Презентація НКП «Горизонт 2020» в ЦНТУ на ярмарку грантів в Києві


16 листопада 2018
Нещодавно в столиці проходив Перший міжнародний ярмарок грантів для бізнесу, в роботі якого взяло участь понад 300 представників малого та середнього бізнесу України. В якості одного зі спікерів заходу на ярмарок грантів була запрошена керівник Національного контактного пункту програми ЄС «Горизонт 2020» за напрямом «Малі та середні підприємства», к.е.н., доцент ЦНТУ Тетяна Котенко.

Нещодавно в столиці проходив Перший міжнародний ярмарок грантів для бізнесу, в роботі якого взяло участь понад 300 представників малого та середнього бізнесу України. В якості одного зі спікерів заходу на ярмарок грантів була запрошена керівник Національного контактного пункту програми ЄС «Горизонт 2020» за напрямом «Малі та середні підприємства», к.е.н., доцент ЦНТУ Тетяна Котенко.

Головна мета ярмарку – представити малому та середньому бізнесу грантові програми, які надають міжнародні та вітчизняні організації та фінансові установи. Зокрема: програма COSME + Європейська мережа підприємств – EEN; Німецько-український фонд;, Європейський банк реконструкції та розвитку; Horizon 2020; Український державний фонд підтримки фермерських господарств; Державна служба зайнятості; Представництво ЄС в Україні; Програма розвитку ООН в Україні; Проект «Новий відлік» (від Міжнародного фонду «Відродження»); Фонд Східна Європа; Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).

Відповідно, на ярмарку виступали із доповідями спікери – представники таких організацій. Загалом в Україні діє три контактні пункти програми ЄС «Горизонт 2020» за напрямом «Малі та середні підприємства»: у Кропивницькому, в Одесі та в Києві. Виступити перед учасниками форуму запросили керівника саме кропивницького пункту. Контактний пункт рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Малі та середні підприємства» (SMEs, Small and medium-sized enterprises) в Центральноукраїнському національному технічному університеті було відкрито восени 2016 року. На початку поточного року наказом Міністерства освіти і науки України контактному пункту в ЦНТУ (який до того був регіональним контактним пунктом) надано статус Національного.

Як розповіла керівник НКП «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Малі та середні підприємства» в ЦНТУ Тетяна Котенко, в Україні регулярно відбуваються заходи за участі тієї чи іншої організації, що надають гранти, проте цього разу організаторам Першого міжнародного ярмарку грантів для бізнесу вдалося зібрати під одним дахом більше десятка організацій та фінансових установ, які підтримують розвиток малого та середнього бізнесу на теренах України в частині його фінансування.

Одна з пріоритетних програм грантової підтримки малого та середнього бізнесу – напрям «Малі та середні підприємства» (SMEs, Small and medium-sized enterprises) рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020», тому виступ представника НКП Тетяни Котенко (доповідь «Програма ЄС «Horizon 2020»: Малі та середні підприємства» в секції №1 «Фонди ЄС») слухачі, – а для участі в ярмарку офіційно зареєструвалося більше 300 представників малого та середнього бізнесу, – зустріли з неабияким інтересом.

На думку учасників ярмарку, інформація, яка була представлена на форумі, стане в нагоді аграрним та виробничим підприємствам; підприємцям, що працюють в IT сфері; консалтинговим та фінансовим компаніям; підприємствам, що впроваджують енергоефективні рішення; підприємствам малого та середнього бізнесу, які планують отримати грант для розвитку своїх проектів.

Інформацію з Першого міжнародного ярмарку грантів для бізнесу, а також іншу інформацію стосовно грантів проекту «Горизонт 2010» для підприємців можна отримати в Національному контактному пункті програми ЄС «Горизонт 2020», що діє в ЦНТУ.

Нагадаємо, в середині вересня в нашому університету на базі Національного контактного пункту програми ЄС «Горизонт 2020» за напрямом «Малі та середні підприємства» відбувся інформаційний день «Можливості та виклики проектної діяльності для розвитку малого та середнього бізнесу регіону».

Підготував Олександр Виноградов