Графік навчання в осінньому семестрі: найкращий та найгірший варіанти


21 серпня 2020
В залежності від епідеміологічної ситуації на Кіровоградщині, в ЦНТУ розробили декілька сценаріїв початку навчального року 2020/2021. Найкращий сценарій передбачає збільшення кількості аудиторних занять протягом найбільш теплих осінніх місяців. Для першокурсників заняття розпочнуться 7-го вересня, але цього року традиційної урочистої посвяти у студенти не буде.

В залежності від епідеміологічної ситуації на Кіровоградщині, в ЦНТУ розробили декілька сценаріїв початку навчального року 2020/2021. Найкращий сценарій передбачає збільшення кількості аудиторних занять протягом найбільш теплих осінніх місяців. Для першокурсників заняття розпочнуться 7-го вересня, але цього року традиційної урочистої посвяти у студенти не буде.

Як повідомив перший проректор Центральноукраїнського національного технічного університету, професор Володимир Кропівний, з огляду на можливий розвиток подій, в університеті планується чергувати аудиторні заняття та самостійну роботу студентів й дистанційне навчання.

«У перші два місяці осені, коли є надія на теплу погоду, та, ми сподіваємось, не буде багато простудних захворювань серед студентів та викладачів, ми плануємо максимально сконцентруватися на проведенні аудиторних занять, – говорить Володимир Кропівний. – Розклад складено таким чином, щоб протягом вересня-жовтня у студентів було приблизно на 25% більше аудиторних занять, ніж зазвичай. Ми хочемо до кінця жовтня провести максимально можливу кількість лекцій, практичних занять та лабораторних робіт.

Далі, на початку листопада – хоча зараз неможливо передбачити, як складуться обставини на той час – ми даємо студентам два тижні на самостійну роботу та дистанційне навчання. Чому так? Коли ми ущільнюємо графік аудиторних занять, ми на таку саму частку зменшуємо час для самостійної роботи студентів. Цей час потрібно компенсувати, тому на початку листопада студенти матимуть час на самостійну роботу, коли вони виконуватимуть курсові роботи та письмові завдання, які отримали протягом теоретичних занять. Ми сподіваємось, з 16-го листопада буде можливість продовжити аудиторні заняття, тому що на наступні три тижня, починаючи з середини листопада й до початку сесії, ми розраховуємо повернутись до лекційних та практичних занять.

Звичайно, такий графік стосується здобувачів вищої освіти першого-четвертого курсів, магістранти 1,5-річної навчальної програми працюватимуть згідного окремого графіку, з урахуванням часу на виконання випускної роботи.

Зарахування на місця державного замовлення цього року відбуватиметься 5-го вересня, відповідно, перший курс починає навчання із понеділка, 7-го вересня. Другий-третій-четвертий курси бакалавріату та другий курс магістратури повертаються до занять першого вересня, а магістранти першого курсу – 16 вересня».

За словами першого проректора ЦНТУ, найгірший сценарій початку навчального року станеться при суттєвому погіршенні епідеміологічної ситуації на Кіровоградщині, у цьому випадку навчальний процес знову повністю може перейти на дистанційну форму навчання.

На початок вересня запланована спеціальна підготовка усіх студентів університету до роботи в системі дистанційної освіти ЦНТУ на базі Moodle (отримання персональних логінів/паролів, ознайомлення з принципом функціонування системи тощо). Це необхідно для того, щоб університет у будь-який момент міг перейти на повністю дистанційну форму освіти, як це сталося навесні цього року.

Розклад аудиторних занять на вересень-жовтень з одного боку, ущільнений на чверть, з іншого – складено таким чином, щоб «розвести» потоки студентів між аудиторіями та зменшити переходи академічних груп між аудиторіями протягом одного дня. Зокрема, заняття в потокових аудиторіях №1-№6 проводитимуться за умови розміщення студентів із дотриманням дистанції 1,5 метри один від одного у шаховому порядку.

Що стосується інших заходів безпеки під час навчання, в ЦНТУ орієнтуватимуться на рекомендації МОН та МОЗ.

«Ще з весни у нас в університеті передбачено обов’язковий контроль температури на вході до навчального закладу, – говорить Володимир Кропівний. – Крім цього ми плануємо організувати контроль температури викладачів перед заняттями. Вже закуплені необхідні дезінфекційні засоби для рук, для приміщень. Міністерство освіти та науки не зобов’язує носити захисні маски під час занять (можливо, до початку навчального року МОН оновить рекомендації та надасть додаткові рекомендації для ЗВО), проте ніхто не заперечуватиме проти носіння масок студентами чи викладачами за їхнім бажанням.

Ми не можемо заборонити студентам збиратися групами, але ми будемо просити студентів по-дорослому ставитися до ситуації: уникати скупчень під час перерв між заняттями та обмежувати власне пересування університетом без особливої потреби.

До початку навчального року ми зробили утеплення аудиторій, замінили старі вікна на такі, що заощаджують енергоресурси. Загалом, багато зробили для того, щоб цей навчальний рік університет розпочав у більш кращому стані. Хоча залишаються деякі питання, але це не такі проблеми, які неможливо вирішити».

Підготував Олександр Виноградов