Рейтинг прозорості університетів України: КНТУ – 16-й!


07 вересня 2016
Наприкінці минулого тижня аналітичний центр CEDOS опублікував результати щорічного рейтингу прозорості університетів України, який оцінює 186 вітчизняних ВНЗ. Кіровоградський національний технічний університет у цьому рейтингу знаходиться серед Топ-20 українських університетів.

Наприкінці минулого тижня аналітичний центр CEDOS опублікував результати щорічного рейтингу прозорості університетів України, який оцінює 186 вітчизняних ВНЗ. Кіровоградський національний технічний університет у цьому рейтингу знаходиться серед Топ-20 українських університетів.

Дослідження щодо прозорості університетів України здійснюються фахівцями аналітичного центру CEDOS в рамках проекту «Ініціативи з розвитку українських аналітичних центрів» Міжнародного фонду «Відродження» (IRF) у співпраці з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF), за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні (SIDA).

Як зазначається на сайті CEDOS, дослідження охопило усі державні та комунальні університети, академії та інститути, окрім вишів силових структур, які мають специфічний режим доступу до інформації. Загалом мова йде про 186 вищих навчальних закладів, в яких навчається 1,25 млн. студентів, тобто понад 91% усіх студентів вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівня акредитації за старою класифікацією.

Рейтинг прозорості університетів є одним із багатьох механізмів забезпечення якості вищої освіти і демонструє, наскільки університети готові бути відкритими та інформувати власних студентів і викладачів, а також широку громадськість, про власну політику через свої сайти.

Національне опитування студентів, проведене у лютому 2016 року компанією Gfk на замовлення CEDOS, показало, що сайти університетів були джерелом інформації під час вибору ВНЗ для 56% теперішніх студентів. Цей показник має тенденцію до зростання. Нові покоління вступників будуть дедалі більше спиратись на сайти університетів, обираючи свою майбутню спеціальність та ВНЗ. У таких умовах сайт стає стратегічно важливим інструментом інформаційної політики, за допомогою якого ВНЗ має змогу знаходити абітурієнтів, які відповідають вимогам університету.

Оцінювання відкритості проводилось за понад 40 показниками, які були об’єднані у шість груп: адміністративна прозорість (24%), фінансова прозорість (10%), стратегічний план розвитку (10%), інформація про можливості працевлаштування для випускників (8%), інформація про можливості міжнародного обміну (8%) та інформування про зміст навчальних програм (40%). Доступність цих даних була виміряна за 100-бальною шкалою. За результатами моніторингу й було складено «Рейтинг прозорості-2016».

У першій п’ятірці рейтингу: Національний університет «Києво-Могилянська академія» (72,2 бала); НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Сікорського» (67); Національний університет біоресурсів і природокористування (66,8); Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника (65,4); Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (65,3).

Кіровоградський національний технічний університет у рейтингу прозорості набрав 58,6 балів та посів досить високе 16-те місце, і це найкращий показник серед ВНЗ нашої області.

Як зазначають укладачі рейтингу, доступ до інформації слугує основою для впровадження дієвих механізмів забезпечення якості освіти. Цей чинник набирає ще більшої ваги за умов децентралізації, що розпочалася у системі вищої освіти України. Ми переконані, що автономію університетів повинна супроводжувати прозорість та відкритість для викладачів, студентів, абітурієнтів та широкої громадськості. Власне, доступ до інформації став одним із 10 стандартів внутрішнього забезпечення якості вищої освіти (ESG), які були затверджені на останній конференції міністрів освіти країн Європейського простору вищої освіти.

Зі інформацією сайту CEDOS