Презентація нового навчального посібника в новій лабораторії-музеї кафедри ЕС та ЕМ


19 жовтня 2020
Минулого тижня на кафедрі електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ представили новий навчальний посібник «Електричне обладнання підстанцій систем електропостачання» авторства викладачів кафедри ЕС та ЕМ. На презентацію посібника запросили випускника кафедри, міського голову Кропивницького Андрія Райковича, а сама презентація проходила в лабораторії-музеї електроенергетики.

Минулого тижня на кафедрі електротехнічних систем та енергетичного менеджменту Центральноукраїнського національного технічного університету представили новий навчальний посібник «Електричне обладнання підстанцій систем електропостачання» авторства викладачів кафедри ЕС та ЕМ. На презентацію посібника запросили випускника кафедри, міського голову Кропивницького Андрія Райковича, а сама презентація проходила в нещодавно започаткованій кафедральній лабораторії-музеї електроенергетики.

Як зазначив завідувач кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ, професор Петро Плєшков, офіційне відкриття музею електроенергетики на базі лабораторії кафедри відбудеться пізніше. Зараз колектив кафедри презентує саму ідею лабораторії-музею та перші експозиції: старі та сучасні електричні апарати, системні прилади, сонячні батареї тощо. Створенню музею електроенергетики сприяють підприємства «Кіровоградобленерго» та «Електро-Актив». Планується, що а лабораторії-музеї студенти кафедри будуть виконувати практичні завдання та паралельно вивчати історію та різні конструкції енергетичних приладів.

Авторами навчального посібника «Електричне обладнання підстанцій систем електропостачання» виступили представники кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту: професор Анатолій Орлович, професор Петро Плєшков; доцент Олександр Козловський; завідувач лабораторіями кафедри Оксана Співак, старший викладач Тетяна Величко, доцент Андрій Котиш.

Як зазначають автори, навчальний посібник написано за матеріалами лекційного курсу «Електрична частина станцій та підстанцій», який викладається у Центральноукраїнському національному технічному університеті, та за даними практичного досвіду фахівців «Кіровоградобленерго». А навчальна дисципліна «Електрична частина станцій та підстанцій» є однією з профілюючих дисциплін спеціальностей «Електричні системи електроспоживання» та «Енергетичний менеджмент» й відіграє важливу роль в підготовці інженерів-електриків.

В навчальному посібнику розглянута структура енергетичної галузі України, особливості виробництва електроенергії на електростанціях різних типів. В посібнику представлена інформація про конкретне електроустаткування, його конструкцію, принцип дії та особливості застосування. Також у посібнику показано варіанти проектування систем електропостачання, що вирішує питання структурної і функціональної побудови схеми електропостачання, приєднання споживачів до енергосистеми через підстанції та розподільчі пристрої різних класів напруг. Авторами наведені технічні характеристики сучасного високовольтного електричного обладнання трансформаторних підстанцій та розподільчих пристроїв; розглянуто особливості використання, конструктивні та монтажно-технологічні параметри високовольтних вимикачів, роз'єднувачів, трансформаторів струму і напруги, розрядників та обмежувачів перенапруги тощо. Навчальний посібник буде корисним студентам магістрантам та аспірантам електроенергетичних спеціальностей вищих навчальних закладів, а також інженерно-технічних працівникам, які займаються проектуванням і експлуатацією електричної частини станцій га підстанцій.

Підписані екземпляри посібника завкафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ, професор Петро Плєшков подарував гостям заходу, міському голові Кропивницького Андрію Райковичу (почесному випускнику кафедри) та представнику «Кіровоградобленерго», заслуженому енергетику України Миколі Янішевському.

В свою чергу, Андрій Райкович розповів про програму міського голови «Світле місто» (модернізація систем вуличного освітлення із заміною світильників на енергоощадні), як приклад співпраці між міською владою, науковцями кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ та підприємством «Радій».

На думку першого проректора ЦНТУ, професора Володимира Кропівного, подібні спільні проекти місцевої влади, бізнесу та університету можуть стати для майбутніх студентів прикладом того, що навчальний заклад готує фахівців, які затребувані ключовими галузями міста.

Нагадаємо, два роки тому на кафедрі електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ презентували навчальний посібник «Енергоефективні системи освітлення для промислових та комунально-побутових споживачів», авторами якого є представники науково-виробничого підприємства «Радій» і кафедри ЕС та ЕМ ЦНТУ.

Підготував Олександр Виноградов