Стажування представників ФЕМ та ФОФ в «Люблінській політехніці»


11 квітня 2019
Колектив викладачів двох економічних факультетів Центральноукраїнського національного технічного університету розпочав стажування за курсом «Методика викладання економічних дисциплін: порівняльний аспект Польща-Україна», яке було організовано в рамках договору про співпрацю між ЦНТУ та університетом «Люблінська Політехніка». Перша частина стажування походила на базі польського навчального закладу.

Колектив викладачів двох економічних факультетів Центральноукраїнського національного технічного університету розпочав стажування за курсом «Методика викладання економічних дисциплін: порівняльний аспект Польща-Україна», яке було організовано в рамках договору про співпрацю між ЦНТУ та університетом «Люблінська Політехніка». Перша частина стажування походила на базі польського навчального закладу.

Сам договір про співробітництво між Центральноукраїнським національним технічним університетом та державним університетом «Люблінська Політехніка» було підписано восени минулого року, проте співпрацювати університети почали набагато раніше. У квітні 2018 року в нашому навчальному закладі проходила масштабна Міжнародна науково-практична конференція «Конкурентоспроможна модель інноваційного розвитку економіки України», основними організаторами якої виступили ЦНТУ і Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. Крім цього, в організації та проведенні конференції взяли участь майже два десятки наукових організацій, представництв органів державної влади та місцевого самоврядування, навчальних закладів декількох країн. Серед них також був й університет «Люблінська Політехніка».

За ініціативи кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ, Центральноукраїнський національний технічний університет та «Люблінська політехніка» почали перемовини про створення спільної магістратури, де студенти могли б навчатися за програмами «подвійного диплому». Перемовини зайняли деякий час, оскільки потрібно було детально узгоджувати навчальні програми та учбові плани спільної магістратури. В листопаді 2018 року сторони вийшли на укладання договору про співпрацю, який передбачає навчання за програмами «подвійних дипломів», стажування викладачів та студентів, спільну участь у дослідженнях та наукових конференціях, симпозіумах тощо.

Відповідно до договору про співпрацю й було організовано спеціалізоване стажування «Методика викладання економічних дисциплін: порівняльний аспект Польща-Україна». Викладачі економічних факультетів ЦНТУ прибули до університету «Люблінська Політехніка», де протягом тижня вивчали досвід польських колег. Стажування проходили представники ЦНТУ: доцент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності, к.е.н. Анна Левченко;

доцент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності, к.е.н. Юрій Малаховський;

завідувач кафедри економічної теорії, маркетингу та економічної кібернетики, д.е.н. Руслана Жовновач;

ст. викладач кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності, к.е.н. Наталія Красножон;

ст. викладач кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності, к.е.н. Тетяна Рябоволик;

доцент кафедри економіки та підприємництва, к.е.н. Людмила Запірченко;

доцент кафедри економічної теорії, маркетингу та економічної кібернетики, к.е.н. Максим Загреба;

доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, к.е.н. Ірина Загреба;

асистент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності, к.е.н. Ілона Царенко.

Як розповіла учасниця проекту Ілона Царенко, стажування поділено на дві частини. Перша – заняття в Польщі на базі університету «Люблінська Політехніка»: чотири тематичні блоки питань, загальна тривалість лекцій майже 150 годин, друга частина (в Україні) – індивідуальні заняття за допомогою системи дистанційної освіти польського навчального закладу. У підсумку стажування кожен з учасників має підготувати окрему наукову роботу.

Фактично, дане стажування можна розглядати як програму підвищення кваліфікації викладачів економічних кафедр ЦНТУ. Безперечно, набутий досвід європейських колег учасники стажування планують використовувати в навчальному процесі в ЦНТУ.

Протягом передування в «Люблінській політехніці» викладачі ЦНТУ також вивчали методику роботи польських колег в таких сферах як проведення вступної кампанії, ведення агітаційної і профорієнтаційної роботи. Як розповіла Ілона Царенко, дуже цікаво та актуально було відвідати лекції, які проводили не професійні викладачі, а спеціалісти-практики, яких польський університет регулярно запрошує для проведення занять зі студентами.

Загалом договір про співробітництво між ЦНТУ та університетом «Люблінська Політехніка» передбачає можливість організації стажувань викладачів та студентів не тільки економічного профілю. «Люблінська Політехніка» – потужний технічний університет, який має сучасні лабораторії мехатроніки, робототехніки, архітектури, автомобілебудування тощо. Відповідно, викладачів технічних кафедр нашого університету зацікавить можливість організації стажувань в польському університеті за своєю тематикою.

Для студентів договір між ЦНТУ та «Люблінською Політехнікою» також надає можливість навчатися у мовних школах при польському навчальному закладі. На літніх канікулах вони запрошують студентів тих закладів вищої освіти України, з якими вони співпрацюють, на двотижневі курси інтенсивного вивчення польської мови. Відповідно, студенти Центральноукраїнського національного технічного університету тепер також можуть брати участь у мовних школа при «Люблінській Політехніці».

За інформацією кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