50-років факультету сільськогосподарського машинобудування: хроніка вітань


13 червня 2017
Минулої п’ятниці, 9-го червня в актовій залі Центральноукраїнського національного технічного університету відбулась масштабна церемонія святкування першого півсторічного ювілею факультету сільськогосподарського машинобудування нашого навчального закладу. Привітати факультет із днем заснування прийшло чимало почесних гостей а також значна кількість випускників ФСГМ.

Минулої п’ятниці, 9-го червня в актовій залі Центральноукраїнського національного технічного університету відбулась церемонія святкування першого півсторічного ювілею факультету сільськогосподарського машинобудування нашого навчального закладу. Привітати факультет із днем заснування прийшли керівники органів державної влади та місцевого самоврядування Кіровоградщини, представники підприємств та громадських організацій, а також численна армія випускників ФСГМ. Зі сцени актової зали прозвучала величезна кількість привітань колективу факультету та університету.

І якщо виповниться хоча б десята частина побажань, – всі викладачі та співробітники і ФСГМ, і ЦНТУ, разом зі своїми сім’ями, житимуть у добробуті, мінімум, до 100 років і матимуть міцне здоров’я, скоро закінчиться війна на Сході нашої перемогою, невдовзі Україна стане процвітаючою країною – членом Європейського Союзу, аграрії щороку збиратимуть рекордні врожаї, а сьогодні-завтра обов’язково піде такий необхідний для сільськогосподарської галузі дощ…

Біля входу до Центральноукраїнського національного технічного університету та біля актової зали на гостей ювілею чекали музичні подарунки від військового оркестру 3-го окремого полку спеціального призначення Збройних сил України під керівництвом Сергія Францискевича.

На початку святкової церемонії її учасників привітав ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол. «Що відбулося рівно 50 років тому, – згадує Михайло Черновол. – 9-го червня 1967 року було підписано наказ Міністерства вищої і середньо-спеціальної освіти УРСР про створення Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування, КІСМу. І в складі цього інституту було створено чотири факультети: сільськогосподарського машинобудування, механіко-машинобудівний, вечірній та загальнотехнічний. КІСМ – це окрема епоха в історії нашого університету. З такою назвою навчальний заклад проіснував 31 рік, і ви знаєте, протягом тих років була створена майже вся основна матеріальна база університету. Сьогоднішній ювілей викликає у мене також й особисті почуття: 1967 року я поступив до КІСМу на факультет сільськогосподарського машинобудування на спеціальність «Сільськогосподарські машини». У вересні виповниться 50 років, як я знаходжусь в стінах цього навчального закладу, пройшовши шлях від студента до ректора. Отже, сьогодні ми святкуємо 50-річний ювілей одного із провідних факультетів університету і я вітаю вас із початком свята!»

Декан факультету сільськогосподарського машинобудування ЦНТУ, професор Василь Сало звернувся до гостей із промовою, де розповів про історію та сьогодення факультету, про науковців, які стояли у витоків факультету, та їхніх спадкоємців – сучасних викладачів, про випускників та досягнення ФСГМ. (Повністю із текстом доповіді можна ознайомитися на сайті ЦНТУ прим.)

Один з випускників факультету сільськогосподарського машинобудування прийшов привітати ювіляра вже в ранзі голови Кіровоградської обласної державної адміністрації.

«Кожного разу, коли я знаходжуся в цьому залі, пригадую гарні роки свого життя, – говорить голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, випускник кафедри загального землеробства ФСГМ 1997 року, – тому хочу наперед побажати сьогоднішнім студентам: наповнюйте і своє життя, і життя цього навчального закладу гарними подіями та створюйте собі справжнє свято студентства. Приєднуюся до привітань на адресу нашого університету, на адресу факультету сільськогосподарського машинобудування та бажаю вашому колективу вірно служити обраній справі, вкладати свою енергію і свої знання у те, щоб виховати справжніх професіоналів, що працюватимуть на полі чи на заводі, будуючи економіку України. Переконаний, як і раніше, зі стін університету будуть виходити справжні професіонали своєї справи і справжні патріоти. Спасибі вам, дорогі викладачі, за величезну вашу роботу в справі розбудови нашої держави!»

Також факультет-ювіляр привітав голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко, син випускника ФСГМ, відомого аграрія Кіровоградщини Анатолія Чорноіваненко.

«У цій залі зібралися теперішні і майбутні аграрії та машинобудівники аграрної галузі, – говорить Олександр Чорноіваненко. – Якщо дивитися ширше, ми всі знаходимось в аграрній області в центрі України, і в нашому регіоні дуже багато працівників АПК, які закінчували цей вищий навчальний заклад. Я дякую навчальному закладу за те, що дали освіту моєму батькові, безумовно, він збагатився знаннями, які отримав в стінах КІСМу. Також від імені депутатського корпусу обласної ради хочу подякувати усім вам без винятку, хто готує фахівців для нашої аграрної Кіровоградщини».

Очільники області вручили Почесну грамоту Кіровоградської обласної державної адміністрації та Кіровоградської обласної ради завідуючому кафедри загального землеробства ФСГМ ЦНТУ Миколі Івановичу Мостіпану, та Почесну грамоту Кіровоградської обласної ради – доценту кафедри загального землеробства ЦНТУ Ларисі Сало.

Народний депутат України Олександр Горбунов (також випускник нашого навчального закладу, проте, іншого факультету) привітав колектив факультету сільськогосподарського машинобудування із ювілеєм, відзначивши вагомий інтелектуальний і практичний внесок педагогів у виховання та навчання майбутніх поколінь громадян України.

Виконуючи доручення міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, Олександр Горбунов вручив нагороди групі викладачів ЦНТУ. Нагрудним знаком МОН України «За наукові та освітні досягнення», – найвищою відзнакою серед таких, що запровадженою Міністерством освіти і науки України, – нагороджено проректора із наукової роботи ЦНТУ, професора Олександра Миколайовича Левченка і декана факультету сільськогосподарського машинобудування, професора Василя Михайловича Сало.

Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України народний депутат України вручив доценту кафедри сільськогосподарського машинобудування ФСГМ Олександру Степановичу Магопцю; завкафедрою екології та охорони навколишнього середовища ФСГМ Ользі Медведєвій.

Подяками від Міністерства освіти і науки України нагороджені заступники декана факультету сільськогосподарського машинобудування Юрій Вікторович Мачок і Петро Григорович Лузан.

Крім цього, грамотами та подяками міністерства були відзначені: професор Геннадій Борисович Філімоніхін, завкафедрою вищої математики та фізики ЦНТУ Сергій Миколайович Якименко; керівник Центру виховної роботи університету Олег Бевз; професор Василь Васильович Клименко; заступник завкафедрою експлуатації та ремонту машин Сергій Олександрович Магопець, професор кафедри бухгалтерського обліку Віра Савченко.

Заступник міського голови обласного центру Наталія Дзюба переказала вітання від кіровоградської міської ради, виконкому та від міського голови Кропивницького. «В багатьох сім’ях Кіровоградщини є або студенти, або випускники цього вищого навчального закладу або цього факультету, тому сьогодні святкує не лише ця зала, не лише цей навчальний заклад, а, мабуть, святкує вся область», – зазначила Наталія Дзюба.

Заступник міського голови вручила нагороди від міської влади завкафедрою іноземних мов ФСГМ Валерію Івановичу Миценку та завкафедрою екології та охорони навколишнього середовища ФСГМ Ользі Володимирівні Медведєвій (Подяка Кіровоградської міської ради та виконавчого комітету).

Президент Української Технологічної Академії, Заслужений діяч науки і техніки України, професор Ігор Половніков привітав колег із ювілеєм факультету та вручив завкафедрою сільгоспмашинобудування ЦНТУ Миколі Олександровичу Свіреню (одному з академіків Української Технологічної Академії) грамоту та нагрудний знак від Верховної Ради України.

«Мені приємно вітати вас із вашими здобутками, – звернувся до зали начальник управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації Володимир Таборанський. – Всі спеціальності, які є на факультеті, мають найвищий рівень акредитації. Потужний професорсько-викладацький склад забезпечує умови для самовідтворення і розвитку факультету. Сьогодні на факультеті навчається понад 500 студентів. Завдяки роботі викладачів, вони мають можливість стажуватися або проходити практику в Німеччині, Франції, Сполучених Штатах Америки. Це ті здобутки, про які варто говорити. Вашому університету є чим пишатися, і область пишається тим, що в нашому регіоні є такий національний, технічний університет, один з кращих ВНЗ області».

Володимир Таборанський вручив Почесну грамоту Управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації професору Миколі Миколайовичу Петренко, а також Подяки від управління – Володимиру Валерійовичу Савченку; Віктору Анатолійовичу Дейкуну; Руслану Вікторовичу Кісільову; Сергію Миколайовичу Лещенку.

Директор департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської обласної державної адміністрації Олександр Корнюша нагородив грамотою від департаменту доцента кафедри сільськогосподарського машинобудування ФСГМ Дмитра Богатирьова

Ще один випускник факультету СГМ, директор департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської облдержадміністрації Олександр Ковтунов зазначив, що не менше половини працівників департаменту – саме випускники цього факультету. «Мені особливо приємно вітати присутніх зі святом, оскільки я на собі відчув якість викладання на факультеті», – говорить Олександр Ковтунов.

Почесною грамотою департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської облдержадміністрації було нагороджено доцента кафедри екології та охорони навколишнього середовища Людмилу Василівну Коломієць та студентку четвертого курсу Катерину Литвиненко.

Керівник профільного департаменту – департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської облдержадміністрації – Сергій Коренюк (випускник факультету сільськогосподарського машинобудування 1991 року) подякував колективу ФСГМ та ЦНТУ за багаторічну підготовку кадрів для аграрного сектору Кіровоградщини.

Почесною грамотою департаменту агропромислового розвитку КОДА Сергій Коренюк нагородив доцента кафедри загального землеробства Галину Андріївну Кулик і доцента кафедри сільськогосподарського машинобудування Володимира Васильовича Амосова.

