Інвестиції та реформи в сфері енергозбереження


30 травня 2019
Представники Центральноукраїнського національного технічного університету взяли участь в роботі галузевої сесії «Будівництво. Енергозбереження. Архітектура» традиційного муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST», який проходив у нашому місті 28 травня на базі науково-виробничого підприємства «Радій».

Представники Центральноукраїнського національного технічного університету взяли участь в роботі галузевої сесії «Будівництво. Енергозбереження. Архітектура» традиційного муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST», який проходив у нашому місті 28 травня на базі науково-виробничого підприємства «Радій».

ЦНТУ є постійним учасником муніципальних інвестиційних форумів. Свого часу Центральноукраїнський національний технічний університет виступив одним із партнерів першого форуму «TIME to INVEST»; навесні 2017 року безпосередньо в університеті проходила галузева сесія «Енергоефективність. Енергозбереження» муніципального інвестиційного форуму.

Цього року центральними темами галузевої сесії стали будівництво та енергозбереження. Організаторами заходу виступили міська рада Кропивницького, Центральноукраїнська спілка будівельників та Конфедерація будівельників України. До участі в сесії запрошувались спеціалісти будівельної та енергетичної галузей, архітектори та дизайнери, міжнародні експерти та представники проектів міжнародної технічної допомоги, студенти профільних навчальних закладів, журналісти, представники влади та місцевого самоврядування.

«Вкрай важливим завданням для обласного центру на найближчі роки є розбудова території, адже ми розуміємо – місто живе, поки воно будується, – зазначив секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов, повідомляє сайт міськради. – Саме тому впровадження енергозберігаючих заходів, технологій і сучасного обладнання у галузі будівництва є для нас стратегічно важливим пріоритетом та ключовою складовою перетворення Кропивницького у сучасне місто, яке буде не тільки комфортним для мешканців, але ще й ефективним у плані використання цих технологій».

Галузева сесії «Будівництво. Енергозбереження. Архітектура» муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST» складалась з двох робочих частин: дискусійної платформи та практичної платформи. Протягом першої частини форуму виступали, переважно, запрошені гості галузевої сесії; на практичній платформі були представлені доповіді на більш предметні теми (модератором практичної платформи сесії виступала асистент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ Ілона Царенко). Зокрема, із презентацією на тему «Реформа у сфері енергозбереження» виступив доцент кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету Іван Савеленко.

Доповідь була повністю присвячена нововведенням в сфері енергозбереження. Ще 2010-го року Україна ратифікувала договір Європейського енергетичного співтовариства, взявши на себе зобов’язання щодо виконання Директив Європейського Союзу з питань енергетики, енергозбереження та енергетичної сертифікації будівель.

Проте сьогодні ефективне використання фінансової допомоги від Європейського енергетичного співтовариства та власних коштів місцевих бюджетів ускладнено відсутністю єдиного реєстру потенційних об’єктів енергосервісу.

Для виконання вимог Європейських директив було прийнято національний план дій з енергоефективності, який дозволив отримати фінансування від європейського економічного союзу в сфері забезпечення енергоефективності.

Одним із етапів національного плану дій з енергоефективності стало ухвалення Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», що запроваджує обов’язкову сертифікацію енергетичної ефективності з 01 липня 2019 року (закон спрямований на зменшення споживання енергії). В результаті виконання національного плану дій з енергоефективності найбільший ефект очікується отримати від побутового сектора.

Як зазначається в доповіді Івана Савеленка, найбільша частка витрат в структурі споживання енергії в побутовому секторі припадає на системи опалення та вентиляції домогосподарств. Підвищити ефективність роботи даних систем можливо за рахунок модернізації теплової оболонки будівлі або за рахунок підвищення ефективності їх роботи. З досвіду європейських країн відомо, що підвищення класу енергоефективності веде до зменшення витрат на 10-25% та збільшення оціночної вартості житла до 11%.

Для виявлення проблем потрібне проведення енергетичної сертифікації будинків та обстеження їх інженерних систем.

Енергетичний сертифікат будівлі містить достатньо інформації, яка допоможе визначити фінансові та технічні ризики для енергосервісної компанії. Наявність інформації про викиди парникових газів на об’єкті дозволить залучити гранти або участь в інвестиційних програмах від Європейського економічного союзу. Сертифікат має термін дії 10 років і повинен бути замінений при виконанні реконструкції інженерних систем та/або тепломодернізації.

До 23 липня 2019 року сертифікацію енергетичної ефективності об'єктів будівництва може здійснювати інженер-проектувальник. Потім – сертифіковані енергоаудитори. Атестація фахівців, які хочуть проводити енергетичну сертифікацію та обстеження інженерних систем будівель, проводиться в 39 закладах вищої освіти України, у тому числі, в Центральноукраїнському національному технічному університеті.

Нагадаємо, нещодавно в ЦНТУ проходили перші іспити фахівців із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем. Про підготовку енергоаудиторів при Центрі енергозбереження, енергетичного менеджменту і консалтингу кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ можна прочитати за посиланням.

Підготував Олександр Виноградов