Представники ЦНТУ відремонтували ще один автомобіль для військових


25 квітня 2017
На кафедрі експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету відновили ходові можливості бойового позашляховика УАЗ 34-го окремого мотопіхотного батальйону 57 мотопіхотної бригади Збройних сил України.

На кафедрі експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету відновили ходові можливості бойового позашляховика УАЗ 34-го окремого мотопіхотного батальйону 57 мотопіхотної бригади Збройних сил України.

Нагадаємо, позаминулого року колектив кафедри ЕРМ університету відновив та подарував 34-му мотопіхотного батальйону «Батьківщина» (назва при формування – батальйон територіальної оборони «Кіровоград-2») повнопривідну вантажівку УАЗ-3303, а згодом викладачі та студенти кафедри ЕРМ допомогли відремонтувати ще два авто: командирський позашляховик УАЗ-469 та фургон УАЗ-452. Відтоді співпраця між кафедрою експлуатації та ремонту машин ЦНТУ та військовими 34-го ОМпБ стала регулярною, і у відповідь на допомогу у відновленні та ремонті техніки командування 34-го мотопіхотного батальйону відзначило колектив кафедри грамотою, яку восени минулого року було вручено завкафедрою експлуатації та ремонту машин університету, ректору ЦНТУ, професору Михайлу Черноволу.

Не так давно військові попросили університет допомогти відремонтувати ще один позашляховик УАЗ-469. Звісно, ремонтували автомобіль на базі кафедри ЕРМ за сприянням адміністративно-господарської частини університету.

«Проблема, з якою до нас звернулися військові, полягала у тому, що на автомобілі вийшов з ладу двигун, – розповідає заступник завідувача кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ, доцент Сергій Магопець. – В нашій лабораторії спеціалісти кафедри повністю розібрали двигун, почистили його, відрегулювали, замінили на нові деякі деталі, а також поставили новий головний вузол двигуна, так як попередній вузол зазнав фізичних пошкоджень, в результаті чого двигун перестав працювати. Цей вузол довелося дуже довго шукати, оскільки в наш час, в принципі, залишилося не багато деталей до машин, які випускалися серійно ще в 1970-х роках. Фактично, фахівці кафедри здійснили капітальний ремонт двигуна. Потім ми його зібрали наново і поставили на машину – все працює.

Цей УАЗ прийшов до лабораторії нашої кафедри із зони АТО. На передовій такі автомобілі працюють в умовах бездоріжжя, в умовах значних навантажень на техніку. Тому, окрім капремонту двигуна, співробітники кафедри ЕРМ також починили та відрегулювали карданні передачі переднього та заднього ведучих мостів машини, замінили частину елементів трансмісії та інше. Деякі деталі та вузли нам надали військові, деякі деталі кафедра вишукувала сама, використовуючи для цього власні ресурси.

Якщо пам’ятаєте, у випадку із попереднім УАЗ-469 34-го батальйону, який було відремонтовано у нас на кафедрі, студенти повністю реставрували зовнішній вигляд автомобіля. Зараз ми теж могли повернути машині «парадний» вигляд, проте роботи з капітального ремонту кузова і фарбування потребували б додаткового часу і ресурсів. Проте військовим машина потрібна вже зараз, а не через місяць. Автомобіль поїде на передову, де набагато важливіше, щоб машина надійно працювала, їздила справно і швидко, а як вона буде при цьому виглядати – то вже другорядне. Для наших друзів-військових потрібно, щоб машина, по-перше, була на ходу, по-друге, повернулася в розпорядження бойового підрозділу якомога швидше. Тому ми зробили акцент на відновленні основних вузлів та механізмів, а не зовнішнього вигляду».

Як повідомив Сергій Магопець, основну частину робіт по капітальному ремонту двигуна автомобіля виконав провідний інженер кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ Віталій Горєв (на фотографії вгорі Віталій Горєв сидить біля двигуна автомобіля в правій частині кадру – прим.). Студентів цього разу вирішили не долучати до ремонту авто, оскільки у квітні місяці традиційно відбувається багато студентських олімпіад, конференції, семінарів у різних ВНЗ України, тому найкращі студенти кафедри були зайняті підготовкою до наукових заходів.

Але, оскільки це, напевне, не останній випадок допомоги кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ нашим військовим, у студентів ще буде можливість долучитися до ремонту машин для потреб вояків 34-го окремого мотопіхотного батальйону 57 мотопіхотної бригади Збройних сил України.

Підготував Олександр Виноградов