Крім цього, грамотою департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської обласної державної адміністрації нагороджено: доцента кафедри загального землеробства Ольгу Олександрівну Андрієнко; доцента кафедри сільськогосподарського машинобудування Дмитра Івановича Петренка; студентів факультету Олександру Ткаченко і Віталій Липченка.

Секретар виконавчого комітету Фортечної районної у місті Кропивницькому ради Дмитро Зубов вручив Почесну грамоту Фортечної районної ради доценту кафедри сільськогосподарського машинобудування Олексію Михайловичу Васильковському і доценту кафедри загального землеробства Віті Петрівні Резніченко, подякою Фортечної райради нагороджено викладача кафедри екології та ОНС Юрія Івановича Кривошей.

«Зараз освіта перебудовується від освіти знань до освіти компетентностей, – говорить голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Світлана Скалько, – а випускники цього навчального закладу, дійсно, виявляють компетентність в своїй професії, в громадській роботі. Свого часу я вивчала біографії багатьох кандидатів до органів місцевого самоврядування в містах, селищах Кіровоградщини і побачила, що майже 80% з них – випускники вашого навчального закладу. Це свідчить про сформовану тут систему навчально-виховної роботи з широкою громадською платформою. В цьому також є роль осередків профспілкових організацій викладачів та студентів. Тому, вітаючи факультет-ювіляр, також хочу привітати й профспілковий актив ЦНТУ».

Грамотами обласної організації профспілки працівників освіти і науки України нагороджено: доцента кафедри сільськогосподарського машинобудування Сергія Миколайовича Мороза; асистента кафедри екології та ОНС Тетяну Петрівну Мірзак та групу студентів ФСГМ.

Виконавчий директор Кіровоградського обласного відділення Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Бедзай (випускник нашого навчального закладу) вручив Почесну грамоту обласного відділеня УСПП професору кафедри сільськогосподарського машинобудування Ігорю Миколайовичу Осіпову і доценту кафедри сільськогосподарського машинобудування Володимиру Анатолійовичу Онопі.

Також колектив факультету привітав голова обласної ради роботодавців агропромислового комплексу Олександр Сергатий (випускник ФСГМ 1969 року).

«Від імені сільськогосподарських виробників, від роботодавців, від щирого серця хочу подякувати, у першу чергу, Михайлу Івановичу Черноволу, Василю Михайловичу Сало та усього колективу університету за це свято, яке зробили дня нас, випускників, – говорить голова обласної ради роботодавців агропромислового комплексу. – Я сьогодні відчуваю себе не в гостях, а вдома… В який куточок Кіровоградщини ви не заглянете, а, повірте, у мене така служба, що я постійно переміщуюся по території усієї області, там обов’язково знайдете випускників нашого навчального закладу. Повинен констатувати: цей навчальний заклад є локомотивом області. Візьміть верхні ешелони підприємців, керівників сільськогосподарських та харчопереробних підприємств – майже 80% з них закінчували наш університет. І це всиляє гордість. Впевнений, святкування 50-річного ювілею факультету сільськогосподарського машинобудування стане поштовхом для подальшого розвитку університету та ще більш якісної підготовки фахівців».

Грамотою обласної ради роботодавців агропромислового комплексу були нагороджені: професор кафедри загального землеробства Федір Пилипович Топольний; доцент кафедри загального землеробства Тамара Петрівна Шипілова; старший викладач кафедри загального землеробства Михайло Іванович Григорьєв.

Вшановуючи ветеранів факультету та дякуючи їм за багаторічну сумлінну працю, ректор Центральноукраїнського національного технічного університету Михайло Черновол нагородив почесними грамотами: Галико Анатолія Васильовича (декана ФСГМ у 1981-83 роках); Кузьму Дмитровича Матвєєва (декана ФСГМ з 1983 по 2002 роки); доцента кафедри загального землеробства Миколу Григоровича Бикова; доцента кафедри сільськогосподарського машинобудування Михайла Ігоревича Васильковського; доцента кафедри сільськогосподарського машинобудування Михайла Михайловича Косінова; доцента кафедри іноземних мов Ігоря Леонідовича Шкота; інженера кафедри сільськогосподарського машинобудування Бориса Пантелейовича Нагорського.

На завершення урочистостей, декан факультету сільськогосподарського машинобудування, професор Василь Сало особисто привітав на сцені актової зали майже 30 випускників ФСГМ, які стали спонсорами ювілейних заходів.

Протягом святкового концерту музичні номери презентували артисти: студентка Центральноукраїнського державного педагогічного університету Марина Качур; танцюристи народного ансамблю бального танцю «Конвалія»; вокалісти Студклубу ЦНТУ Анатолій Антоненко, Ганна Герасименко, Арцрун Сароян; випускниця нашого університету Ксенія Сторожук; хореографічний колектив Студклубу ЦНТУ «Провокація»; курсант Кіровоградської льотної академії НАУ Лело Фрамело Казимиро; народний хореографічний ансамбль «Росинка».

Повністю фотоальбом святкової церемонії з нагоди 50-річчя факультету сільськогосподарського машинобудування ЦНТУ можна переглянути на сторінці університету у соціальній мережі «Фейсбук».

Підготував Олександр Виноградов