КНТУ приймав обласний педагогічний форум


31 серпня 2016
29 серпня у Кіровоградському національному технічному університеті тривав обласний педагогічний форум «Якісна освіта – основа високорозвиненого суспільства» за участю керівників обласної державної адміністрації і обласної ради, районних державних адміністрацій, а також представників освітянських делегацій навчальних закладів різних міст та сіл Кіровоградщини.

29 серпня у Кіровоградському національному технічному університеті тривав обласний педагогічний форум «Якісна освіта – основа високорозвиненого суспільства» за участю керівників обласної державної адміністрації і обласної ради, районних державних адміністрацій, а також представників освітянських делегацій навчальних закладів різних міст та сіл Кіровоградщини.

Перед початком роботи форуму голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко та голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко вручили документи на 25 шкільних автобусів представникам нещодавно створених 23-х опорних шкіл із філіями в області, 15 з яких починають роботу із 1-го вересня 2016 року.

В роботі обласного педагогічного форуму «Якісна освіта – основа високорозвиненого суспільства»-2016 взяло участь майже 500 делегатів. Із вітальним словом до учасників форуму звернулися голова КОДА Сергій Кузьменко і голова облради Олександр Чорноіваненко.

«Мета освіти – отримати успішного фахівця, а в наш час головним інструментом для досягнення успіху є інтелект і знання, – зауважив Сергій Кузьменко. – Усі ми: і представники влади, і освітяни хочемо бачити успішних учнів, успішних студентів, успішних випускників. Але є проблеми, які не варто замовчувати: викликає занепокоєння якість освіти у сільській місцевості. Ми не ставимо під сумнів професійність педагогів, проте існують зрозумілі причини: малокомплектність шкіл, відсутність конкуренції між учнями, не завжди є в достатній кількості фахівці з усіх предметів. Тому не існує альтернативи об’єднуванням громад, і для цього у нас в області створюється, і вже є створено, ряд навчально-виховних комплексів. Обласна влада вже працює над виправленням проблеми, що виникла цього року, коли діти-випускники сільських шкіл отримували невисокі бали ЗНО та не мали можливості поступати в ВНЗ на держбюджетні місця».

Також Сергій Кузьменко у своєму виступі розповів про підготовку закладів освіти до нового навчального року (зокрема, про ремонти шкіл та створення нових навчальних закладів, про оснащення шкіл комп’ютерною технікою) та розказав про можливості залучення міжнародних фондів для поліпшення якості освіти на Кіровоградщині

Як зазначив ректор КНТУ, професор Михайло Черновол, згідно статистичних даних Міністерства освіти і науки України, наша область далеко не на перших позиціях в державі за кількістю студентів у пропорційному відношенні до чисельності населення. Подальше погіршення цієї статистики матиме сумні наслідки для економіки регіону. «Звичайно, можна пишатися тим, що діти із Кіровоградщини поступають до київських, львівських університетів, – каже Михайло Черновол, – проте, як свідчить життя, переважна частина з них після завершення навчання там і залишається, додому не повертається. Від імені своїх колег, як голова ради ректорів Кіровоградської області, звертаюсь до керівників шкіл, голів районних адміністрацій та райрад: давайте разом працювати над тим, щоб більше кіровоградських випускників шкіл поступали до кіровоградських ВНЗ».

Пленарна частина форуму продовжилась виступами начальника управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської ОДА Володимира Таборанського, голови обласної профспілки працівників освіти і науки Світлани Скалько та інших представників освітянської галузі. Після пленарної частини учасники форуму працювали за секціями.

За результатами форуму було прийнято рекомендації, щодо здійснення освітньої діяльності навчальних закладів з питань надання якісних освітніх послуг протягом 2016-2017 навчального року. Проект рекомендацій буде розміщений на сайті управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації.

Підготував Олександр Виноградов