С.Квіт: «Наша мета: допомогти університетам, які працюють, стати більш конкурентоздатними»


31 жовтня 2019
Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти проводить в регіонах України серію круглих столів на тему «Нова процедура акредитації освітніх програм…», під час яких представники Нацагентства розповідають працівникам закладів вищої освіти про головні зміни механізму акредитації. Круглий стіл у Кропивницькому провів безпосередньо голова Нацагентства Сергій Квіт.

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти проводить в регіонах України серію круглих столів на тему «Нова процедура акредитації освітніх програм…», під час яких представники Нацагентства розповідають працівникам закладів вищої освіти про головні зміни механізму акредитації. Круглий стіл у Кропивницькому провів безпосередньо голова Нацагентства Сергій Квіт.

Нещодавно Міністерство освіти і науки України затвердило нове Положення про акредитацію освітніх програм. Відповідно, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, окрім того, що здійснює підготовку експертів з акредитації освітніх програм (до речі, один з таких навчальних тренінгів цього тижня проходив в ЦНТУ, матеріал про тренінг опубліковано на сайті університету окремо), також проводить серію просвітницьких круглих столів із представниками регіональних закладів освіти. На Кіровоградщині круглий стіл під назвою «Нова процедура акредитації освітніх програм: як покращуватиметься якість?» проводив екс-міністр освіти і науки України, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт.

Нова система акредитації освітніх програм «нова» для України, про те для багатьох країн світу, які мають якісні університети, така система новою не є, говорить голова Нацагентства. Система буде більш відкритою, більш зрозумілою й набагато менше формалізованою, ніж раніше.

«Ми пропонуємо відходити від паперів, – розповідає Сергій Квіт. – Раніше вам могли відмовити в акредитації лише через те, що десь в паперах поля були не такі. Я був свідком того, як співробітниця одного з університетів приїхала здавати справи на акредитацію з двома «кравчучками». Але спеціаліст відхилила якийсь документ і вона повезла усі ці папери назад. У нас таких ситуацій не повинно бути. Ви маєте самі заповнювати відомості самооцінювання, самі надавати перелік загальної інформації, який є обмеженим.

Ми не чіпляємось до формальних речей. Наш підхід – системний, тобто ми дивимось на те, як ви організовуєте освітній процес. В різних університетах на різних програмах можуть бути різні ставлення до однакових речей. Університети можуть проводити різну політику, але треба буде пояснити свою політику. Ми забезпечимо університетам можливість пояснювати свою позицію й пояснювати свої рішення. Ви зможете розповісти Нацагентству те, що ви хочете сказати, а не лише те, що від вас вимагають. Співпраця між агентством і університетами має відбуватися як взаємодія між партнерськими організаціями».

Як повідомив Сергій Квіт, експерти Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти під час акредитацій допомагатимуть представникам ЗВО порадами, як виправити ту чи іншу ситуацію. Також на сайті Нацагентства розміщені практичні рекомендації, як університетам організувати професійний розвиток викладачів (наприклад, як викладати в великій аудиторії, як запобігти емоційному вигорянню викладача та інше), як університетам провести необхідні студентські опитування, опитування роботодавців та випускників тощо.

«Наша спільна мета – покращити якість університетів, – говорить голова Нацагентства Сергій Квіт, – зробити так, щоб українські університети ставали більш конкурентоздатними. Агентство має допомогти тим університетам, хто працює, і відсікти тих, хто вводить суспільство в оману».

Протягом круглого столу Сергій Квіт також відповів на питання щодо акредитацій від представників Центральноукраїнського національного технічного університету, Льотної академії Національного авіаційного університету, Центральноукраїнського державного педагогічного університету.

Підготував Олександр Виноградов