Молодь Кропивницького запрошують долучитися до проекту «Будуємо Україну разом»


11 травня 2017
Студентам ЦНТУ презентували волонтерський проект «Будуємо Україну разом», табір якого працюватиме у нашому місті до 21 травня. Протягом року табори благодійної ініціативи «БУР» буде створено в 14-ти містах України. Стати волонтером одного з таборів зможе кожен, хто матиме бажання допомагати людям. Робота не вимагає спеціальних будівельних навичок – лише ваше бажання та вільний час.

Студентам ЦНТУ презентували волонтерський проект «Будуємо Україну разом», табір якого працюватиме у нашому місті до 21 травня. Протягом року табори благодійної ініціативи «БУР» буде створено в 14-ти містах України. Стати волонтером одного з таборів зможе кожен, хто матиме бажання допомагати людям. Робота не вимагає спеціальних будівельних навичок – лише ваше бажання та вільний час.

Зустріч студентів Центральноукраїнського національного технічного університету із координатором одного з таборів волонтерського проекту «Будуємо Україну разом» Дмитром Черкасом відбулась за підтримки Студентської ради університету.

Як розповів Дмитро (взагалі-то, він студент-програміст, але перебуває в академічній відпустці), благодійний проект «Будуємо Україну разом» було створено влітку 2014 року після звільнення українськими військовими Слов’янська, Краматорська. Тоді, за організації «Львівської освітньої фундації», декілька десятків волонтерів приїхали до звільнених міст з метою допомогти місцевим жителям у відновленні їхніх домівок, пошкоджених в ході бойових дій. Коли стало зрозуміло, що допомоги потребує дуже багато людей, волонтери вирішили зробити проект постійним.

Протягом 2015 року волонтери проекту «Будуємо Україну разом» працювали в декількох населених пунктах Сходу України, так само допомагаючи місцевим мешканцям відновлювати будинки. За два місяці представники «БУР» допомогли відремонтувати більше 10 будинків у Слов’янську, Краматорську, Семенівці. З 2016 року табори проекту «Будуємо Україну разом» працюють вже по всій Україні, а не лише на Сході. Зокрема, на 2017 рік заплановано організувати табори в 14-ти різних містах. Якщо минулого літа в таборах «БУР» працювало понад 400 волонтерів, то зараз в базі організації вже понад 700 анкет волонтерів (до речі, чомусь майже 2/3 волонтерів – не хлопці, а дівчата).

Як розповів Дмитро Черкас, в містах країни волонтери проекту «Будуємо Україну разом» допомагають з ремонтами сім’ям, яки знаходяться у скрутній ситуації, також допомагають з ремонтом дитячим будинкам, школам, працюють над благоустроєм громадських місць, створюють художні графіті, мурали тощо.

Безпосередньо у місті Кропивницький волонтери «Будуємо Україну разом» ще з початку тижня допомагають двом місцевим сім’ям в ремонті помешкань. Одна з них – багатодітна сім’я людини, яка отримала інвалідність за Сході України, організація «БУР» добудовує другий поверх на його хаті, щоб великій родині було де жити. Друга сім’я має на вихованні дитину-інваліда, але в їхній квартирі у гуртожитку відсутній водопровід, тому мати вимушена кожного дня носити на третій поверх багато відер води. Волонтери «БУР» працюють над тим, щоб провести до квартири водопровідні комунікації та облаштувати ванну кімнату.

Також у нашому місті волонтери робитимуть ремонт у дитячому будинку сімейного типу; створять меблі та обладнання для навчального класу на відкритому повітрі у школі №6; а також реставрують так званий «Колізей» на Козачому острові. Як розповів Дмитро, вони планують відновити зламані лавочки, пофарбувати стіну і створити там гарний малюнок.

Представник благодійного проекту «Будуємо Україну разом» запросив студентів вищих навчальних закладів обласного центру долучатися до таборів «БУР», або у Кропивницькому, або в одному з інших міст країни.

«Ми не тільки ремонтуємо будинки, а також створюємо культурно-освітній аспект, – розповідає Дмитро Черкас. – Ми намагаємось навчити наших волонтерів чомусь новому, тому запрошуємо до таборів цікавих людей, які проводять майстер-класи на різноманітні теми: починаючи із тактичної медицини і закінчуючи розписом писанок. Також ми організовуємо та проводимо концерти, екскурсії, лекції, тренінги. В таборах «БУР» ви знайдете багато нових друзів із університетів інших міст України. Зрештою, разом із нами ви зможете подорожувати Україною».

За словами Дмитра, студентам не треба боятися складнощів у роботі, навіть якщо вони не є будівельниками за фахом. Майже всі волонтери проекту «Будуємо Україну разом» не мають спеціальних будівельних навичок, але на кожному об’єкті обов’язково працюють професійні будівельники, які навчать та покажуть, як то робиться. Робота знайдеться буквально для кожного, від свердління отворів до укладки цегли, від фарбування до наклеювання шпалер та інше. Головна вимога до волонтерів – мати бажання допомоги людям та вільний час.

Зараз у кропивницькому таборі проекту «Будуємо Україну разом» працює більше 25 волонтерів із різних куточків України, проте організатори також сподіваються на більш активну участь молоді нашого міста. Анкету волонтера та додаткову інформацію можна знайти на сторінках «БУР» у соціальних мережах, наприклад, тут.

Якщо ви матимете натхнення та вільний час – приходьте допомагати або просто поспілкуватися із волонтерами благодійного проекту «Будуємо Україну разом».

Підготував Олександр Виноградов