Навчальний посібник: поєднання практичного досвіду НВП «Радій» і теорії кафедри ЕС та ЕМ


24 жовтня 2018
23 жовтня в лабораторії кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету відбулась презентація навчального посібника «Енергоефективні системи освітлення для промислових та комунально-побутових споживачів», авторами якого є представники науково-виробничого підприємства «Радій» і кафедри ЕС та ЕМ ЦНТУ.

23 жовтня в лабораторії кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету відбулась презентація навчального посібника «Енергоефективні системи освітлення для промислових та комунально-побутових споживачів», авторами якого є представники науково-виробничого підприємства «Радій» і кафедри ЕС та ЕМ ЦНТУ.

Вихід у світ навчального посібника про сучасні світлодіодні системи є одним з результатів плідної співпраці факультету автоматики і енергетики ЦНТУ та НВП «Радій», яка триває вже багато років.

«В результаті цієї співпраці, зокрема, кафедра електротехнічних систем та енергетичного менеджменту отримала лабораторію LED освітлення, – говорить завідувач кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ, професор Петро Плєшков. – Ми додали до наших навчальних програм дисципліну «Світлотехнічні системи», студенти мають можливість проходити практику на підприємстві, виконують реальні дипломні проекти по світлотехнічних системах, найбільш здібним студентам «Радій» пропонує працевлаштування. Крім цього, кафедра виконує для підприємства певну наукову роботу на договірних засадах».

«Технічні спеціальності не можуть існувати без взаємодії з роботодавцями, – зауважив під час презентації навчального посібника ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол. – Зараз такий фінансовий стан вищої школи в Україні, що за останні два десятка років практично не виділяється коштів на придбання обладнання. Тим більш, сучасного, високовартісного обладнання. Тому для університетів дуже важлива підтримка підприємств. Ми зараз знаходимось на кафедрі електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, а це одна з тих кафедр університету, які найбільше інтегровані з виробництвом. Співробітництво ЦНТУ з НВП «Радій» існує дуже давно. Чому? Тому що голова наглядової ради НВП «Радій» Євген Бахмач – наш випускник, генеральний директор підприємства Олександр Сіора – наш випускник, фінансовий директор «Радію» Аліна Бігун – наш випускник і наш колишній співробітник».

Але не лише керівництво науково-виробничого підприємства «Радій» є випускниками нашого навчального закладу.

«На нашому підприємстві працює біля 300 інженерів-розробників. Переважна більшість отримала базову освіту за фахом саме в Центральноукраїнському (національному технічному) університеті в різні роки, – говорить генеральний директор НВП «Радій» Олександр Сіора. – Високий рівень базової освіти, який надає університет, дозволяє нашим спеціалістам досить ефективно розвивати свою наукову складову. Зараз у нас на підприємстві є два доктори наук і 16 кандидатів наук, ще троє наших інженерів готуються до захистів дисертацій. Переважна частина наших розробників, які задіяні у виробництві високотехнологічної продукції – це також випускники ЦНТУ різних років. Вони талановиті та мають високий рівень підготовки. Для нас це дуже важливо, тому що на будь-якому підприємстві найбільш цінний ресурс – люди.

Саме ці спеціалісти розробили сучасну платформу, яка дозволяє нам ефективно конкурувати на міжнародному ринку в галузі ядерної енергетики. Цього року наше обладнання та платформа прийшли дуже складне випробування контролюючих органів США, тому ми маємо сподівання, що вже найближчого часу наше обладнання буде використовуватися на атомних електростанціях в Північній Америці. Це дуже високе досягнення. Факт світового визнання продукції НВП «Радій» фахівцями галузі атомної енергетики – це відзначення успіхів наших розробників, більшість з яких отримали базову освіту в цьому університеті. Це багато про що свідчить.

На фото: експозиція НВП «Радій» під час спеціалізованої виставки «Енергоефективність. Енергозбереження», Кропивницький, 2016 рік.

Декілька років тому наше підприємство почало розвивати новий напрям діяльності: виробництво пристроїв світлодіодного освітлення. Враховуючи наш досвід, ми реалізуємо усі перспективні вимоги, які існують у світі. Тому наші LED світильники відповідають найбільш новітнім досягненням галузі. Зараз ми виготовляємо більше 1000 модифікацій світильників. Цей напрям ми постійно розвиваємо і розвиваємо достатньо успішно. Тому знову хочу подякувати ЦНТУ, вашим науковцям і викладачам за підготовку спеціалістів, які роблять колосальну роботу з визначним результатом».

«За короткий проміжок часу, фактично за шість років, ми створили настільки широку лінійку світильників, якої не має жоден інший виробник в Україні, – додає перший заступник генерального директора НВП «Радій» Олександр Кожин (на підприємстві відповідає за напрям світлодіодного виробництва, він також є випускником нашого університету – прим.). – В Україні наша продукція використовується на підприємствах металургійної галузі, гірничорудної промисловості, на машинобудівних підприємствах, в комунальному господарстві тощо. Також наша продукція сертифікована в Європі. Тобто за шість років ми зробили величезний шаг уперед на ринку світлодіодного освітлення. Ще раз хочу подякувати колективу технічного університету за той внесок, який ви робите в навчання молодих спеціалістів, які потім допомагають нашому підприємству йти у ногу з часом».

Як розповів Андрій Різуненко, керівник конструкторського бюро НВП «Радій», в якому розробляють світлодіодні світильники та системи керування («Розумне місто», «Розумний дім» тощо), співпраця підприємства із кафедрою електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ саме в напрямку світлодіодного обладнання триває більше двох з половиною років. За цей час до інженерного колективу приєднались випускники кафедри, які значно підсилили бюро. Також в складі КБ на посадах конструкторів, схемотехніків, програмістів працює чимало випускників кафедри автоматизації виробничих процесів ЦНТУ, кафедри програмування. Вони розроблюють світлодіодні світильники та системи керування освітленням. За словами Андрія Різуненко, підприємство вже напрацювало певну стратегію роботи з молодими кадрами: студентів примічають та «ведуть», фактично, з третього курсу, це дає можливість підготувати фахівця під вимоги підприємства і отримати на виході з університету готового до роботи спеціаліста. «Ваші випускники ефективні в роботі, і я сподіваюсь на продовження співробітництва», – підсумовує Андрій Різуненко.

Щодо презентації навчального посібника «Енергоефективні системи освітлення для промислових та комунально-побутових споживачів», ініціатором такою зустрічі виступила фінансовий директор НВП «Радій» Аліна Бігун.

«Ідея написати посібник виникла під час обговорення нашої світлодіодної техніки разом із викладачами кафедри, – говорить Аліна Бігун. – Книга мала поєднати практичний досвід фахівців «Радію» і теоретичного розуміння кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту. Думаю, книга буде корисною як студентам, так і спеціалістам, які професійно займаються світлодіодною технікою».

Навчальний посібник «Енергоефективні системи освітлення для промислових та комунально-побутових споживачів» написав колектив авторів: П.Г. Плєшков, А.Ю. Орлович, С.В. Серебренніков, А.П. Бегун, А.О. Різуненко, Н.Ю. Гарасьова, В.В. Зінзура (під редакцією завкафедри ЕС та ЕМ ЦНТУ, кандидата технічних наук, професора П.Г. Плєшкова).

В книзі розглянуто теоретичні аспекти роботи як традиційних освітлювальних приладів, так і сучасних світлодіодних освітлювальних установок, розкриті питання світлотехнічного розрахунку систем освітлення, їх електротехнічного розрахунку, описані методи підвищення енергоефективності роботи освітлювальних установок та мереж, а також приведено методику розрахунку економії електроенергії в діючих освітлювальних установках приміщень при проведенні енергетичного аудиту. Посібник розрахований на студентів, магістрантів та аспірантів електроенергетичних спеціальностей закладів вищої освіти, а також на інженерно-технічних працівників, які займаються проектуванням та експлуатацією систем освітлення.

Напередодні презентації посібника НВП «Радій» передало до лабораторії кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету зразок новітньої моделі світлодіодного світильника, який має систему дистанційного керування. В цій лабораторії студенти кафедри ЕС та ЕМ вивчають світлотехнічні прилади на прикладі обладнання виробництва «Радію».

Ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол висловив сподівання на продовження співробітництва між університетом та НВП «Радій» в напрямках спільної підготовки спеціалістів (у т.ч. за «дуальною» системою освіти) та зміцненні матеріальної бази навчального закладу. В свою чергу, генеральний директор НВП «Радій» Олександр Сіора запросив студентів ЦНТУ на роботу на підприємство (напрямки: енергетика, автоматика, електроніка, освітлення тощо). «Сподіваюсь, наступні покоління випускників ЦНТУ також будуть працювати на нашому підприємстві», – зазначив Олександр Сіора.

Також в презентації посібника «Енергоефективні системи освітлення…» взяли участь перший проректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний, проректор ЦНТУ з наукової роботи, професор Олександр Левченко, декан факультету автоматики та енергетики ЦНТУ, професор Лариса Віхрова, викладачі та студенти кафедр факультету автоматики та енергетики, представники НВП «Радій».

Більшу частина тиражу навчального посібника «Енергоефективні системи освітлення для промислових та комунально-побутових споживачів» буде передано до бібліотеки ЦНТУ. Також екземпляри посібника планується надіслати до профільних університетів Києва, Кременчука, Дніпра, Кривого Рогу.

Фотоальбом презентації посібника можна переглянути на сторінках ЦНТУ в соціальних мережах.

Підготували Олександр Виноградов, кафедра ЕС та ЕМ ЦНТУ