Навичок лише програмування гарному спеціалісту недостатньо. Чому?


18 грудня 2019
На ІІІ практичний форум «Soft Skills Kropyvnytskyi», який традиційно проводить кафедра кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету, організатори запросили представників крупної ІТ-компанії нашого міста. Студенти кафедри мали можливість послухати цікаві розповіді про особливості роботи в ІТ-галузі та поставити свої запитання спеціалістам-практикам.

На ІІІ практичний форум «SoftSkills Kropyvnytskyi», який традиційно проводить кафедра кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету, організатори запросили представників крупної ІТ-компанії нашого міста. Студенти кафедри мали можливість послухати цікаві розповіді про особливості роботи в ІТ-галузі та поставити свої запитання спеціалістам-практикам.

Назва форуму походить від назви комплексу навичок, які необхідні будь-якій людині для успішної роботи. Рівень професіоналізму забезпечують професійні навички: «hard skills», проте не завжди успіх в кар’єрі залежить суто від професійної підготовки. Суттєве значення також мають «не професійні» навички: володіння іноземними мовами, стресова стійкість, уміння працювати в команді, уміння спілкуватися з колегами, уміння спілкуватися з замовниками тощо. Такі навички називають «soft skills».

Навички гарного програміста завжди складаються, як із hard skills, так із soft skills, зазначає завкафедрою кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ, професор Олексій Смірнов. Hard skills студенти кафедри отримують під час навчання, відповідно, форум «Soft Skills Kropyvnytskyi» присвячений розвитку «гнучких навичок» студентів.

Форум проходить вже втрете й кожного разу в новому форматі. «Так, кафедра шукає саме той формат, якій найбільше зацікавить студентську молодь, – пояснює співорганізатор форуму, викладач кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Анна Коваленко (безпосередніми організаторами «Forum Soft Skills Kropyvnytskyi» є викладачі кафедри КбПЗ Анна Коваленко, Ольга Ладигіна та Оксана Конопліцька). – Ми зробили висновки з попередніх форумів: студентам не дуже цікаво слухати 15-10-хвилинні доповіді, їм потрібні жива аудиторія та живе спілкування в форматі «питання-відповідь». Ми пропонуємо студентам більше можливостей підвищувати свій рівень, тому запросили представників ІТ-компанії виступити спікерами цьогорічного форуму, щоб створити прямий зв’язок студентів із роботодавцями».

Форум відвідали четверо представників компанії «MIF Projects»: керівник, HR-спеціаліст (HR – Human Resources), проект-менеджер та дизайнер. Троє з них – випускники ЦНТУ, двоє – безпосередньо випускники кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення нашого навчального закладу.

Гості розповіли студентам про soft skills та особливості роботи в ІТ-компанії відповідно до свого профілю. Зокрема, HR-спеціаліст Анна розказала про те, як потрібно готуватися до співбесід на тему працевлаштування, як поводити себе до співбесід та на співбесідах; як виконувати тестові завдання, як поводити себе в новому колективі тощо. Проект-менеджер Ніна розповіла про складність побудови злагодженої роботи проектної команди в складі 10-ти осіб. СЕО компанії Андрій розказав студентам, які саме фахівці потрібні сучасним ІТ-компаніям, які вимоги до пошукувачів, що потрібно знати молодим спеціалістам, які навички потрібно розвивати, щоб побудувати успішну кар’єру в ІТ-галузі.

Кожному спікеру студенти кафедри задавали додаткові питання.

Організатори форуму «Soft Skills Kropyvnytskyi» відзначили значне збільшення студентської аудиторії цього року та пообіцяли наступного разу додати до програми форуму ще більше нових та цікавих складових.

Фото форуму-2019 можна переглянути на сторінках університету в соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов