Бейсболісти залишаються у грі


14 червня 2017
Багаторазовий чемпіон України, бейсбольна команда міста Кропивницький «BioTexCom-КНТУ», в складі якої виступають студенти, викладачі та випускники Центральноукраїнського національного технічного університету, зберегла прописку у другому за рейтингом клубному кубковому турнірі Конфедерації європейського бейсболу – «Кубку СЕВ». Змагання проходили в Чехії з 7 по 11 червня.

Багаторазовий чемпіон України, бейсбольна команда міста Кропивницький «BioTexCom-КНТУ», в складі якої виступають студенти, викладачі та випускники Центральноукраїнського національного технічного університету, зберегла прописку у другому за рейтингом клубному кубковому турнірі Конфедерації європейського бейсболу – «Кубку СЕВ». Змагання проходили в Чехії з 7 по 11 червня.

Суперниками українських бейсболістів були команди: «Тамплієри» (Франція), «Олімпія» (Карловац, Хорватія), «Орли Праги» (Чехія), «Дракони» (Брно, (Чехія), БК «Мінськ» (Білорусь), «Nada SM» (Спліт, Хорватія), «Тервіль» (Швейцарія).

Учасників турніру було розподілено за дві підгрупи по чотири команди, після першого раунду змагань по дві найкращі команди кожної підгрупи виходили до півфіналів «Кубку СЕВ», решта – продовжували грати в спарингах на «виживання». Згідно регламенту, лише один переможець цього турніру отримував право на підвищення в класі до елітного «Кубку чемпіонів», відповідно, одна найслабша команда вибувала до «Кубку федерацій».

В матчах першого етапу українській команді відверто не щастило на додачу до помилок у захисті. Два важливі матчі, проти «Тамплієрів» та «Орлів Праги», команда «BioTexCom-КНТУ» (в 2010-16 роках команда мала назву «КНТУ-Єлисаветград») програла як раз на власних помилках, дозволивши суперникам вийти уперед після нічийного рахунку буквально в їхніх останніх атаках.

На другому етапі турніру – в матчах на вибування – команда «BioTexCom-КНТУ» зустрілась із хорватською командою «Nada SM» (Спліт). На двох українські та хорватські бейсболісти розіграли справжній спортивний трилер. Протягом першої половини матчу ховати вели у рахунку із максимальним відривом від суперника у 5 ігрових очок. Але вже під завершення матчу протягом лише однієї атаки бейсболістам із міста Кропивницький вдалося зрівняти рахунок. Для визначення переможця командами довелося грати два додаткових інінга. Перший завершився унічию 2:2, потім у наступному додатковому інінгу бейсболісти «BioTexCom-КНТУ» переграли хорватів 4:2 та вибороли підсумкову перемогу в матчі 11:9, яка дозволила українській команді зберегти місце у «Кубку СЕВ» наступного сезону. Матч проти клубу «Nada SM» тривав 3 години 50 хвилин.

За словами головного тренера команди «BioTexCom-КНТУ», викладача кафедри фізичного виховання Центральноукраїнського національного технічного університету Юрія Бойко, на цьому турнірі команда отримала корисний досвід гри в напруженні моменти матчу на вибування.

«Одного разу німець із офісу Конфедерації європейського бейсболу (СЕВ) сказав нам: ваша команда навчилася перемагати в плей-офф, – розповідає Юрій Бойко, – Ми тоді виграли два турніри плей-офф «Кубка чемпіонів» в Швейцарії та Чехії, а в минулому році і цього року – спаринги за право залишитися в «Кубку СЕВ». Тобто, вигравали саме тоді, коли потрібно сконцентруватися на окремих матчах, а не на всьому турнірі. Думаю, за минулий рік, у порівнянні з «Кубком СЕВ» 2016 року у французькому Руані, ми зробили крок вперед і як команда стали сильніше. В складі клубу з’явилися нові молоді гравці, загалом, команда перебуває на хорошому рівні перспективності. Ми багато тренуємося і вдячні всім організаціям міста та області, які підтримують команду, а також спонсору – компанії «BioTexCom» за можливість виступати на високому рівні в Європейському кубковому турнірі».

В складі команди «BioTexCom-КНТУ» на турнірі в Мінську виступали діючі студенти ЦНТУ: Владислав Косенко, Костянтин Чухас, Сергій Штапура, Ілля Великий, Денис Бречко, Георгій Гвритішвілі. Граючий тренер – викладач кафедри фізичного виховання ЦНТУ, ЗТУ Руслан Дейкун. Головний тренер команди – доцент кафедри фізичного виховання ЦНТУ, ЗТУ Юрій Бойко.

Пітчер Сергій Штапура (на його рахунку гра проти «Тамплієрів» та завершальна частина матчу з «Nada SM») став другим в рейтингу всіх пітчерів турніру, а гравець української команди Ілля Великий став найкращим відбиваючим «Кубка СЕВ» 2017 року.

Фото з офіційної сторінки «Кубку СЕВ» в мережі «Фейсбук»