Державна служба як початок кар’єри: відкритий конкурс, перспективи, досвід не обов’язковий


22 травня 2019
Минулого тижня Національне агентство України з питань державної служби проводило в багатьох закладах вищої освіти нашої країни серію інформаційних заходів під загальною назвою «Право на державну службу», мета яких – розповісти студентам про державну службу (зокрема, як про перспективний варіант працевлаштування для молодих спеціалістів без досвіду роботи). В нашій області захід проходив в ЦНТУ.

Минулого тижня Національне агентство України з питань державної служби проводило в багатьох закладах вищої освіти нашої країни серію інформаційно-просвітницьких заходів під загальною назвою «Право на державну службу», мета яких – розповісти студентам про державну службу (зокрема, як про перспективний варіант працевлаштування для молодих спеціалістів без досвіду роботи). В Кіровоградській області такий захід проходив в Центральноукраїнському національному технічному університеті.

На зустріч зі студентами ЦНТУ завітали держслужбовці Кропивницького, а також начальник міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях, магістр державного управління Володимир Люлька.

«Від держслужбовців багато в чому залежить доля нашої держави. В найтяжчі часи вони намагаються втримати важелі управління державою. Вони намагаються реформувати державну службу, зробити її більш ефективною, більш ближчою до потреб людей, – звернувся до аудиторії проректор ЦНТУ із наукової роботи, професор Олександр Левченко. – Зараз ви маєте чудову нагоду почути від наших гостей про те, як змінюється державна служба, які пріоритети та які перспективи державної служби в Україні».

Минулого року на базі ЦНТУ працювали курси проекту «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), від польсько-українського «Консорціуму Університетів DOBRE» («Консорціум…» створено за участі Малопольської школи публічного адміністрування Краківського економічного університету та українських ЗВО і центрів підвищення кваліфікації семи регіонів України, де впроваджується проект DOBRE). Одним зі слухачів цих курсів була завкафедрою державного управління ДНЗ «Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ, організацій Кіровоградської ОДА» Тетяна Дмитренко. Користуючись нагодою, Олександр Левченко вручив Тетяні Дмитренко відповідний сертифікат від Малопольської школи публічного адміністрування Краківського економічного університету.

Які спеціалісти потрібні на державній службі? Хто такий державний службовець? Чому варто пройти стажування в органах державної влади? Як знайти вакансії на посади державної служби? Які найпоширеніші міфи про державну службу? Про ці питання студентам розповів начальник міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях Володимир Люлька.

«Ми віримо, що молодь – рушійна сила держави, – говорить Володимир Люлька. – Саме тому державна служба омолоджується та змінюється. Три роки топу було прийнято новий Закон України «Про державну службу». Це дуже прогресивний закон. Я спілкувався з багатьма іноземними колегами і вони казали, що наш закон «Про державну службу» – європейський, не гірший від аналогічних законів країн Західної Європи. Але нам потрібні люди, який будуть цей закон впроваджувати. Це молодь, яка працюватиме на державній службі. Я спробую довести вам, що зараз лице державної служби змінюється. І спростую кілька міфів про державну службу».

Серед таких міфів – стереотипна думка, що на державну службу неможливо потрапити без потрібних знайомств. Як розповів Володимир Люлька, насправді – можливо: прийом на державну службу здійснюється за результатами відкритого конкурсу. Наявні вакансії та кваліфікаційні вимоги до кандидатів наведено на єдиному порталі вакансій державної служби – він знаходиться в вільному доступі в мережі Інтернет. На багато посад приймаються молоді спеціалісти без досвіду роботи.

За словами Володимира Люльки, державна служба впроваджує сучасні інформаційні технології та різноманітні електронні сервіси, які переводять частину роботи в он-лайн. Державна служба універсальна, отже потребує фахівців різного профілю: юристів, економістів, ІТ-спеціалістів, фахівців з міжнародних відносин. Галузеві департаменти та управління потребують спеціалістів із транспорту, промисловості, екології, агропромислового комплексу тощо.

Як приклад молодого фахівця, для якого державна служба стала першим робочим місцем, перед студентами виступила гість інформаційного заходу «Право на державну службу» Анастасія Садова. Пані Анастасія розповіла, як лише минулого року закінчила за юридичною спеціальністю Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди. Державна служба дівчину зацікавила тим, що дозволяла поборотися за місце роботи без попереднього досвіду. На державну службу Анастасія потрапила за результатами конкурсу. «Робота мені подобається. Є можливість навчатися, розвиватися», – підсумовує Анастасія Садова.

Розповідаючи про алгоритм пошуку потрібної інформації на порталі вакансій на сайті Державної служби, начальник міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях Володимир Люлька навів приклади актуальних вакансій управлінь та відомств на території Кіровоградщини (хоча так само можна знаходити інформацію по будь-якому регіону України).

«20 років тому мені порадили піти працювати на державну службу, – говорить Володимир Люлька. – Я тоді сумнівався, але спробував і, зрештою, не шкодую. Зараз від вас ніхто не вимагає, щоб завтра ви усі обов’язково пішли влаштовуватися на державну службу. Ні. Вам обирати де працювати. Ми намагалися довести вам, що державна служба – це варіант першого робочого місця, варіант початку кар’єри, і не самий поганий варіант».

Для довідки: в Центральноукраїнському національному технічному університеті на факультеті економіки та менеджменту здійснюється підготовка фахівців за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування».

Фотоальбом заходу «Право на державну службу» можна переглянути на сторінках університету у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов