ЦНТУ готовий виправляти колосальний дефіцит енергоаудиторів


29 травня 2019
Законом України «Про енергетичну ефективність будівель» з 1 липня 2019 року впроваджується обов’язкова сертифікація енергетичної ефективності житлових, нежитлових, промислових будівель. Відповідно, скоро виникне потреба в спеціалістах, здатних оцінювати енергоефективність. Для Кіровоградщини буде необхідно 200-300 енергоаудиторів. Але зараз в області сертифіковано лише сім (!!!) таких фахівців!

Законом України «Про енергетичну ефективність будівель» з 1 липня 2019 року впроваджується обов’язкова сертифікація енергетичної ефективності житлових, нежитлових, промислових будівель. Відповідно, скоро виникне потреба в спеціалістах, здатних оцінювати енергоефективність. Для Кіровоградщини буде необхідно 200-300 енергоаудиторів. Але зараз в області сертифіковано лише сім (!!!) таких фахівців!

З семи фахівців оцінювання енергетичної ефективності п’ятеро – спеціалісти Центру з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу, який працює базі кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету. Центр оснащено найсучаснішою контрольно-вимірювальною апаратурою, за допомогою якої спеціалісти Центру вже виконали енергетичні аудити та розробили енергетичні сертифікати багатьох об’єктів області. У той же час, відповідно до угоди між ЦНТУ та Державним агентством з енергоефективності, Центр з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу має право здійснювати навчання та проводити професійну атестацію енергоаудиторів: фахівців із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем.

Якраз сьогодні, 29 травня в нашому навчальному закладі відбулось вручення кваліфікаційних атестатів 11-ти спеціалістам, які першими складали іспити на базі Центру з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу ЦНТУ.

Як зазначив ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол, серед ліцензованих спеціалістів не тільки фахівці нашого міста та нашої області, а також й колеги з інших регіонів, зокрема, представники університету «Львівська політехніка» та Черкаського державного технологічного університету. Кожен отримав по два кваліфікаційні сертифікати: на право проведення аудиту енергетичної ефективності будівель та на право обстеження інженерних систем будівель.

Відповідно до Закону «Про енергетичну ефективність будівель», підприємства, житлові управляючі компанії, установи та організації тощо мають отримувати енергетичні паспорти будівель. Такі паспорти видаються на основі енергетичного аудиту.

«Вже скоро в Україні виникне колосальна потреба в енергоаудиторах! – вважає завідувач кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ, професор Петро Плєшков. – Зараз в Україні працює приблизно 400 сертифікованих аудиторів в сфері енергоефективності. Очікується, що для повного забезпечення виконання закону потрібно буде 7000 енергоаудиторів. В межах Кіровоградської області потреба складатиме приблизно 200-300 фахівців, це при тому, що зараз в обласному центрі є лише сім сертифікованих енергоаудиторів: п’ятеро – спеціалісти Центру з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу ЦНТУ, ще двоє сьогодні склали іспити на отримання кваліфікаційних сертифікатів».

Як повідомив професор Петро Плєшков, отримати сертифікат енергоаудитора можна двома шляхами.

Перший – прийти й скласти кваліфікаційний іспит, маючи за плечима освіту за спеціальностями, пов’язаними з електроенергетикою, теплоенергетикою, автоматикою, інженерними спорудами будівель тощо, а також щонайменше три роки стажу за профільною спеціальністю.

Іспит складається з двох частин: теоретичних тестових питань та трьох ситуаційних практичних задач. Для отримання ліценції необхідно вирішити всі задачі та правильно відповісти, мінімум, на 19 з 25-ти питань тестів.

Другий шлях – пройти навчання на спеціальних курсах підготовки енергоаудиторів. Але по завершенню навчання в будь-якому випадку потрібно складати кваліфікаційний іспит.

Центральноукраїнський національний технічний університет входить до переліку 39-ти закладів вищої освіти України, які отримали право здійснювати підготовку та атестацію енергоаудиторів. Вже восени на базі Центру з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу ЦНТУ мають розпочати роботу курси з підготовки спеціалістів із аудиту енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем.

Підготував Олександр Виноградов