стажування представників цнту в польському університеті

Центрально український національний
технічний університет

Українська English


Стажування представників ЦНТУ в польському університеті

Група з десяти викладачів чотирьох кафедр Центральноукраїнського національного технічного університету завершила двохмісячне стажування в Університеті соціальних та економічних наук в місті Пшеворськ, Польща (Wyzsza Szkola Spoleczno-Gospodarcza w Przeworsku). Програма стажування – «Сучасний університет в системі європейської освіти: методи навчання, науково-педагогічний розвиток, дистанційна освіта та інтернаціоналізація навчального процесу». Також на минулому тижні, під час перебування в Пшеворську делегації нашого навчального закладу, було підписано угоду про співпрацю між ЦНТУ та WSSG.

Як відомо, стажування є одним з інструментів підвищення кваліфікації викладачів. Відповідно, викладачі, які зацікавленні удосконалювати власні навички, шукають та знаходять різноманітні варіанти стажувань, як в Україні, так і за кордоном. Наприклад, весною 2017 року на той час аспірантка кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ Ілона Царенко проходила стажування на економічному факультеті Технічного університету Кошице.

Восени минулого року старший викладач кафедри загального землеробства ЦНТУ Катерина Васильковська, вивчаючи в Відділі міжнародних відносин нашого навчального закладу пропозиції стажувань від закордонних університетів та організацій, звернула увагу на стажування в Університеті соціальних та економічних наук польського міста Пшеворськ. Це було стажування за актуальною в умовах євроінтеграції України програмою «Сучасний університет в системі європейської освіти: методи навчання, науково-педагогічний розвиток, дистанційна освіта та інтернаціоналізація навчального процесу». Одна з умов цього стажування – навчання групи осіб, тому до проекту долучились ще дев’ять викладачів Центральноукраїнського національного технічного університету.

Загалом в Університеті соціальних та економічних наук міста Пшеворськ стажувались представники ЦНТУ:

старший викладач кафедри загального землеробства, кандидат технічних наук Катерина Васильковська;

доцент кафедри сільськогосподарського машинобудування, кандидат технічних наук Олексій Васильковський;

доцент кафедри сільськогосподарського машинобудування, кандидат технічних наук Віктор Дейкун;

старший викладач кафедри сільськогосподарського машинобудування, кандидат технічних наук Руслан Кісільов;

доцент кафедри матеріалознавства та ливарного виробництва, кандидат технічних наук Олександр Кузик;

доцент кафедри загального землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Галина Кулик;

старший лаборант кафедри сільськогосподарського машинобудування, кандидат технічних наук Олена Лузан;

старший викладач кафедри сільськогосподарського машинобудування, кандидат технічних наук Олександр Нестеренко;

доцент кафедри будівельних, дорожніх машин і будівництва, кандидат технічних наук Андрій Тихий;

старший викладач кафедри загального землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Тамара Шепілова.

Програма стажування складалась з двох частин. Перша – дистанційне вивчення методичної літератури за вищезазначеною тематикою (для цього всі учасники стажування від ЦНТУ отримали особисті облікові записи та паролі доступу до електронної бібліотеки та moodle-системи дистанційного навчання WSSG), друга частина – лекції від викладачів Університету соціальних та економічних наук безпосередньо в аудиторіях навчального закладу в місті Пшеворськ.

Як розповіла ініціатор стажування, старший викладач кафедри загального землеробства Катерина Васильковська, лекції в польському університеті читались майже весь робочий тиждень. Навіть у день приїзду групи стажистів ЦНТУ до Пшеворська заняття тривали до десятої години вечора. Читали лекції викладачі WSSG, серед яких був й наш співвітчизник, професор, доктор економічних наук Ігор Брітченко, який вже декілька років працює в Університеті соціальних та економічних наук міста Пшеворськ.

Блоки навчального курсу програми стажування «Сучасний університет в системі європейської освіти…»:

«Болонський процес в системі розвитку вищої освіти в країнах ЄС»;

«Інноваційні методи та технології в освітньому процесі, інтеграція науки та практики»;

«Науково-педагогічний розвиток та підвищення кваліфікації викладачів»;

«Дистанційні технології навчання у вищій освіті»;

«Інтернаціоналізація навчального процесу та академічна мобільність викладачів та студентів: польсько-британський досвід Wyzsza Szkola Spoleczno-Gospodarcza»;

«Управління знаннями як інноваційна стратегія управління та прогнозування розвитку вищої агротехнічної та агрономічної освіти».

Також протягом занять стажисти ЦНТУ отримали від своїх польських колег цікаву інформацію про те, як науковці польських закладів вищої освіти працюють із наукометричними базами Scopus, Web of Science, Index Copernicus тощо та дізнались про зміни кваліфікаційних вимог до викладачів ЗВО Польщі протягом інтеграції польської вищої школи до освітнього простору ЄС.

По завершенні стажування в польському університеті викладачі ЦНТУ отримали сертифікати про успішне проходження 180-годинного курсу підготовки за програмою «Сучасний університет в системі європейської освіти: методи навчання, науково-педагогічний розвиток, дистанційна освіта та інтернаціоналізація навчального процесу». Також необхідно відзначити, що дане стажування відбувалось при сприянні асоціації «Підтримка українських науковців в Європейському Союзі».

Знаходячись у місті Пшеворськ в Університеті соціальних та економічних наук викладачі й науковці Центральноукраїнського національного технічного університету також мали зустрічі з представниками керівництва WSSG, в ході яких було підписано текст (укладеної заздалегідь) угоди про співробітництво між ЦНТУ та WSSG.

Угода передбачає співпрацю навчальних закладів у сфері науково-технічного та культурного розвитку та інтеграції науки, взаємний обмін інформацією щодо загального і фахового навчання тощо.

Зокрема, в освітньому напрямку співробітництва планується проводити обміни викладачів з метою отримання нових знань та вивчення досвіду методики навчання і професійної діяльності; проводити стажування викладачів та студентів, спільні наукові та методичні семінари, конференції, фахові заняття і лекції. Крім цього, розглядаються шляхи організації навчання за програмами «подвійних дипломів» в ЦНТУ та WSSG. В рамках наукової співпраці угодою передбачається проведення спільних наукових заходів та взаємна публікація наукових праць викладачів та співробітників навчальних закладів у часописах та періодичних виданнях обох університетів.

Підготував Олександр Виноградов


«ЦНТУ» в соцмережах:
Приймальна комісія працює щодня, крім суботи та неділі.
Телефони приймальної комісії:
т. (0522) 55-93-13
т./viber +380950785900
т.+380966013370
e-mail: pk_kntu@ukr.net

Адреса: пр. Університетський,8
Проїзд маршрутними таксі № 150, 113, 116-А, 284-A, 274
до зупинки "Університет".
Наше розташування
Телефон університетської довідкової служби:
(0522) 55-92-66

© 2022 «ЦНТУ» Всі права захищено.
Використання матеріалів цього сайту можливе тільки
з посиланням на джерело.