Європейський «безвіз» для України: ігри та реальність


03 листопада 2017
Делегація Представництва Європейського Союзу відвідала ЦНТУ де зіграла зі студентами в інтерактивну гру «Засідання Ради ЄС: як Україна отримала безвіз». За допомоги цієї гри та в ході спілкування із керівником відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргісом Вілчінскасом студенти університету розширили свої знання про безвізовий режим між Україною та країнами Європейського Союзу.

Делегація Представництва Європейського Союзу відвідала ЦНТУ де зіграла зі студентами в інтерактивну гру «Засідання Ради ЄС: як Україна отримала безвіз». За допомоги цієї гри та в ході спілкування із керівником відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргісом Вілчінскасом студенти університету розширили свої знання про безвізовий режим між Україною та країнами Європейського Союзу.

Делегація Представництва Європейського Союзу в Україні перебувала на Кіровоградщині з першого по третє листопада з програмою інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні».

«Будуймо Європу в Україні» – інформаційно-просвітницькі заходи (вуличні акції, виставки, семінари, тренінги, круглі столи, театральні постанови, вікторини), які мають на меті пояснити широким верствам населення нашої країни важливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Також заходи серії «Будуймо Європу в Україні» популяризують загальноєвропейські цінності та інформують про питання, що стоять на порядку денному між Україною та Європейським Союзом: безвізовий режим, Угода про асоціацію, зона вільної торгівлі тощо.

Як повідомив координатор інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» Костянтин Ромашко, програма триватиме один рік, протягом цього часу представники ЄС в Україні відвідають усі регіони країни. В різних містах заплановані різноманітні заходи, розраховані на різні категорії громадян. Наприклад, на Кіровоградщині Делегація Представництва Європейського Союзу в Україні побувала в обласному центрі та Знам’янці, де було проведено круглий стіл із представникам влади; тренінг «Як написати грантову заявку на проекти та конкурси ЄС?», дискусію для малого і середнього бізнесу «Вихід на ринки країн ЄС: можливості, шляхи, інструменти, особливості та успішні кейси…», вікторину по Європейський Союз, а також інтерактивну гру для молоді на тему «Засідання Ради ЄС: як Україна отримала безвіз».

Перед тим, як розпочати цю гру, студенти Центральноукраїнського національного технічного університету поспілкувалися із керівником відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Юргісом Вілчінскасом. Акценти в дискусії пан Юргіс поставив на спростуванні поширених у загальній суспільній думці міфів та маніпуляцій про відносини України і ЄС, про інтереси країн ЄС в Україні, а також на роз’яснені переваг для громадян України від лібералізації візового режиму між нашою країною та країнами ЄС.

Як відомо, 10 червня 2017 року вступив в дію так званий «безвіз», внаслідок чого громадяни України отримали можливість здійснювати короткострокові (до 90 днів) поїздки без оформлення в’їзних віз до держав-членів ЄС, що входять до «Шенгенської зони».

Перед початком гри «Засідання Ради ЄС: як Україна отримала безвіз» між студентами розподілили ролі міністрів країн-членів ЄС із відповідними інструкціями – директивами, що описували позиції тієї чи іншої країни Європейського Союзу з питання лібералізації візового режиму для України. Під час моделювання засідання Ради ЄС студенти обговорили вимоги до України, яким треба відповідати для отримання «безвізу», та умови припинення дії безвізового режиму.

За словами координатора інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» Костянтина Ромашка, за допомогою такої гри студентам пояснюють принципи та механізми, за якими країни ЄС узгоджують питання, що виносяться на загальноєвропейський рівень. Студенти бачать, що кожна країна Євросоюзу має свої власні інтереси, тому треба вміти вести діалог і знаходити баланс між власними та загальними інтересами. Інтерактивна гра «Засідання Ради ЄС: як Україна отримала безвіз» також вчить молодих людей як правильно дебатувати та цивілізовано доводити свою думку.

На завершення гри найбільш активних студентів нагородили символічними подарунками, а усі учасники зустрічі отримали на згадку браслети та прапорці із символікою ЄС.

Фотоальбом інформаційного заходу українського Представництва Європейського Союзу в ЦНТУ можна переглянути на сторінках університету у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов