Золоті медалі чемпіонів України із дзюдо професора та студента ЦНТУ


04 квітня 2018
Минулими вихідними в Дніпрі на Відкритому чемпіонаті України із дзюдо серед ветеранів професор кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ Юрій Кулєшков та студент четвертого курсу спеціальності «Автомобільний транспорт» цієї ж кафедри Рустам Рахманкулов стали переможцями змагань, чим допомогли ветеранській збірній Кіровоградської області посісти сенсаційне третє загальнокомандне місце!

Минулими вихідними в Дніпрі на Відкритому чемпіонаті України із дзюдо серед ветеранів професор кафедри експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету Юрій Кулєшков та студент четвертого курсу спеціальності «Автомобільний транспорт» цієї ж кафедри Рустам Рахманкулов стали переможцями змагань, чим допомогли ветеранській збірній Кіровоградської області посісти сенсаційне третє загальнокомандне місце! Загалом на рахунку кіровоградської збірної шість золотих медалей чемпіонату: по три найвищі нагороди у чоловічій та жіночій сітках турніру. Отже, представники нашого навчального закладу додали до копилки збірної Кіровоградської області із дзюдо серед ветеранів одразу дві із трьох золотих медалей чоловічої частини команди! В чемпіонаті взяло участь більше 230 спортсменів та спортсменок, що представляли 25 міст України та Грузію.

Як повідомлялось раніше на сайті Центральноукраїнського національного технічного університету, професор кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ Юрій Кулєшков протягом 2016 та 2017 років встиг по два рази виграти чемпіонат України із боротьби самбо серед ветеранів та чемпіонат світу із самбо серед майстрів (категорія М6: вага спортсменів до 74 кг, вік 60-64 роки). Оскільки боротьба самбо та дзюдо мають багато спільного, протягом свого спортивного життя Юрій Кулєшков неодноразово виступав на змаганнях із дзюдо.

Окрему розповідь про Рустама Рахманкулова також можна прочитати на сайті університету. Рустам родом з Туркменістану, багато років займався національною боротьбою кураш (або куреш), входив до складу збірної Туркменістану з курашу. Крім цього Рустам Рахманкулов бере участь у змаганнях із таких видів боротьби або бойових мистецтв, як дзюдо, самбо, бойове самбо, бойове джиу-джитсу, панкратіон.

Як розповів професор Юрій Кулєшков, він не здивувався запрошенню до складу ветеранської збірної Кіровоградської області із дзюдо. В наш час багато борців змагаються в обох видах боротьби (самбо і дзюдо), тому їздять як на різні турніри. Техніка боротьби самбо та дзюдо схожа, багато прийомів подобні одне до одного, тому, за великим рахунком, спеціаліст із самбо може боротися із спеціалістом із дзюдо та навпаки (але боротися уважно та обережно: за певні прийми, які в самбо дозволені, в дзюдо можна отримати штрафні бали).

Наприклад, ще 17 березня Юрій Кулєшков боровся та переміг на турнірі із самбо серед ветеранів, що проходив з нагоди відкриття спортивно-патріотичного комплексу «Доброволець» в селі Святопетрівське Києво-Святошинського району. А вже 30-31 березня професор кафедри ЕРМ ЦНТУ виступав на Відкритому чемпіонаті України із дзюдо серед ветеранів в Дніпрі.

На цьому чемпіонаті, участь в якому взяло більше 230 спортсменів та спортсменок, що представляли 25 міст України та Грузію, професор ЦНТУ Юрій Кулєшков виграв змагання у віковій категорії М7 (60-64 років) та ваговій категорії 81 кг. Рустам Рахманкулов посів перше місце у віковій/ваговій категорії М1 (30-34 роки), 66 кг, відповідно.

Необхідно окремо відзначити, що під час фінального поєдинку Рустам Рахманкулов отримав травму і завершував змагання буквально на одній нозі. Вже на самому початку фінального двобою Рустам вдало виконав кидок на оцінку ваза-арі, але при цьому сам отримав пошкодження. На той час не було можливості взяти тривалий медичний тайм-аут, тому довелося продовжувати фінальний матч із травмою. Через біль у нозі та напруження фіналу час спливав повільно дуже, каже Рустам, йому здавалось, що цей поєдинок ніколи не скінчиться. Але йому вдалося втримати під контролем перебіг двобою, не дозволивши супернику провести результативних прийомів. «Спасибі, Юрій Володимирович (Кулєшков) допомагав мені порадами з-за меж татамі», – каже Рустам Рахманкулов.

За сумою нагород в особистих заліках збірна Кіровоградської області із дзюдо серед ветеранів (18 осіб, 15 медалістів: шість золотих, одна срібна, вісім бронзових нагород) посіла трете загальнокомандне місце, поступившись лише господарям турніру, беззаперечним фаворитам дзюдоїстам Дніпра та збірній Донецької області, натомість, випередивши потужні команди Києва, Одеси, Львова, Харкова тощо.

Як повідомив Юрій Кулєшков, під час Відкритого чемпіонату України із дзюдо серед ветеранів тренерській штаб збірної України проводив перегляд кандидатів до лав збірної на чемпіонат Європи із боротьби дзюдо серед ветеранів, що проходитиме у Шотландії в середині червня 2018 року. Відповідно, чемпіонат України розглядався як один з етапів підготовки до чемпіонату Європи.

Що стосується боротьби самбо, в якій професор кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ два останні сезони перемагає на чемпіонатах України та світу серед майстрів, Юрій Кулєшков вже тренується з метою взяти участь в декількох цьогорічних турнірах із самбо (тренер Юрія Кулєшкова – наставник КДЮСШ-3 обласного центру Володимир Долгіх).

Підготував Олександр Виноградов