Третій університетський – перший міжміський


06 грудня 2019
В ІІІ конкурсі 3D-моделювання ЦНТУ взяла участь найбільша кількість учасників за весь час проведення змагань – 10 студентів, а сам конкурс вийшов за межі обласного центру, оскільки за перемогу змагались не лише представники нашого університету та Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ, а й студенти Світловодського політехнічного коледжу та Олександрійського політехнічного коледжу.

В ІІІ конкурсі 3D-моделювання ЦНТУ взяла участь найбільша кількість учасників за весь час проведення змагань – 10 студентів, а сам конкурс вийшов за межі обласного центру, оскільки за перемогу змагались не лише представники нашого університету та Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ, а й студенти Світловодського політехнічного коледжу та Олександрійського політехнічного коледжу.

Організаторами конкурсу традиційно виступили кафедра металорізальних верстатів та систем і кафедра технологій машинобудування механіко-технологічного факультету Центральноукраїнського національного технічного університету. Як розповів завкафедрою металорізальних верстатів та систем Андрій Гречка, ще з часів самого першого конкурсу організатори планували розширювати коло учасників. Нарешті, в поточному навчальному році прийшли до запрошення студентів не лише з закладів освіти Кропивницького, а й зі Світловодська та Олександрії (приїхали учасники конкурсу, викладачі та групи підтримки).

Вітаючи учасників та гостей ІІІ конкурсу 3D-моделювання, завкафедрою технологій машинобудування, професор Іван Павленко закликав молодь поступати після коледжу до закладів вищої освіти й вдумливо обирати собі спеціальність. «Подивіться, наскільки інтенсивно розвиваються наука, технології, виробництво, – говорить Іван Іванович Павленко. – Темпи фантастичні! Люди та виробництва, які не встигатимуть за таким розвитком, опиняться в складній ситуації. Я впевнений, з роками багато хто з вас створить власне підприємство, і готуватися до цього потрібно вже зараз.

Перед вами великий перелік спеціальностей, які ви можете обирати. Але потрібно дивитися наперед, передбачити, які спеціальності будуть потрібні через декілька років? Точно можна сказати, що будуть затребувані спеціальності, пов’язані з комп’ютерним моделюванням, робототехнікою (без роботів немає майбутнього), програмуванням, автоматизацією тощо. Тобто, люди, які зараз оберуть інженерну спеціальність, матимуть перспективу в подальшому житті. Наші кафедри мають хорошу навчальну базу, кваліфікованих викладачів, студентів ми навчаємо на пристойному рівні, зокрема, даємо добру комп’ютерну підготовку».

Для участі у конкурсі 3D-моделювання ЦНТУ кожен з чотирьох навчальних закладів мав можливість заявити, щонайменше, одну команду з двох студентів. Кропивницький інженерний коледж ЦНТУ скористався можливістю заявити дві команди.

Отже, за перемогу у конкурсі боролися десятеро студентів: Сергій Заїка, Михайло Кретевич (Олександрійський політехнічний коледж); Антон Чайка, Богдан Григоренко (Кропивницький інженерний коледж ЦНТУ); Євген Гребенчук, Денис Казарін (Кропивницький інженерний коледж ЦНТУ); Михайло Білий, Богдан Завгородній (ЦНТУ); Богдан Городницький, Олександр Живолуп (Світловодський політехнічний коледж).

Цього року конкурсне завдання складалось із двох етапів: учасники мали створити 3D-модель кришки корпусу редуктора, та зібрати весь механізм редуктора, який складався з 22-х деталей (решту деталей учасники конкурсу отримали в готовому вигляді).

Як повідомив завкафедрою металорізальних верстатів та систем Андрій Гречка, цього разу ніхто з учасників не виконав завдання достроково, отже, журі оцінювало ступінь готовності завдання. Оцінювало в комплексі: стадію зборки вузла та розробку 3D-моделі кришки корпусу. До речі, кришка корпусу мала більше 40 елементів побудови, тому вважається деталлю підвищеною складності. Дехто з учасників зробив кришку, але не встиг провести зборку вузла, дехто виконав зборку, але недоробив кришку. Найкраще з завданням упорався студент Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ Антон Чайка, який виконав зборку редуктора та створив модель кришки, яка не є ідеальною, але працює.

Срібний призер ІІІ конкурсу 3D-моделювання Сергій Заїка (Олександрійський політехнічний коледж) та бронзовий призер Богдан Завгородній (ЦНТУ) також зібрали механізм редуктора, але трохи не встигли доробити кришку корпусу.

Обидва представника Світловодського політехнічного коледжу: Богдан Городницький і Олександр Живолуп повністю зібрали механізм редуктора, тому журі присудило Світловодському коледжу перемогу в командному заліку конкурсу.

Переможець ІІІ конкурсу 3D-моделювання ЦНТУ, студент Кропивницького інженерного коледжу Антон Чайка вивчає тримірну графіку лише другий рік. До початку навчання в коледжі взагалі не захоплювався 3D-моделюванням, але коли спробував – одразу зацікавився. В роботі з 3D-графікою Антону найбільше подобається перетворювати плоскі зображення креслень в тривимірні моделі та фігури.

Всі призери отримали нагороди: грамоти, премії та ексклюзивні медалі, виготовлені на фрезерному верстаті кафедри металорізальних верстатів та систем.

Фотографії конкурсу можна переглянути в альбомі на сторінках ЦНТУ в соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов