Патрульні поліцейські провели в КНТУ «урок права»


04 жовтня 2016
У вівторок, 4-го вересня у Кіровоградському національному технічному університеті студентам факультету економіки та менеджменту презентували програму «ПОЛіС» (Поліція і Спільнота) Міжнародної організації IREX. Офіцери патрульної поліції Кропивницького зіграли зі студентами у «правовий театр», розповіли про особливості служби в патрульній поліції та відповіли на запитання студентської молоді

У вівторок, 4-го вересня у Кіровоградському національному технічному університеті студентам факультету економіки та менеджменту презентували програму «ПОЛіС» (Поліція і Спільнота) Міжнародної організації IREX. Офіцери патрульної поліції Кропивницького зіграли зі студентами у «правовий театр», розповіли про особливості служби в патрульній поліції та відповіли на запитання студентської молоді.

Шестимісячна програма «ПОЛіС» запроваджена минулого місяця у 12-ти містах України, серед яких є і наш обласний центр. Ця програма є частиною проекту IREX «Залучення громадськості до реформ», мета якого – вибудувати плідну між поліцією та тими, для кого вона працює і кого захищає, зокрема, шляхом організації зустрічей представників місцевої поліції та громадськості. Проект «Залучення громадськості до реформ» виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в партнерстві з Міністерством Внутрішніх Справ України, Міжнародною організацією з розвитку права (IDLO) за фінансової підтримки Відділу з правоохоронних питань (INL) Посольства США.

Як повідомив доцент кафедри економічної теорії, маркетингу та економічної кібернетики Юрій Бондарчук, безпосереднім організатором зустрічі патрульних поліцейських зі студентами КНТУ виступила громадська організація «Волонтерський рух першої допомоги» (це одна із громадських організацій нашого міста, які працюють за програмою «ПОЛіС»).

Спілкування студентів із інспекторами патрульної поліції Олександром і Олегом, та із координатором патрульної поліції Кропивницького по зв’язкам із громадськістю Оксаною відбулось в рамках вивчення студентами предмету «Право».

Студентам запропонували зіграти у «правовий театр»: розіграти між собою сцени побутових правопорушень, які досить часто трапляються у повсякденному житті (наприклад, сцену конфлікту між громадянами та хуліганами, що вживають алкогольні напої на дитячому майданчику, і сцену конфлікту між сусідами багатоквартирного будинку через шум у вечірній час). Потім поліцейські коментували дії студентів під час інсценувань і виправляли помилки, пояснювали, як би самі діяли у таких ситуаціях. Після «правового театру» патрульні відповіли на запитання студентської молоді, та розповіли про своє бачення ролі патрульної поліції.

«Після того, як ми пройшли конкурсний відбір до поліції, ми розуміємо, що стали взірцем для суспільства, – каже інспектор патрульної поліції Кропивницького Олег. – Наша поведінка постійно під увагою суспільства, суспільство покладає на патрульну поліцію великі очікування, тому наші дії мають бути прикладом для порівняння. Я не можу собі дозволити сісти біля під’їзду із пляшкою пива, який тоді з мене поліцейський? Зміни у суспільстві починаються тоді, коли люди почнуть змінювати себе. Ми вже почали зміни нас самих».

«Робота в патрульній поліції – це, перш за все, велика відповідальність, – каже інспектор ППК Олександр. – Коли я прийшов до поліції, я почав більш прискіпливіше, більш відповідально ставитися до самого себе, до своїх дій».

«Багато хто з патрульних поліцейських міста це люди, які до служби в поліції вже мали роботу або бізнес, досягли на своїх посадах певного успіху, але вирішили змінити роботу на форму поліцейського, – розповідає координатор патрульної поліції Кропивницького по зв’язкам із громадськістю Оксана. – Навіщо? Захищати суспільство. Захищати вас. Допомагати вам. Ми прийшли у поліцію із різних професій, тому ми постійно продовжуємо навчатися та самоудосконалюватися. Не все поки що ідеально, особливо в період становлення патрульної поліції, але ми щоденно працюємо над помилками і, звичайно, в першу чергу, слідкуємо за собою. Тому що ми маємо стати для вас зразком. Кожен з нас прийшов до поліції із надією щось змінити в країні, щоб потім не було соромно дивитися у очі своїм дітям, онукам, щоб не стояти осторонь, коли суспільству потрібна наша допомога».

За словами інспектора патрульної поліції Олександра, найбільш поширеними серед студентів нашого міста правопорушеннями є вживання алкогольних напоїв або пива у громадських місцях, паління у громадських місцях (рідше трапляються хуліганські дії, ще рідше – бійки у гуртожитках).

Деякі студенти можуть легковажно вважати, що вживання алкогольних напоїв то є незначне правопорушення, яке не матиме для яких-небудь серйозних наслідків, але це хибна думка. Перш за все патрульні поліцейські запропонують особам, які вживають алкогольні напої або палять у громадських місцях, припинити правопорушення. Потім встановлять особу та проведуть профілактичну бесіду. Але якщо громадянин чомусь не погоджується із тим, що він порушує громадський порядок і починає зухвало себе поводити, для нього ситуація погрожує закінчитися складанням протоколу за адміністративне правопорушення (за яке, навіть, передбачено чималий штраф). Прізвище адмінправопорушника заноситься до спеціальної бази даних, якщо ж порушник студент – про цей випадок також повідомляється за місцем навчання. Найболючіші для молодої особи наслідки від цієї події можуть з’явитися через декілька років. Наприклад, якщо після навчання в університеті молодих фахівець спробує влаштуватися на роботу в таку організацію, яка перевіряє кандидатури майбутніх працівників, і виявиться, що прізвище кандидата міститься у поліцейській базі даних осіб, що скоювали адміністративні правопорушення? У такому випадку існуватиме значний ризик так і не отримати бажану роботу. До речі, при наборі добровольців до лав патрульної поліції нашого міста були випадки відмови деяким кандидатам саме через їхню присутність у базі адмінправопорушників. Тому поради інспекторів патрульної поліції студентами дуже прості: уникайте будь-яких правопорушень та адекватно реагуйте на зауваження з боку патрульних.

Урок «Права» із презентацією програми «ПОЛіС» завершився груповою фотографією на згадку та, звичайно, традиційними «селфі» із патрульними поліцейськими.

Фотоальбом зустрічі студентів з патрульними поліцейськими можна переглянути на сторінках КНТУ у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов