«Поширювати олімпійські цінності серед широкого загалу студентства…»


12 грудня 2017
Кафедра фізичного виховання Центральноукраїнського національного технічного університету, Студпрофком ЦНТУ та Кіровоградське обласне відділенням Національного олімпійського комітету України провели на базі нашого навчального закладу круглий стіл на тему «Олімпійський рух та участь у ньому студентів ЦНТУ».

Кафедра фізичного виховання Центральноукраїнського національного технічного університету, Студпрофком ЦНТУ та Кіровоградське обласне відділенням Національного олімпійського комітету України провели на базі нашого навчального закладу круглий стіл на тему «Олімпійський рух та участь у ньому студентів ЦНТУ».

Як зазначив завкафедрою фізичного виховання ЦНТУ, член Національного Олімпійського комітету України, доцент Володимир Ковальов, мета даного круглого столу – донести до студентів та викладачів університету тезу, що олімпійський рух є відкритим не лише для професійних спортсменів, а для кожної людини, яка сповідує олімпійські цінності.

До участі у круглому столі були запрошені заступники деканів факультетів, студентські декани, викладачі кафедри фізичного виховання та кафедри економічної теорії, маркетингу та економічної кібернетики Центральноукраїнського національного технічного університету, а також гості: директор Кіровоградського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Олександр Шевченко; директор обласного центру «Інваспорт» Олег Соколовський; заступник директора обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді Сергій Пугаков; майстер спорту міжнародного класу з велоспорту, стипендіат НОК України Андрій Охватенко. Загалом зареєструвалося 37 учасників круглого столу «Олімпійський рух та участь у ньому студентів ЦНТУ».

Проректор ЦНТУ із наукової роботи, професор Олександр Левченко, наголосив на тому, що завдяки активній роботі кафедри фізичного виховання навчального закладу в нашому університеті завжди є студенти, які виборюють призові місця різноманітних змагань. Проте сповідати олімпійські принципи і формувати олімпійську культуру можуть не лише студенти-спортсмени. Такий круглий стіл – гарний крок для того, щоб поширювати олімпійські цінності також серед широкого загалу студентства та викладачів ЦНТУ.

У першій доповіді круглого столу випускник цього року магістратури кафедри економічної теорії, маркетингу та економічної кібернетики ЦНТУ Сергій Ковальов розповів про стратегічний проект Olimpic NewGen («Нове Покоління Олімпійців») та його складові частини: проекти «Інтелектуальний Олімп», «Дендрарій олімпійської сім’ї», «Еко-поселення урбаністичного типу «Олімпійське» тощо. Зокрема, проект «Інтелектуальний Олімп» передбачає залучення інтелектуальної молоді до олімпійського руху через інтелектуальні олімпіади; знайомство молоді із зірками українського та світового спорту; пропаганду здорового способу життя та важливості фізичної культури для гармонійного розвитку особистості;

Завкафедрою фізичного виховання ЦНТУ Володимир Ковальов розповів учасникам круглого столу, що можна зробити в університеті для подальшого розвитку в навчальному закладі олімпійського руху.

Наприклад, Володимир Олексійович пропонує розробити генеральний план розвитку спортивно-рекреаційної зони на базі ЦНТУ з метою оптимізації, розширення та наповнення груп для занять різними видами спорту та для оздоровлення студентів і викладачів. Реконструкція спортивних майданчиків навчального закладу надасть можливість поліпшити навчально-тренувальні процеси та проводити в університеті різні спортивні заходи. Зокрема, облаштування універсального спортивного майданчика дозволить проводити заняття з баскетболу, волейболу, міні-футболу. Благоустрій спортивних майданчиків у лісопаркової зони створить умови для зайняття спортивним туризмом, легкою атлетикою, велоспортом, гімнастикою. Реконструкція спортивного майданчика біля гуртожитків надасть можливість студентам займатися екстремальними видами спорту (скейтбординг, катання на роликових ковзанах, велосипедах та інш.).

На думку Володимира Ковальова, для реалізації таких проектів потрібна підтримка багатьох студентів та викладачів усіх кафедр університету. «Можна добиватися підтримки в Національному Олімпійському комітеті, в Облдержадміністрації, в мерії міста, але зрозумійте: крім нас самих умов для нас ніхто не створить», – говорить Володимир Ковальов.

За підсумками круглого столу «Олімпійський рух та участь у ньому студентів ЦНТУ» було створено робочу групу із підготовки проекту розвитку спортивно-рекреаційної зони на базі ЦНТУ з метою організації занять спортом і оздоровчою фізичною культурою, розвитку олімпійського руху та залучення студентів до здорового способу життя. Також матеріали круглого столу планується видати окремим збірником в електронному вигляді.

Підготував Олександр Виноградов