Студенти ЦНТУ готуються до подорожі до США


15 березня 2017
Вчора, 14 березня, група студентів Центральноукраїнського національного технічного університету на чолі із керівником Відділу міжнародних зв’язків ЦНТУ Владиславою Натальченко відвідала зустріч віце-консула Посольства США в Україні Наомі Анісман з молоддю обласного центру, під час якої пані Анісман презентувала освітні програми для студентів, викладачів та науковців.

Вчора, 14 березня, група студентів Центральноукраїнського національного технічного університету на чолі із керівником Відділу міжнародних зв’язків ЦНТУ Владиславою Натальченко відвідала зустріч віце-консула Посольства США в Україні Наомі Анісман з молоддю обласного центру, під час якої пані Анісман презентувала освітні програми для студентів, викладачів та науковців.

Більшість програм культурного та освітнього обмінів Державного Департаменту США для українських учнів, студентів, вчителів, викладачів, дослідників координує Офіс Освітніх програм Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Відповідно, інформацію про такі програми обмінів можна отримати у Відділі преси, освіти та культури Посольства США в Україні, в інформаційно-консультативних центрах мережі «EducationUSA» Державного Департаменту США, в інформаційних центрах «Вікно в Америку», які функціонують в усіх областях України.

На базі Кропивницького центру «Вікно в Америку», розташованого в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Чижевського, й відбулась зустріч представника американського Посольства зі студентською молоддю нашого міста. На зустрічі були присутні студенти другого-третього курсів механіко-технологічного факультету і факультету економіки та менеджменту, які цього року братимуть участь у міжнародній студентській програмі Work and Travel USA.

Пані Наомі Анісман розповіла студентам нашого міста про основні американські програми академічних обмінів, які підтримуються та координуються Посольством США.

Наприклад, це програма для студентів вищих навчальних закладів Global UGRAD – програма обміну для студентів ВНЗ надає можливість студентам бакалаврату денного відділення українського університету навчатися протягом одного академічного семестру в університетах або дворічних чи чотирирічних коледжах США.

Студенти старших курсів або випускники бакалаврату українського ВНЗ можуть скористатися грантом Фулбрайта для навчання на магістерському рівні (Fulbright Graduate Student Exchange Program) – програмою передбачено навчання в американських університетах від одного до двох років на здобуття ступеня магістра. В конкурсі можуть брати участь студенти галузей спеціалізацій: гуманітарні, суспільні, точні, технічні та природничі дисципліни (за винятком спеціальностей: бухгалтерський облік, аудит, логістика, менеджмент, маркетинг, бізнес, управління бізнесом, клінічна медицина).

Також Програмою академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні передбачаються гранти для молодих викладачів та дослідників – Fulbright Faculty Development Program, проведення досліджень в університетах США тривалістю від шести до дев’яти місяців. У конкурсі можуть брати участь особи віком до 40 років з дворічним професійним досвідом: викладачі; аспіранти та дослідники, які ще не мають наукового ступеня; кандидати наук (не пізніше 5-ти років після захисту); адміністратори вищих навчальних закладів; співробітники науково-дослідних установ; журналісти; фахівці з бібліотечної, музейної та архівної справи; спеціалісти у сфері управління культурою; працівники громадських організацій (НДО). Галузі спеціалізації: гуманітарні, суспільні, точні, технічні та природничі дисципліни.

Програма для кандидатів та докторів наук, дослідників та аспірантів напередодні захисту Fulbright Scholar Program – проведення досліджень в університетах, наукових та дослідницьких установах США на період від трьох до дев’яти місяців. У конкурсі можуть брати участь кандидати та доктори наук; діячі культури, фахівці з бібліотекарства, журналісти та юристи; дослідники без наукового ступеня з досвідом роботи не менше п’яти років та аспіранти або здобувачі напередодні захисту, які отримають науковий ступінь до початку гранту. Галузі спеціалізації: гуманітарні, суспільні, точні, технічні та природничі дисципліни.

Для навчальних закладів і наукових установ України існують програми U.S. Fulbright Scholar Program та Fulbright Specialist Program які передбачають запрошення до вітчизняних університетів американських науковців і фахівців різного профілю для викладання, проведення досліджень, читання лекцій, участі у наукових програмах й конференціях, консультування керівників і адміністраторів з питань управління освітою, проведення семінарів, спрямованих на підвищення кваліфікації українських спеціалістів, осучаснення навчальних програм й оновлення навчальних матеріалів, започаткування спільних наукових проектів і програм обмінів.

Для фахівців на середньому етапі розвитку кар’єри пропонується Hubert H. Humphrey Program – 10-місячне стажування у США, без отримання ступеню, що включає академічну програму та професійне стажування фахівців. Програма пропонує можливості для професійного розвитку завдяки вивченню вибраних навчальних дисциплін в університеті, участі у конференціях, спілкуванню в професійних мережах, та набуттю практичного досвіду під час стажування.

Окрім розповіді про основні програми обмінів, пані Наомі Анісман відповіла на запитання студентів щодо графіків та процедури оформлення в’їзних документів, особливостей участі у тій чи іншій програмі тощо.

На фото: представник Посольства США в Україна Наомі Анісман разом зі студентами Центральноукраїнського національного технічного університету.

Детальну інформацію про міжнародні програми ЦНТУ студенти університету можуть отримати у Відділі міжнародних зв’язків Центральноукраїнського національного технічного університету (кабінет 722).