Перша збірка поезії викладача програмування


05 жовтня 2017
Влітку цього року доцент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету, кандидат технічних наук Єлизавета Мелешко видала свою першу збірку поезії. До книги «Единство» увійшла любовна та філософська лірика, створена автором в період з 2002 по 2017 роки.

Влітку цього року доцент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету, кандидат технічних наук Єлизавета Мелешко видала свою першу збірку поезії. До книги «Единство» увійшла любовна та філософська лірика, створена автором в період з 2002 по 2017 роки.

Єлизавета Мелешко пише вірші ще зі старших класів школи. Згодом почала публікуватися на тематичних поетичних Інтернет-сайтах (у тому числі, під псевдонімом), проте весь час думала про видання класичної книги віршів, яку можна взяти до рук та погортати сторінки. З початком бойових дій на Сході України, Єлизавета Мелешко видалила з найбільш популярного російського поетичного сайту власний профіль з усіма архівними публікаціями за багато років. Після цього викладач-поетеса остаточно вирішила видати свої вірші на папері.

«Коли зібрала до купи усю лірику та переписала на комп’ютері, вийшло десь 250 віршів, – розповідає доцент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ Єлизавета Мелешко. – Досить довго вибирала, яка саме поезія має увійти до моєї першої збірки. Вибрала близько 150 віршів російською та українською мовами, поєднаних любовною та філософською тематикою. Також у цій книзі є один вірш у жанрі соціальної лірики «Молитва за Україну». На упорядкування книги мені знадобилось більше двох років, тому що займалась збіркою поезій лише у вільний від роботи на наукової діяльності час, декілька разів замінювала обрані до книги вірші, частину віршів редагувала, а деяку поезію, взагалі, вирішила переписати заново».

Під час навчання в аспірантурі та протягом роботи на кафедрі кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ Єлизавета Мелешко підготувала більше 60 наукових публікацій, у тому числі, видала (самостійно або у співавторстві) 17 методичних вказівок, одну монографію та вісім навчальних посібників із грифом Міністерства освіти і науки України. Проте, на її думку, зробити одну книгу поезії було важче, ніж «технічні» книги. Збірку віршів Єлизавета Мелешко сама редагувала, сама упорядковувала, сама макетувала – поет краще знає «душу» своїх творів, автору видніше, в якій саме послідовності мають бути розташовані вірші, тому що для збірки поезії порядок чергування віршів також важливий. Ця робота була важкою та потребувала багато часу, проте не відбила бажання видати колись ще одну збірку поезії…

Книга віршів Єлизавети Мелешко «Единство» видана накладом 100 екземплярів. Частину тиражу вона подарувала близьким людям та друзям, декілька книг автор має намір передати бібліотекам міста, зокрема, бібліотеці ЦНТУ. Принаймні, студентам точно має бути цікаво познайомитися із поезією, створеною їх викладачем програмування…

Для довідки: на кафедрі кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ доцент Єлизавета Мелешко читає дисципліни: програмування; візуальне програмування; Web-програмування; комп’ютерні системи штучного інтелекту. Напрями наукових інтересів: телекомунікаційні системи, криптографія, стеганографія, комп’ютерні системи штучного інтелекту тощо.

Підготував Олександр Виноградо