Науковці семи країн обговорили актуальні проблеми нумізматики


05 липня 2016
Нещодавно на базі Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди відбулась ІV Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки», одним із співорганізаторів якої традиційно виступає кафедра суспільних наук та документознавства Кіровоградського національного технічного університету.

Нещодавно на базі Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди відбулась ІV Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки», одним із співорганізаторів якої традиційно виступає кафедра суспільних наук та документознавства Кіровоградського національного технічного університету.

Як розповів завкафедрою суспільних наук та документознавства КНТУ, професор Василь Орлик, цикл конференцій за даною тематикою було започатковано в 2011 році силами на той час двох організацій: Кіровоградського національного технічного університету та Інституту історії України НАН України. На наступній конференції, 2013-го року, до організаторів також приєднався Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет. Зазвичай, конференції проходили раз на два роки: третю за ліком конференцію «Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки» приймав наш навчальний заклад восени 2015 року. Проте, реагуючі на численні звернення колег-науковців, які цікавляться даною проблематикою, оргкомітет прийняв рішення провести наступну конференцію не в 2017, а в 2016 році, а фактично – майже через сім місяців після попередньої конференції. Партнерами проведення цього наукового заходу також стали: Інститут археології НАН України, Національна спілка краєзнавців України, Національний музей історії України, Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав».

КНТУ серед організаторів науково-практичних конференцій «Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки» є не випадково. За словами професора Василя Орлика, наш університет – один із небагатьох навчальних закладів в Україні, де нумізматика вивчається на дослідницькому рівні. Найбільш потужні центри академічної науки (нумізматики) в Україні – це Інститут історії НАНУ, де функціонує сектор нумізматики відділу спеціальних галузей історичної науки; Львівський національний університет (школа покійного професора Зварича). Окремі модулі з нумізматики курсу «Допоміжні історичні дисципліни» вивчають студенти історичних факультетів Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Черкаського національного університету тощо.

На кафедрі суспільних наук та документознавства КНТУ студенти спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» вивчають нумізматику в рамках курсу спеціальних та допоміжних історичних дисциплін, крім цього при кафедрі працює аспірантура з історичних наук, де молоді науковці займаються дослідженнями проблем нумізматики. Щоразу викладачі, аспіранти і студенти кафедри суспільних наук та документознавства КНТУ беруть участь у конференціях «Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки». Зокрема, для ІV конференції у Переяслав-Хмельницькому підготували доповіді або матеріали: завкафедрою суспільних наук та документознавства КНТУ, професор Василь Орлик; доцент кафедри суспільних наук та документознавства Микола Тупчієнко; аспіранти кафедри Інна Чайка і Ольга Скороход та студентка п'ятого курсу Оксана Шпортун.

Загалом, участь в роботі ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки» взяли науковці семи країн Центральної та Східної Європи. На пленарному засіданні виступили: член Польського нумізматичного товариства, доктор габілітований, професор Університету в Білостоку Кшиштоф Філіпов; головний редактор журналу «Przeglad numizmatyczny» (Гданськ), голова Польського товариство нумізматів-професіоналів, доктор з історії Ярослав Дутковський; президент Словацького нумізматичного товариства при Словацькій Академії Наук, кандидат наук Збишек Шустек. Також на конференції були представники нумізматичних на історичних кіл Білорусі, Румунії, Молдови, Росії (до речі, вчений із українськими коренями із Санкт-Петербургу, кандидат історичних наук Микита Моїсеєнко подав підсумки своїх багаторічних наукових пошуків про срібляники Святополка саме на українську наукову конференцію та до українського наукового збірника), та, відповідно, України.

Делегацію науковців Кіровоградського національного технічного університету очолював завкафедрою суспільних наук та документознавства КНТУ, професор Василь Орлик. Ректор Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету, професор Віктор Коцур окремо відзначив внесок Василя Михайловича у розвиток історичних наук та вручив професору КНТУ найвищу нагороду Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету – медаль Григорія Сковороди.

Протягом конференції було обговорено проблеми нумізматичних досліджень: історія грошового обігу в українських землях від найдавніших часів до сучасності; топографія монетних знахідок на території України (відображення того, як і коли той чи інший і регіон України мав економічні зв’язки з тим чи іншим регіоном, або з тією чи іншою країною Європи); карбування монет в українських землях у період Середньовіччя після Київської Русі; можливість та етичність використання у наукових дослідженнях знахідок «чорних археологів» тощо.

Тези доповідей науковців-учасників конференції надруковано окремим збірником «ІV Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми нумізматики у системі спеціальних галузей історичної науки».

Крім цього, як повідомив професор Василь Орлик, на заході в Переяслав-Хмельницькому було презентовано спільний проект організаторів конференції: Кіровоградського національного технічного університету, Інституту історії України НАН України і Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди – заснований цього року перший в Україні фаховий академічний журнал «Український нумізматичний щорічник».

Читайте також «Науковці КНТУ на Міжнародному нумізматичному конгресі у Румунії».

За інформацією кафедри суспільних наук та документознавства КНТУ