Університети DOBRE впроваджують європейські стандарти освіти в публічному адмініструванні


06 квітня 2018
Центральноукраїнський національний технічний університет долучився до освітнього польсько-українського «Консорціуму Університетів DOBRE», який забезпечуватиме підвищення кваліфікації представників місцевого самоврядування, викладачів, громадських активістів в сфері публічного адміністрування. Консорціум працює в рамках проекту «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Центральноукраїнський національний технічний університет долучився до освітнього польсько-українського «Консорціуму Університетів DOBRE», який забезпечуватиме підвищення кваліфікації представників місцевого самоврядування, викладачів, громадських активістів в сфері публічного адміністрування. Консорціум працює в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Програма DOBRE розрахована на п’ять років та реалізовується лише в семи областях України: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Як зазначається на сайті проекту, програма «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» спрямує технічну та фінансову допомогу на місцевий рівень, зокрема для нових об’єднаних територіальних громад (ОТГ). За допомогою програми DOBRE територіальні громади мають навчитися краще управляти ресурсами, мають підвищити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку тощо. Також DOBRE допомагатиме ОТГ посилювати значення місцевого самоврядування. Це допоможе побудувати більш широку суспільну підтримку для процесу децентралізації в цілому.

Проект DOBRE має дві основних цілі: підтримка практики місцевого самоврядування в ОТГ; та допомога громадянам та громадянському суспільству у взаємодії з органами місцевого врядування.

Також в програмі «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» задіяні польські партнери: «Фундація Підтримки Місцевої Демократії» (FSLD); Національний Демократичний Інститут (NDI); Малопольська школа публічного адміністрування при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK).

Зокрема, Малопольська школа публічного адміністрування Краківського економічного університету допомагає зміцнювати освітні та професійні можливості у державному управлінні об’єднаних територіальних громад, шляхом покращення можливостей для освітнього та професійного розвитку в державному управлінні.

Навколо Малопольської школи публічного адміністрування Краківського економічного університету створено «Консорціум Університетів DOBRE», до складу якого увійшли заклади вищої освіти та центри підвищення кваліфікації семи регіонів України, де впроваджується проект DOBRE. В Кіровоградській області представником консорціуму польська сторона обрала Центральноукраїнський національний університет. Протягом лютого-березня в ЦНТУ вже відбувся один тренінг та один навчальний семінар, які проводили представники польського навчального закладу: директор Малопольської школи публічного адміністрування Краківського економічного університету, доктор філософії Кшиштоф Глук; декан факультету публічної економіки та адміністрування МШПА Краківського економічного університету Станіслав Мазур; професор Малопольської школи публічного адміністрування КЕУ Міхал Кудвач та аспірант зазначеного польського навчального закладу Роман Жебчук.

Як повідомив директор Малопольської школи публічного адміністрування Краківського економічного університету, доктор філософії Кшиштоф Глук, мета створення консорціуму університетів в рамках програми DOBRE – удосконалення освітніх стандартів підготовки фахівців сфери публічного адміністрування (трьох освітніх рівнів: бакалавра, магістра та післядипломної освіти) для подальшої підготовки кадрів галузі державного управління та місцевого самоврядування для ОТГ.

Як зазначив проректор із наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко, «Консорціум Університетів DOBRE» допомагатиме впроваджувати в Україні європейські стандарти освіти, зокрема, в сфері публічного адміністрування, що дозволить привести спеціальність у відповідність до міжнародних критеріїв.

Фактично польські партнери консорціуму університетів програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» передають представникам ОТГ семи регіонів України власний досвід впровадження реформ освіти та місцевого самоврядування.

«В 1990-х роках в Польщі працювало багато подібних програм, – розповідає директор Малопольської школи публічного адміністрування КЕУ Кшиштоф Глук. – До нас приїжджало чимало фахівців з США та країн Західної Європи (Німеччина, Великобританія тощо), які навчали спеціалістів у сфері публічного адміністрування і реформи державної служби.

Коли говоримо про державну службу, навчання передбачало, зокрема, від теорії, як організовувати публічну політику, до конкретних речей: як треба управляти проектами, як управляти своїм часом та інше. Коли ми говоримо про університети, нам розповідали, як побудувати університети, як організувати їх роботу, пояснювали методику навчання, методику викладання дисциплін і так далі.

Іноземні фахівці готували як службовців, так і викладачів навчальних закладів, які потім самі навчали майбутніх службовців. Така допомога була важливою для нас з точки зору розвитку політичної системи і системи державного управління.

