ІТ-компанія, яка зацікавлена інвестувати в освіту


18 березня 2021
Практичні заняття, лабораторні роботи, семінари, конференції, тренінги, мітапи, відкриті лекції – це далеко не повний перелік заходів, які можна буде проводити на базі нової лабораторії Research and Development кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ, створеної за допомоги провідної ІТ-компанії Кіровоградщини MIF Projects. Лабораторія оснащена сучасною комп’ютерною технікою.

Практичні заняття, лабораторні роботи, семінари, конференції, тренінги, мітапи, відкриті лекції, заняття IT-школи «NewGeneration» – це далеко не повний перелік заходів, які можна буде проводити на базі нової лабораторії Research and Development кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету, створеної за допомоги провідної ІТ-компанії Кіровоградщини MIF Projects. Лабораторія, яку було перебудовано із двох старих класів у формат open space, подібно до планування офісу ІТ-компанії, оснащена сучасною комп’ютерною та мультимедійною технікою.

Облаштування лабораторії тривало більше року, а на початку було розуміння: розуміння бізнесу необхідності інвестицій в освіту. Здавалося, компанія MIF Projects могла б просто наймати випускників кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ, не створюючи лабораторії у навчальному закладі, але…

«Ми як бізнес зацікавлені в успішній роботі кафедри, а також у збільшені кількості та якості випускників кафедри, – говорить СЕО ІТ-компанії MIF Projects Андрій Личук (який сам є випускником кафедри програмного забезпечення КНТУ – прим.). – Як свідчить досвід останніх років, 10% випускників кафедри так чи інакше працюють із нашою кампанією. Ми хочемо збільшити цю цифру. Загалом, на ринку достатньо ІТ-компаній, зацікавлених у випускниках кафедри КбПЗ. ІТ – така галузь, де фахівців не буває забагато. Як показує статистика, по Україні, по нашому місту на одну людину, яка хоче знайти роботу в ІТ, зазвичай, припадає три-чотири відкриті пропозиції. Галузь постійно розвивається, нові працівники потрібні весь час, люди, які хочуть знайти роботу в ІТ-галузі, мають таку роботу. В перспективі найближчих 10 років я не бачу, що ринок праці ІТ компаній буде заповнено й новачкам не буде куди заходити працювати.

Лише минулого року у нашій компанії стажувалось близько 20 студентів кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ. Випускники кафедри постійно приходить до нас на роботу. Вони залишаються працювати у нашому місті. Одна із задач нашої співпраці – збільшення кількості (та рівня підготовки) фахівців ІТ-галузі. По-друге, як випускнику цієї кафедри мені приємно бачити, що кафедра розвивається, прогресує, і я дуже радий їм допомогти».

Як повідомив СЕО компанії MIF Projects Андрій Личук, вони спеціально підбирали для лабораторії «Research and Development» таке обладнання яке дозволятиме студентам та викладачам кафедри практикуватись у сучасних технологіях, що безпосередньо використовуються в роботі провідних ІТ-компаній.

На думку координатора проекту, доцента кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ, доктора технічних наук Олександра Коваленко, на базі лабораторії можна буде проводити стажування студентів та викладачів; організовувати курси підвищення кваліфікації, проводити відкриті лекції та наукові дослідження за участі спеціалістів-практиків – представників ІТ-компанії MIF Projects. