Галина Кузьменко: «В основі будь-якої справи лежить натхненна праця»


27 червня 2018
В останні пару років з’явилось, щонайменше, сім нових «мостів» взаємодії між ЦНТУ та ВНЗ Грузії, Азербайджану, Латвії. Над налагодженням цих контактів працювала доцент кафедри аудиту та оподаткування Галина Кузьменко. В інтерв’ю Галина Іванівна розповість, як її дитяча мрія подорожувати та теперішня пристрасть до науковою роботи допомагають університету розширювати горизонти міжнародної співпраці.

В останні пару років з’явилось декілька нових «мостів» взаємодії між Центральноукраїнським національним технічним університетом та вищими навчальними закладами Грузії, Азербайджану, Латвії. Зокрема, було укладено договори або меморандуми про співробітництво з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, з Грузинським державний технічним університетом, із Батумським навчальним університетом навігації, з Батумським інститутом економічних досліджень, з Бакинським університетом бізнесу, з навчальним університетом академії бізнесу - SBA (Грузія, Тбілісі), з ISMA University (Латвія, Рига) тощо. Над налагодженням контактів із цими навчальними закладами працювала доцент кафедри аудиту та оподаткування ЦНТУ Галина Кузьменко. В інтерв’ю для сайту ЦНТУ Галина Іванівна розповість, як її дитяча мрія подорожувати та теперішня пристрасть до науковою роботи допомагають нашому університету розширювати горизонти міжнародної співпраці.

Хоча Галина Кузьменко працює в Центральноукраїнському національному технічному університеті відносно недавно, із 2012 року, насправді прямий зв’язок Галини Іванівни із навчальним закладом існує вже майже тридцять п’ять років.

На початку 1980-х Галина Кузьменко три роки вчилась на економіста у Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування (згодом перевелась до Харківського інженерно-економічного інституту, який і закінчила в 1987 році). В середині 1990-х Галина Кузьменко – вже в якості підприємця-аудитора – була причетною до створення в КІСМ окремої кафедри аудиту та оподаткування .

Потім, багато років працюючи першим заступником генерального директора відомої авіаційної компанії МААК«УРГА», Галина Кузьменко співпрацювала із навчальним закладом, переважно, як представник підприємства-роботодавця.

В 2006-12 роках Галина Кузьменко навчалась, відповідно, в магістратурі та в аспірантурі факультету обліку та фінансів Кіровоградського національного технічного університету. Захистила дисертацію в 2012 році в Одеському національному економічному університеті й отримала науковий ступінь кандидата економічних наук. Того ж року Галині Кузьменко було присвоєно почесне звання Заслуженого економіста України – за результатами 35-річної трудової діяльності в сфері економіки, менеджменту.

Зрештою, шість років тому Галина Іванівна вирішила спробувати себе в якості викладача та науковця і перейшла на роботу до кафедри аудиту та оподаткування КНТУ.

Так чому ж викладацько-наукова робота після стількох років у бізнесі?

«Все життя мене цікавила робота, в якій можна щось створювати, а не лише практикувати, – говорить Галина Кузьменко. – Ця особливість проявилась ще коли я почала працювати на своєму першому робочому місці – на «Червоній зірці» зокрема в бюро організації удосконалення управління заводом. По суті, бюро в рамках економічних служб займалось удосконаленням організаційної структури підприємства з метою підвищення ефективності показників управлінського процесу і поліпшення функціонування підрозділів , цехів , відділів , що в свою чергу являлось передумовою економічного зростання заводу шляхом виявлення резервів росту продуктивності праці тощо. Я дуже активно взялася за роботу і десь приблизно за рік ми змогли дослідити і описати всі робочі місця заводу, напрацювавши при цьому величезний обсяг інформації (притому, що персональних комп’ютерів на той час у нас не було), що дозволило скоротити зайві і дублюючі функції, конкретизувати рівень знань і обов’язків співробітників, збільшити їх відповідальність та можливості більш ефективно використовувати робочий час, пришвидшити якість передачі інформації та завдань від керівника до безпосереднього виконавця . Тоді з’явилась ідея надрукувати посадові інструкції, що описують діяльність кожного робочого місця підприємства. Цю ідею підтримало профільне Міністерство, яке виділило кошти на друк двох томів посадових інструкцій (дві книжки по 400 сторінок кожна). Я була співавтором книги, яку, фактично, можна назвати моєю першою науковою працею. Потім Міністерство передало нашу книгу всім підприємствам такого ж профілю і я цим дуже пишалась…»

На початку 1990-х років Галина Кузьменко працювала заступником завідувача відділу доходів Кіровоградського обласного управління Пенсійного фонду України. Коли випала можливість створити власний бізнес: аудиторську фірму – скористалась нею. Так в Кіровограді з’явилось приватне аудиторське підприємство «Леда».

«Наше підприємство отримало сертифікати аудиторів і за підтримки колег у Кіровоградській області було створено відділення Спілки аудиторів України та регіональне відділення Аудиторської палати, – згадує Галина Кузьменко. – Тоді відчувався такий потужний аудиторський рух, але у нас було мало інформації, мало літератури, тому все потрібно було напрацьовувати самим. А ще було мало фахівців-аудиторів. Ми разом із колегами (зокрема, серед них був Григорій Давидов) дійшли думки, що було б непогано створити на базі нашого інституту сільгоспмашинобудування кафедру, де б готували спеціалістів для податкової, для КРУ, і, звичайно, для бізнесу. Така кафедра – кафедра аудиту та оподаткування була створена в 1996 році. Звичайно, я тоді й не думала, що колись буду там працювати…

Прийшовши згодом до авіакомпанії «УРГА», мені хотілося створювати передове інноваційне підприємство. Авіакомпанія завжди підтримувала тісний зв’язок із технічним університетом. Ми вважали за правильне підбирати для підприємства найкращі місцеві кадри. В авіакомпанії «УРГА» працювало більше 30 випускників різних кафедр нашого навчального закладу: механіки, економісти (бухгалтери), менеджери. Ми довіряли університету та його випускникам. Не дарма наше підприємство було одним із найкращих у Європі та серед перевізників ООН.

Після стількох років співпраці я добре знала викладачів кафедри аудиту. І коли в 2012 році моя місія в авіакомпанії «УРГА» закінчилась, я вирішила спробувати напрямок викладача-науковця. Хоча мені надходило багато пропозицій про роботу у податковій адміністрації, в Торгово-промисловій палаті та інш., я віддала перевагу роботі на кафедрі аудиту та оподаткування».

За словами Галини Кузьменко, її міжнародна діяльність виникла із можливостей, які надає наукова робота. А саме: участь у наукових конференціях, у тому числі – міжнародних.

«Людина повинна створювати і постійно підвищувати свій професійний рівень, – говорить доцент кафедри аудиту та оподаткування ЦНТУ Галина Кузьменко. – Чим частіше ти береш участь у конференціях, тим краще ти розумієш свій рівень у порівнянні із колегами з інших університетів, інших країн, а також розумієш, що тобі потрібно знати (тому що дуже часто науковці виносять на конференції найцікавіше – результати роботи не одного року свого життя). Я вирішила: треба освоїти роботу на конференціях для того, щоб про нашу кафедру, наш факультет, наш університет більше дізнавались в інших містах України і за іі межами.

Так сталося, що першою країною, де я почала вишукувати варіанти для міжнародного співробітництва, стала Грузія. Я знаю цю країну, знаю її людей ще з 1998 року, коли авіакомпанія «УРГА» працювала там у складі миротворчої місії ООН і допомагала місцевому населенню під час війни. І знаєте, українці і грузини за своєю культурою та духовністю дуже схожі народи.

Отже, приблизно два з половиною роки тому наша кафедра готувалася до проведення міжнародної науково-практичної конференції «Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю», присвяченої 30-річчу створення кафедри «Бухгалтерський облік» і 20-річчу створення кафедри «Аудит та оподаткування».

Ми запрошували взяти участь у конференції колег з Білорусі, Польщі, країн Балтії, і тут вирішили вперше запросити науковців із Грузії. Колеги порадили звернутися до голови департаменту управління бізнесом факультету економіки та бізнесу Батумського державного університету імені Шота Руставелі, професора Бадрі Гечбайа. Я написала йому листа із запрошенням на конференцію представників Батумського державного університету. Вони одразу зацікавились пропозицією і надали нам дуже багато наукових статей для презентації та конференції та друку у збірнику.

Потім влітку 2016-го відбувся «візит ввічливості» у відповідь – колеги із Грузії запросили мене виступити на щорічній науковій конференції, яку проводить Батумський навчальний університет навігації. Під час конференції я мала можливість ознайомитись з кращими науковими дослідженнями грузинських колег, а зустріч із ректором Батумського навчального університету навігації, професором Парменом Кхведелідзе, капітаном далекого плавання, депутатом Верховної Ради Аджарії, увінчалась підписанням договору між Батумським навчальним університетом навігації та нашим університетом.

Перебуваючи в Батумі, я також відвідала Батумський державний університет імені Шота Руставелі, де зустрілась із проректором навчального закладу, доктором економічних наук Натела Ціклашвілі і переказала пропозиції ректорату нашого університету стосовно пролонгації договору про співпрацю між ЦНТУ та БДУ ім. Шота Руставелі.

Після чого я мала на базі університету імені Шота Руставелі декілька відкритих лекцій на теми соціально відповідального бізнесу і практичних методів економіки та фінансів.

Чесно кажучи, я була вражена зацікавленістю студентів на тих лекціях! Аудиторія на 150 осіб була вщент заповнена. Спочатку ми планували працювати одну лекцію, але слухачі поставили настільки багато запитань, що ми продовжили роботу ще на одну лекцію.

Наприкінці 2016-го представники Батумського державного університету імені Шота Руставелі: голова департаменту управління бізнесом факультету економіки та бізнесу Бадрі Гечбаіа та асистент професора технологічного факультету Кетеван Голетіані відвідали Центральноукраїнський національний технічний університет, зустрілися із ректором ЦНТУ Михайлом Івановичем Черноволом та поспілкувалися із викладачами нашого університету. В цей період був підписаний договір між Кіровоградським національним технічним університетом і Батумським інститутом економічних досліджень.

Наступного року науковці Батумського державного університету імені Шота Руставелі та Батумського навчального університету навігації брали участь в ювілейній Міжнародній науково-практичній конференції «Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю», яка проходила на базі кафедри аудиту та оподаткування та кафедри бухгалтерського обліку ЦНТУ. В ході цієї конференції було підписано договори про міжнародну співпрацю між Центральноукраїнським національним технічним університетом та Академією бізнесу Грузії-SBA (Тбілісі).

Відтоді з’явились тісні зв’язки між ЦНТУ і Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, Батумським навчальним університетом навігації, Академією бізнесу Грузії-SBA, Батумським інститутом економічних досліджень. Грузинські університети виступають одними зі співорганізаторів наших наукових конференцій та навпаки; їхні науковці публікуються у наших збірниках, а наші науковці – у їхніх. А наукові конференції, які проводить Батумський навчальний університет навігації, – це дуже серйозний рівень, тому що туди з’їжджається майже вся наукова Грузія, а також науковці та роботодавці з Англії, Турції, Фінляндії тощо.

Далі горизонти міжнародної співпраці постійно розширялися.

Грузинські колеги порадили звернути увагу на Бакинський університет бізнесу, один з найкращих приватних вищих навчальних закладів Азербайджану. Я написала туди листа, зав’язалось листування між навчальними закладами, потім я особисто виступала із доповіддю на науковій конференції в Бакинському університеті бізнесу в травні 2017 року. Згодом між нашими навчальними закладами було укладено договір про співпрацю і вже восени минулого року Бакинський університет бізнесу виступив співорганізатором нашої міжнародної наукової - практичної конференції «Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю».

Потім ми подумали: у нас університет політехнічний і державний, відповідно, було б чудово налагодити зв’язки із таким самим навчальним закладом в Грузії. Після встановлення контактів та листування ми отримали запрошення відвідати Грузинський державний технічний університет в Тбілісі. У лютому цього року я поїхала до цього навчального закладу, де мала зустріч із ректором університету паном Арчілом Прангішвілі - академіком, доктором технічних наук, професором, президентом інженерної академії Грузії (за протоколом ми мали спілкуватися хвилин 15, проте фактично ми розмовляли більше двох годин, настільки цікавою виявилась зустріч). Візит завершився підписанням Меморандуму про співробітництво між Центральноукраїнським національним технічним університетом і Грузинським технічним університетом. В цей період часу я побувала з діловим візитом в Академії бізнесу Грузії-SBA (Тбілісі), яка тісно співпрацює з більш ніж ста суб‘єктами господарювання, вищими навчальними закладами Грузії та інших країн, зокрема, з Центральноукраїнським національним технічним університетом (що засвідчують відповідні дипломи в холі Академії бізнесу). Під час зустрічі з ректором академії пані Ія Ерадзе ми обговорили шляхи подальшої плідної співдружності між нашими навчальними закладами.

В рамках міжнародної науково-практичної конференції, яку проводив ISMA University (Латвія, Рига) в квітні 2018 року відбулася зустріч із президентом університету Романом Д’якон та ректором Денис Д’якон, та був підписаний договір про співпрацю між Центральноукраїнським національним технічним університетом та ISMA University (Латвія , Рига).

Плідним і щедрим місяцем для налагодження міжнародних зв’язків став травень цього року. Це участь в міжнародній науково-практичній конференції факультету бізнесу і технологій державного технічного університету Грузі та презентація Центральноукраїнського національного технічного університету в Академії наук бізнесу Грузії, президентом якої з початку іі створення працює пан Теймураз Бабунашвілі, доктор економічних наук, професор, почесний громадянин Тбілісі.

Крім цього, ми також активно співпрацюємо в сферах наукового діалогу, обмінів навчально-робочими напрацюваннями із вищими навчальними закладами Німеччини, країн Балтії, Білорусі, Польщі, Казахстану, Ізраїлю просто не з усіма партнерськими університетами поки що підписано договори про співробітництво.

– Галина Іванівна, за якими критеріями ви обираєте навчальні заклади за кордоном, із якими краще налагоджувати контакти, та як зазвичай ставляться представники закордонних університетів до пропозиції співпраці з університетом із України?

– Критерій оцінки, перш за все, – це прихильність вищого навчального закладу курсу служіння науці за самими високими стандартами. Знаєте, скрізь, де я відвідувала університети або конференції, де б не спілкувалась із закордонними колегами – і до мене особисто, і до нашого університету, і до України в цілому всі ставилися із дуже великою повагою. Всі знають про досягнення науки та техніки України, всі розуміють, які складні часи зараз переживає Україна. І те, що в таких важких умовах наші науковці знаходять можливість самовіддано працювати, – це заслуговує на велику повагу…

Як видно із розповіді Галини Кузьменко, переважна більшість випадків встановлення зв’язків між ЦНТУ та університетами Грузії, Азербайджану, Латвії та інш. пов’язана із науковою роботою та конференціями. Але є ще один чинник, який «допомагає» Галині Іванівні особисто контактувати із навчальними закладами за кордоном – її пристрасть до подорожей.

«Коли мені було чотири-п’ять років, я мріяла побачити увесь світ! – говорить Галина Кузьменко. – Я брала глобус і розглядала океани, моря, країни! Потім у школі мені дуже подобалося вивчати географію. В дитинстві я мріяла подорожувати країнами. І моя подальша робота в бізнесі, в авіакомпанії «УРГА» дозволяла відвідувати інші країни і розширювати свої горизонти. Тому, перш за все, треба не боятися своїх мрій, і все робити для того, щоб ці мрії збувалися. Але, крім мрій, дуже важлива натхненна праця. В основі будь-чого лежить натхненна праця. Людина повинна мати мету та працювати над її втіленням, постійно працювати над собою і вдосконалювати себе, намагатися досягати успіхів у тих справах, якими ти займаєшся».

Підготував Олександр Виноградов

 

Для довідки: доцент кафедри аудиту і оподаткування Центральноукраїнського національного технічного університету, кандидат економічних наук Галина Кузьменко викладає курси: «Податкова система», «Соціальна відповідальність», «Оподаткування суб’єктів підприємництва», «Стратегія діяльності та аналітичне забезпечення її реалізації». Має більше 120 публікацій, у тому числі, публікації наукового та навчально-методичного характеру.

Заслужений економіст України. Член Ради Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України.

Має нагороди (вибірково): Орден княгині Ольги ІІІ ступеня; Орден Святого Миколи Чудотворця; Орден королеви Анни Ярославни (Українське народне посольство); Орден «Свята Софія»; Відзнака виконавчого комітету Кіровоградської міської ради «За заслуги» І ступеня; Почесна відзнака Торгово-промислової палати України «Золотий знак «Меркурій», Почесний знак Української асоціації якості «За досягнення в галузі якості»; Відзнака «За участь у миротворчих програмах» – за участь у миротворчих програмах ООН протягом 10 років; Нагрудний знак «Почесний працівник авіаційного транспорту України», «Знак пошани КНТУ».