укриттями в Центральноукраїнському національному технічному університеті. Влітку минулого року найпростіші укриття, облаштовані в підвалах навчальних корпусів, мали базовий рівень зручностей. Зараз оснащення укриттів помітно покращилось. Детальніше...

Українці – хазяйновиті й можуть зробити затишок будь з чого. Така ж історія з укриттями в Центральноукраїнському національному технічному університеті. Влітку минулого року найпростіші укриття, облаштовані в підвалах навчальних корпусів, мали базовий рівень зручностей. Зараз оснащення укриттів помітно покращилось: з’явились нові лави для сидіння, нові (металеві) вхідні двері, мережа Wi-Fi, туалети: стаціонарні та переносні, величезні ємності з питною та технічною водою, новий евакуаційний вихід, резервна система освітлення. В процесі: створення лекційних кабінетів та кімнат відпочинку з двоярусним ліжками.

Сховища-укриття в ЦНТУ з’явились як вимога часу, дякуючи (в лапках) північним сусідам-вбивцям. Для того, щоб університет міг розпочати 2022-2023 навчальний рік офлайн, в навчальному закладі мали з’явитись укриття для студентів та викладачів.

Під найпростіші укриття переобладнали підвальні приміщення начальних корпусів.

Влітку 2022 року підвали університету облаштували необхідним знаряддям, для того, щоб вони могли виконувати роль укриттів, згадує проректор ЦНТУ з адміністративно-господарської роботи Віктор Слонь. Існують певні вимоги ДСНС до найпростіших укриттів – цих вимог дотримались. Відтоді команда адміністративно-господарської частини навчального закладу постійно проводить роботи з покращення стану та оснащення укриттів. Не без допомоги волонтерів та благодійників.

У квітні викладачі ЦНТУ провели суботник із прибирання території укриттів.

Французька недержавна гуманітарна організація ACTED надала ресурси для встановлення металевих вхідних дверей; виготовлення і встановлення сходин евакуаційного виходу в навчальному корпусі №2.

За час, що минув від переобладнання підвалів в укриття, також там зроблено ремонт стін, підлоги та інш;

– проведено мережу резервного освітлення;

– замінено лампи розжарювання енергозберігаючими лапами;

– встановлено резервуари з запасами питної (із розрахунку на три доби) та технічної води;

– втричі збільшено кількість біотуалетів, приведено до ладу всі стаціонарні туалети;

– оновлено аптечки та місця зберігання інструменту;

– встановлено датчики руху;

– прибрано зайві речі в приміщеннях укриття під навчальним корпусом №2, збільшивши його місткість тощо.

Крім цього, як повідомив Віктор Слонь, тривають ремонтні роботи в приміщеннях укриттів, де планується зробити лекційні класи та кімнату відпочинку з двоярусними ліжками.

Нещодавній Місячник захисних споруд цивільного захисту та стану готовності захисних споруд закладів освіти Кропивницької громади лише підтвердив готовність укриттів Центральноукраїнського національного технічного університету до роботи та проведення занять в офлайн-режимі.