Перспективи розвитку українсько-корейських агропроектів за участю ЦНТУ


27 вересня 2018
Вже вдруге за останні 12 місяців Центральноукраїнський національний технічний університет відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея в Україні пан Лі Янг-Гу.

Вже вдруге за останні 12 місяців Центральноукраїнський національний технічний університет відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея в Україні пан Лі Янг-Гу.

У вересні минулого року пан Лі Янг-Гу брав участь в роботі Міжнародного інвестиційного форуму «Центральноукраїнський інвестиційний день», а також зустрівся із керівництвом Кіровоградської ОДА, відвідав підприємства обласного центру та Центральноукраїнський національний технічний університет.

Зокрема, протягом зустрічі з викладачами та студентами нашого університету Посол Республіки Корея в Україні неодноразово зазначав зацікавленість підприємців Кореї потенціалом агропромислового сектору Кіровоградщини. Важливість питання обумовлена тим, що Південна Корея імпортує дуже багато продовольства (п’яте місце у світі за обсягами імпорту продовольства), отже бізнес цієї країни постійно вишукує варіанти співпраці з колегами з інших країн в галузі вирощування та переробки сільгосппродукції. «Я приїхав до вашого університету саме для того, щоб знайти шляхи співробітництва, у першу чергу, в галузі сільського господарства, – говорив пан Лі Янг-Гу. – Ми готові запропонувати власні технології, які допомагатимуть реалізовувати спільні мега-проекти у сільському господарстві».

Вже після візиту пана Посла, наприкінці листопада 2017 року, Центральноукраїнський національний технічний університет отримав запрошення від Посольства Республіки Корея в Україні провести зустріч із представниками корейського Національного університету Чонбук (Chonbuk National University). Тоді сторони обговорили можливі проекти співробітництва в галузі сільгоспмашинобудування, агрономії (селекції зернових сільгоспкультур), і через деякий час між ЦНТУ та Національним університетом Чонбук було підписано меморандум про співпрацю.

Вчора, 26 вересня під час зустрічі делегації посольства Республіки Корея в Україні із ректором ЦНТУ, професором Михайлом Черноволом, проректором ЦНТУ з наукової роботи, професором Олександром Левченко, зокрема, обговорювались результати минулорічного візиту пана Лі Янг-Гу до нашого навчального закладу. Також Михайло Черновол розповів пану Послу саме про ті наукові розробки кафедр нашого навчального закладу, які можуть зацікавити корейську сторону (напрямки: агрономія, переробка сировини для виготовлення біопалива (біогазу) тощо).

За словами Посла Республіки Корея в Україні пана Лі Янг-Гу, плани з розвитку співробітництва напрацьовуються на рівні урядів наших країн. Представники Південної Кореї висловлюють зацікавленість у створені в Україні індустріальних агропромислових технопарків: вертикально інтегрованих підприємств в галузі виробництва, переробки сільгосппродукції, а також виробництва біопалива. Чому в Україні? По-перше, у нас дуже гарні умови для розвитку аграрного бізнесу. По-друге, деякі агропроекти корейські компанії вже реалізували в інших країнах Європи та світу. України в їхньому переліку поки що немає. «Ми маємо це виправити, – говорить пан Лі Янг-Гу. – Наприклад, є підприємства, які готові будувати в Україні теплиці за проектом «розумної ферми», які оснащені надсучасним обладнанням і працюють за самими передовими технологіями. Є підприємства, які бажають будувати заводи із виробництва біопалива і вирощувати сировину для таких підприємств. Ваша країна має значні перспективи в сільському господарстві, ці можливості мають бути використані».

Також Посол Республіки Корея в Україні розповів про своє бачення варіантів співпраці ЦНТУ із корейськими університетами.

Представники кафедр ЦНТУ провели для делегації Посольства Республіки Корея в Україні презентацію окремих розробок та можливостей науковців університету в напрямках виробництва біопалива, агрономії, сільгоспмашинобудування.

Зокрема, професор кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, доктор технічних наук Василь Клименко розповів про впровадження у виробництво (на базі одного з цукрових заводів Кіровоградщини) досліджень щодо виробництва та використання біогазу і біометану.

Завідувач кафедрою загального землеробства ЦНТУ, кандидат біологічних наук Микола Мостіпан повідомив про результати роботи та можливості кафедри (у співпраці з Кіровоградською державною сільськогосподарською дослідною станцією НААН) з розробки нових технологій для вирощування польових культур; з розробки систем захисту рослин від несприятливих біологічних факторів; з розробки систем добрив та про інші польові дослідження.

Заступник завідувача кафедри сільськогосподарського машинобудування з наукової роботи, кандидат технічних наук Олексій Васильковський розповів про зразки серійних, малосерійних та експериментальних сільгоспмашин, розроблених науковцями кафедри сільськогосподарського машинобудування ЦНТУ.

Підготував Олександр Виноградов