Студент інженерного коледжу ЦНТУ перемагає в університетському конкурсі 3D-моделювання


26 березня 2019
Наприкінці минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відбувся ІІ конкурс 3D-моделювання та 3D-друку, в якому змагались по четверо студентів кафедри металорізальних верстатів та систем ЦНТУ та Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ.

Наприкінці минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відбувся ІІ конкурс 3D-моделювання та 3D-друку, в якому змагались по четверо студентів кафедри металорізальних верстатів та систем ЦНТУ та Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ.

Також організатори конкурсу поєднали даний захід із профорієнтаційною кампанією серед студентів третього та четвертого машинобудівних спеціальностей інженерного коледжу ЦНТУ. Для делегації студентів та викладачів коледжу було проведено ознайомчі екскурсії лабораторіями кафедри технологій машинобудування і кафедри металорізальних верстатів та систем механіко-технологічного факультету ЦНТУ.

Звіт про перший університетський конкурс 3D-моделювання, який проходив восени 2017 року.

Як розповів завкафедрою металорізальних верстатів та систем Андрій Гречка, у порівнянні із першим конкурсом 3D-моделювання зараз оргкомітет вирішив удосконалити змагальний аспект цього інженерного турніру. Завдання конкурсу – деталь, яку потрібно було відтворити в тримірній моделі, розробили простішим, ніж минулого разу. Тому що тоді за підсумками конкурсу лише один учасник встиг виконати завдання протягом відведеного на розв’язання задачі часу (власне, він й посів перше місце). Але ж студентам цікавіше змагатися одне з одним, перевірити власні уміння на фоні інших студентів. Тому організатори запропонували деталь-завдання більш простої форми – із розрахунку, що всі учасники конкурсу гарантовано зможуть виконати завдання. Питання лише в методах вирішення задачі, в інструментарії, що використовують конкурсанти, та в часі на виконання завдання.

Ще одна відмінність від попереднього конкурсу – до участі запросили студентів не лише четвертого (випускного) курсу Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ, а також й студентів третього курсу коледжу.

Загалом учасниками конкурсу стали четверо студентів Центральноукраїнського національного технічного університету: Дмитро Амбружевич (група ГМ(МВ)-17-3СК), Олександр Прокопов (ПМ(ТМ)-17-3СК), Сергій Цируленко (ПМ(ТМ)-18-3СК), Богдан Завгородній (ПМ(МО)-16-3СК); та четверо студентів Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ: Антон Василенко, Всеволод Суворов, Дмитро Некрашевич, Денис Казарін.

За регламентом змагань студенти коледжу отримували 10% гандикап по часу виконання завдання. Саме за цим правилом й визначився переможець ІІ університетського конкурсу 3D-моделювання та 3D-друку. Студент ЦНТУ Богдан Завгородній виконав завдання за 30 хвилин, представник інженерного коледжу Дмитро Некрашевич витратив на вирішення задачі 33 хвилини, проте завдяки правилу «10% бонусу», журі конкурсу оголосило переможцем студента ІІІ курсу Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ Дмитра Некрашевича. Третє місце посів студент ЦНТУ Олександр Прокопов.

Переможець та призери отримали нагороди – ексклюзивні медалі, виготовлені на обладнанні кафедри металорізальних верстатів та систем. Решту учасників заохотили грамотами. Нагороджували учеників конкурсу декан механіко-технологічного факультету ЦНТУ, професор Кириченко Андрій та завідувач кафедри металорізальних верстатів та систем ЦНТУ Андрій Гречка.

Як розповів переможець ІІ університетського конкурсу 3D-моделювання та 3D-друку, студент третього курсу спеціальності «Прикладна механіка» Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ Дмитро Некрашевич (на фото – по центру), із тримірним комп’ютерним моделюванням він познайомився не так давно, на другому курсі навчання в коледжі, коли за програмою їм почали викладати такий предмет. Звичайно, до вступу до коледжу Дмитро чув про 3D-друк, проте безпосередньо з 3D-графікою зіткнувся вже в навчальному закладі (вперше наживо роботу 3D-принтеру побачив також у коледжі).

За словами Дмитра Некрашевича, 3D-моделювання настільки сильно сподобалось і зацікавило, що стало одним з його хобі. Вдома у вільний час він постійно створює різноманітні тривимірні моделі, якщо щось не вдається – консультується з викладачами, виправляє помилки і креслить далі. Дмитро розмірковує над тим, щоб придбати 3D-принтер та мати можливість вдома не лише створювати моделі в 3D, а й роздруковувати їх. Після завершення навчання у коледжі Дмитро Некрашевич планує продовжувати здобувати освіту за теперішнім фахом і хоче стати інженером. «Якщо майбутня робота буде пов’язана з 3D-моделюванням та 3D-друком, я не заперечуватиму», – говорить Дмитро.

Як повідомив один із організаторів конкурсу, завкафедрою металорізальних верстатів та систем ЦНТУ Андрій Гречка, враховуючи значний інтерес студентів університету та коледжу до даного змагання, наступного сезону конкурс 3D-моделювання можна буде проводити в два тури: спочатку – відбірковий етап для багатьох учасників, а потім – фінал зі складними та цікавими завданнями для найкращих молодих спеціалістів із 3D-моделювання.

До речі, цікаво відзначити, як слалась доля переможця першого університетського конкурсу 3D-моделювання та 3D-друку Костянтина Шараватова. Він закінчив магістратуру із відзнакою, поступив і зараз навчається в аспірантурі при кафедрі металорізальних верстатів та систем ЦНТУ.

Фотографії конкурсу можна переглянути в альбомі на сторінках ЦНТУ в соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов