Випускниця КНТУ підтвердила інженерний диплом в Німеччині


31 травня 2017
Навесні цього року колишня студентка групи БП-09 кафедри будівельних, дорожніх машин і будівництва Кіровоградського (тепер – Центральноукраїнського) національного технічного університету Дар’я Квятковська отримала сертифікат про підтвердження українського диплому про вищу освіту в Німеччині. Тепер дівчина планує влаштуватися в ФРН на роботу за спеціальністю.

Навесні цього року колишня студентка групи БП-09 кафедри будівельних, дорожніх машин і будівництва Кіровоградського (тепер – Центральноукраїнського) національного технічного університету Дар’я Квятковська отримала сертифікат про підтвердження українського диплому про вищу освіту в Німеччині. Тепер дівчина планує влаштуватися в ФРН на роботу за спеціальністю.

Дар’я Квятковська мешкає в Німеччині вже більше двох років, до ФРН вона переїхала майже одразу після завершення навчання в Кіровоградському національному технічному університеті в 2014 році. Зараз, під час відпуски на роботі, Дар’я приїхала до Кропивницького до батьків, а також завітала в гості на своєї альма-матер на кафедру будівельних, дорожніх машин і будівництва.

Як розповіла Дар’я, вона ще під час навчання в університеті планувала пов’язати своє подальше життя із Німеччиною. Вона почала вчити німецьку мову, а також тричі брала участь в програмах стажування (літніх практик) в Німеччині, які пропонував Відділ міжнародних зв’язків університету. Ці стажування допомогли студентці ще краще опанувати німецьку мову.

«Як тільки я захистила магістерську роботу, одразу почала готуватися до участі у програмі Au-pair, – розповідає Дар’я Квятковська. – Ця програма для іноземців передбачає проживання в німецькій родині. Ти допомагаєш їм по домашньому господарству, як помічниця, харчуєшся разом із сім’єю і додатково отримуєш за роботу деякі «кишенькові» гроші. Підготовка до поїздки за програмою Au-pair зайняла майже півроку, якщо я закінчила університет влітку, в Німеччині я була вже у січні наступного року. В цій родині я кардинально закріпила свою німецьку мову для подальшої комунікації в Німеччині».

Програма Au-pair триває один рік, скористатися нею можна лише один раз одній людині. Тому коли термін дії програми вже добігав завершення, Дар’я Квятковська почала готувати пакет документів на підтвердження свого диплому КНТУ та знайшла нову програму, за якою можна було перебувати в ФРН. Програма називається «Соціальний рік». Організація, в якій працює Дар’я, виплачує невеличку зарплатню, проте надає житло, харчування та медичну страховку. Програма випускниці нашого університету розрахована на 18 місяців, вже скоро, в липні, завершиться термін дії Дар’їної програми, після чого дівчина планує працевлаштуватися за спеціальністю до будівельно-архітектурної фірми. Вона вже мала співбесіду із потенційними роботодавцями.

Документи, необхідні для підтвердження українського диплому в ФРН, Дар’я Квятковська почала готувати майже рік тому. Треба було замовити у профільних фахівців переклад німецькою шкільного атестату та університетських дипломів бакалавра та магістра разом із додатками (кожен переклад завіряється персональним штампом перекладача). Потім перекладені дипломи, разом із анкетою та сертифікатом на рівень володіння німецькою мовою (потрібно, мінімум, В2 – просунутий рівень), надсилаються до спеціальної інституції, яка визначає відповідність іноземних дипломів німецьким. У випадку Дар’ї це була «Технічна палата землі Рейнланд-Пфальц», розташована у місті Майнц (Ingenieurkamer Rheinland-Pfalz). Що характерно, представники «Технічної палати…» не викликали кандидата на особисті співбесіди, а лише надсилали Дар’ї поштою повідомлення, коли документи проходили певні етапи розгляду.

Нарешті, 27 березня 2017 року Дар’я Квятковська отримала сертифікат про підтвердження її диплому інженера.

Випускниця Кіровоградського національного технічного університету вже підшукала фірму, яка спеціалізується на проектуванні та зведенні будівель, куди вона хотіла б влаштуватися на роботу. Це будівельна компанія у містечку Морбах, яке розташоване неподалік від стародавнього міста Трір. «В розмові з представниками компанії мене запитували про рівень роботи в програмах CAD (Computer-aided design), в першу чергу AutoCAD, – розповідає Дар’я Квятковська, – а я вивчала AutoCAD, коли навчалась в університеті. Зазвичай, в Німеччині нових працівників наймають на так звану «практику», тобто із випробувальним терміном, але я сподіваюсь вдало пройти їхню практику та отримати постійну роботу в галузі комп’ютерного проектування об’єктів будівництва».

Підготував Олександр Виноградов