Підтримайте проект студентів ЦНТУ на конкурсі проектів громадського бюджету міста!


19 квітня 2017
Вчора, 18 квітня стартувало рейтингове голосування за проекти громадського бюджету («бюджету участі») міста Кропивницький. Усього до голосування міська рада допустила 86 проектів. Серед них – проект реконструкції спортивного майданчика у студмістечку ЦНТУ під назвою «Здорова молодь – здорове місто» від студентів нашого навчального закладу Олександра Дроздова і Владислава Вишінського. Проголосувати можна протягом 10 робочих днів, тобто до 3 травня.

Вчора, 18 квітня стартувало рейтингове голосування за проекти громадського бюджету («бюджету участі») міста Кропивницький. Усього до голосування міська рада допустила 86 проектів. Серед них – проект реконструкції спортивного майданчика у студмістечку ЦНТУ під назвою «Здорова молодь – здорове місто» від студентів нашого навчального закладу Олександра Дроздова і Владислава Вишінського. Проголосувати можна протягом 10 робочих днів, тобто до 3 травня.

Громадський бюджет або «бюджет участі» – це частина бюджету міста Кропивницького, з якого здійснюється фінансування заходів, виконання робіт та надання послуг, визначених безпосередньо членами територіальної громади та оформлених відповідно проектних пропозицій, які стали переможцями конкурсу.

Всі проекти класифікуються за двома категоріями: малі проекти та великі проекти. Малі проекти – це проекти, загальна вартість реалізації яких становить до 100 тис. гривень. На такі проекти виділяється 60% загального обсягу громадського бюджету (загальний «бюджет участі» становитиме в межах 3 млн. гривень). Великі проекти – це проекти, загальна вартість реалізації яких становить від 100 тис. до 800 тис. гривень. На такі проекти виділяється 40% загального обсягу громадського бюджету.

Для довідки: вартість 86-ти проектів-фіналістів, відібраних до участі у рейтинговому голосуванні, становить більше 24 млн. гривень, тобто у вісім разів більше, ніж виділено коштів.

Проголосувати за проекти має право будь-який член територіальної громади міста, що є громадянином України та досяг 16-річного віку.

Проголосувати можна за один з великих проектів та один з малих проектів в електронному або паперовому вигляді:

– на офіційному веб-сайті міської ради міста Кропивницький шляхом заповнення електронної версії анкети;

– у Центрі надання адміністративних послуг міста Кропивницький шляхом заповнення друкованої версії анкети;

– через систему BankID (для осіб, які зареєстровані у місті Кропивницький).

Встановлюватиме результати конкурсу спеціальна комісія з визначення переможців проектів громадського бюджету міста Кропивницького. Комісія складатиметься з представників громадських організацій та депутатів міської ради. Встановлення результатів голосування відбувається на відкритому засіданні комісії, яке передбачає підрахунок голосів, поданих у електронному вигляді та підрахунок голосів у бюлетенях, відданих за кожну окремо виставлену на голосування проектну пропозицію. Рекомендованими до реалізації вважатимуться ті проектні пропозиції, які набрали найбільшу кількість голосів, до вичерпання обсягу коштів, виділених на реалізацію громадського бюджету.

Отже, на участь у конкурсі подано проект реконструкції спортивного майданчика під назвою «Здорова молодь – здорове місто» від студентів Центральноукраїнського національного технічного університету Олександра Дроздова і Владислава Вишінського.

Три з половиною роки тому Олександр Дроздов вже був причетний до відновлення у гуртожитку №3 тренажерної зали.

«Як тільки-но я поступив до університету і поселився у гуртожитку, у мене виникла ідея зробити там спортивну залу, – розповідає Олександр Дроздов. – Силами студентів ми зробили капітальний ремонт приміщення (викладачі допомогли знайти спонсорів, які надали будівельні матеріали), взяли в оренду спортивний інвентар і займаємось у цій залі силовими видами спорту. Також у цій залі тренується збірна університету із гирьового спорту. Як вам відомо, футбольний майданчик у студмістечку університету давно вийшов з ладу, покриття майже повністю зіпсувалось і непридатне для гри. Я часто чув розмови студентів про те, як вони хотіли б мати вуличний спортивний майданчик для ігрових видів спорту. Дізнавшись про програму громадських бюджетів у нашому місті, ми з друзями вирішили подати такий проект, яки допоможе реставрувати спортмайданчик та зробити його доступним для мешканців навколишніх мікрорайонів».

На фото Олександр Дроздов під час вручення йому профспілкової нагороди «Гордість ФЕМ» 2016 року.

Як зазначено у характеристиці проекту «Здорова молодь – здорове місто», його метою є створення умов для зайняття спортом молоді, що мешкає на 101-му мікрорайоні, в гуртожитках Центральноукраїнського національного технічного університету, по вулицях Юрія Коваленка, Волкова, Пацаєва та ін., оскільки у даний час подібні об’єкти на зазначеній території з орієнтовною чисельністю населення понад 22 тис. осіб відсутні. Будівництво футбольного поля сприятиме, зокрема, організації дозвілля професіоналів та аматорів футболу, покращенню соціальної ситуації, зниженню рівня криміногенних проявів, зміцненню здоров’я та фізичної підготовки молоді, а отже, зробить дозвілля молодих людей більш цікавим і корисним.

За словами Олександра Дроздова, автори проекту бачать багато варіантів використання оновленого спортивного майданчика. Оскільки подібних споруд у місті, загалом, небагато, на цьому полі можна було б проводити турніри з міні-футболу міського, обласного або навіть загальноукраїнського рівня. Наприклад, матчі чемпіонату міста серед учнів загальноосвітніх шкіл, студентські універсіади, матчі аматорського чемпіонату міста з міні-футболу тощо. Також на футбольному майданчику зможуть грати у футбол просто у своє задоволення студенти, мешканці гуртожитків, мешканці навколишніх мікрорайонів.

Орієнтовна вартість проекту, згідно розрахунків авторів, становитиме більше 550 тис. гривень (левову частину кошторису займає вартість імпортного газону – майже 350 тис. гривень).

Хоча передбачається, що будівельно-відновлювальні роботи виконуватимуть професійні підрядники, Олександр Дроздов упевнений, що багато студентів університету виявлять бажання допомогти професійним будівельникам у виконанні нескладних робіт, як от: операції із сипучими матеріалами, прибирання сміття, фарбування та інше.

***

Підтримати проект студентів ЦНТУ Олександра Дроздова і Владислава Вишінського «Здорова молодь – здорове місто» на конкурсі проектів громадського бюджету міста Кропивницький можна за посиланням тут.