Напевне, перші результати такої роботи проявились наприкінці 1999 років, коли у Польщі тривала адміністративна реформа. Тоді виявилось, що у нас в країні є люди, що володіють знаннями, уміннями, кваліфікаціями і вони готові впроваджувати адміністративну реформу на місцях. І ця реформа Польщі вдалась. Другим викликом стала процедура вступу Польщі до Європейського Союзу, коли країна складала іспит на готовність державних інституцій стати складовою частиною ЄС. Нам це також вдалось».

Пан Кшиштоф Глук впевнений, що успіхи Польщі в напрямку реалізації реформ, які у підсумку привели країну до Європейського Союзу, стали можливими завдяки розвитку системи освіти під впливом проектів, подібних до нашої програми DOBRE.

«Безумовно, внаслідок реалізації таких програм у Польщі було створено професійні осередки при великих профільних університетах і в центрах підвищення професійної спроможності, які задавали тон змін в цілій системі освіти в галузі публічного адміністрування, – говорить директор Малопольської школи публічного адміністрування Краківського економічного університету. – Це призвело до впровадження нових підходів до навчання, підвищення кваліфікації викладачів та розробки нових освітніх програм. Зрештою це мало великий вплив на підвищення якості навчання фахівців у сфері публічного адміністрування (дуже важливої спеціальності з огляду на потребу країни, що реформується, у кваліфікованих кадрах). Саме через освітню систему Польщі нам був переданий досвід США та успішних країн ЄС.

На даний період часу наше основне завдання в Україні – сформувати консорціум вищих навчальних закладів, який буде працювати над підвищенням якості освітніх програм у сфері публічного адміністрування і, як наслідок, – над підвищенням якості управлінських процесів. Зараз консорціум вже почав працювати і цей семінар у вашому університеті відбувся саме в рамках діяльності консорціуму університетів DOBRE».

Як повідомив декан факультету економіки та менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету, кандидат наук з державного управління Володимир Зайченко, наш навчальний заклад невипадково був обраний польською стороною в якості кандидата на право долучитися до «Консорціуму Університетів DOBRE».

Ще минулорічної весни представники Краківського економічного університету попередньо вивчали питання можливостей організації в семи регіонах України (де реалізується проект «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність») навчальних майданчиків, які візьмуть на себе роботу зі підготовки фахівців для об’єднаних територіальних громад. Оскільки факультет економіки та менеджменту ЦНТУ готує фахівців за спеціальністю «Публічне адміністрування», у квітні 2017 року поляки запропонували облаштувати на Кіровоградщині навчальний майданчик консорціуму на базі ФЕМ ЦНТУ. До речі, з семи регіонів лише два отримали навчальні майданчики «Консорціуму Університетів DOBRE» на базі закладів вищої освіти (Кіровоградська та Харківська області), в решті регіонів навчальні майданчики консорціуму облаштовано в регіональних центрах підвищення кваліфікації державних службовців.

На думку декана факультету економіки та менеджменту ЦНТУ Володимира Зайченка, участь нашого навчального закладу в «Консорціумі Університетів DOBRE» матиме неабияку користь.

По-перше, це отримання нових знань для викладачів ЦНТУ. Спочатку фахівці Малопольської школи публічного адміністрування Краківського економічного університету навчатимуть викладачів ЦНТУ та представників громадськості Кіровоградщини. В подальшому викладачі ЦНТУ також стануть тренерами проекту DOBRE і в свою чергу навчатимуть, – за алгоритмами та освітніми програмами, отриманими від польської сторони консорціуму, – представників об’єднаних територіальних громад, яких визначить програма DOBRE.

По-друге, обговорюється можливість організації для студентів ЦНТУ навчання у спільній українсько-польській магістратурі за спеціальністю «Публічне адміністрування» за програмою «подвійних дипломів» (навчання або польською, або англійською мовами), з умовою отримання студентами дипломів українського та польського зразків.

По-третє, ЦНТУ та Краківський економічний університет визначають варіанти стажування викладачів нашого навчального закладу у Польщі, а викладачів польського університету – в Кропивницькому.

Загалом навчання представників ОТГ за проектом «Консорціуму Університетів DOBRE» триватиме до жовтня 2019 року. Перший навчальний семінар в нашому регіоні вже відбувся. Далі за графіком – загальноукраїнська сесія учасників проекту в Києві (в травні), та наступна Кіровоградська регіональна навчальна сесія, яка проходитиме на базі факультету економіки та менеджменту ЦНТУ в червні 2018 року.

Підготував Олександр Виноградов