«Вирішення проблем екології – стратегічне питання економічного розвитку держави»


26 квітня 2017
Третій рік поспіль в Центральноукраїнському національному технічному університеті проходить Регіональна науково-практична конференція «Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення». Однією з особливостей усіх трьох конференцій є те, що участь у виступах та обговореннях беруть не лише науковці, викладачі, екологи-практики чи студенти відповідної спеціалізації, а ще й учнівська молодь.

Третій рік поспіль в Центральноукраїнському національному технічному університеті проходить Регіональна науково-практична конференція «Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення». Однією з особливостей усіх трьох конференцій є те, що участь у виступах та обговореннях беруть не лише науковці, викладачі, екологи-практики чи студенти відповідної спеціалізації, а ще й учнівська молодь.

В ролі організаторів конференцій «Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення» традиційно виступає багато організацій, які так чи інакше зацікавлені екологічною тематикою.

Зокрема, співорганізаторами цьогорічної конференції виступили два найбільших університети обласного центру: ЦНТУ та Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка; представники органів державної та місцевої влади: департамент екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної державної адміністрації, управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кіровоградської міської ради та Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області; освітні та навчальні заклади: комунальний заклад «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського», КЗ «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», КЗ «Кіровоградський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді»; а також Кіровоградський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України та громадська організація «Українське громадське об'єднання міжвідомчих комунікацій у сфері охорони навколишнього природного середовища е-Екологія».

Відкрив ІІІ Регіональну науково-практичну конференцію «Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення», пленарне засідання якої щороку гостинно приймає бібліотека ЦНТУ, проректор із наукової роботи нашого університету, професор Олександр Левченко. У своєму виступі Олександр Миколайович зауважив на залежності рівня економіки держави від стану навколишнього середовища.

«Більшість людей звикла розглядати проблеми екології з точки зору катастроф або природних явищ, які можуть нести для них загрозу, – зазначає Олександр Левченко. – Але як економіст, хочу сказати, що питання екології – це стратегічне питання економічного розвитку держави. В сучасному світі екологія є невід’ємною частиною якості життя. Чиста вода, чисте повітря – це також товар, який має величезний попит. Якщо ви почнете порівнювати різни країни з точки зору якості життя, то побачите, що, одні країни частіше приваблюють громадян оселятися у них, інші, навпаки, змушують своїх громадян емігрувати. Проблеми екології неможна недооцінювати. Якщо ми хочемо, дійсно, побудувати конкурентоспроможну та придатну для комфортного життя країну, в якій хотіли би залишатися жити наші діти, наші онуки, то необхідно приділяти більше уваги питанням екології. Навіть, якщо у майбутньому населення матиме великий рівень доходу, ніхто з молоді не залишатиметься тут жити при забрудненому навколишньому середовищі, коли залишатиметься все менше й менше чистої питної води та чистого повітря. Якщо ж молодь стане масово виїжджати з країни, у нас не буде оновлення професійних кадрів, не буде виробництв, не буде інвестицій. Тому питання екології – це стратегічне питання економічного розвитку держави

Попереднім поколінням, на жаль, питання екології були не так важливі. Але сучасна молодь більше орієнтовна на якісні умови життя, тому молодь буде більш активно ставити такі питання, вимагати вирішення проблем екології та захищати навколишнє середовище. Тому такі конференції, які привертають увагу до проблем екології, дуже важливі».

Директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської облдержадміністрації Олександр Ковтунов розповів про основні екологічні проект департаменту, виконані протягом останнього часу, зокрема про проекти екологічної модернізації підприємств, реконструкції очисних споруд декількох об’єктів та інше.

«Зараз ми працюємо, переважно, вже із наслідками того, що свідомість значної частини людей щодо екології була на недостатньо високому рівні, – говорить Олександр Ковтунов. – Тому надзвичайно важливо виховувати в молодих людях належне ставлення до навколишнього середовища, і саме на таких конференціях ми можемо підвищувати наш рівень свідомості з питань екології».

Як раз про один з практичних проектів департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА, пов’язаний із дослідженнями екологічного стану Кременчуцького водосховища, та який виконує колектив кафедри екології та охорони навколишнього середовища ЦНТУ, учасникам конференції розповіли завкафедрою екології та ОНС, к.б.н., доцент Ольга Медведєва і аспірант кафедри ЕОНС Олег Краснюк.

Після пленарного засідання роботу ІІІ Регіональної науково-практичної конференції «Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення» було продовжено у двох тематичних секціях. Доповіді презентували викладачі, студенти університетів, учні, вчителі шкіл.

Основна тематика робіт: сучасний досвід екологічної освіти (шкільної, позашкільної та спеціальної); організація та підтримка здорового способу життя; технологічні, правові та економічні аспекти взаємодії людини з природою; оцінка і моніторинг хімічних, біохімічних та біологічних параметрів стану довкілля; дослідження і охорона флори та фауни, біоценологія і заповідна справа тощо.

На завершення конференції виступи її учасників було відзначено грамотами.

До речі, як повідомила директор бібліотеки ЦНТУ Вікторія Євміна, цього року матеріали конференції «Екологічні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення» буде опубліковано одразу в електронному варіанті із розміщенням в електронному репозитарії Центральноукраїнського національного технічного університету.

Фотоальбом конференції можна переглянути на сторінках університету у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов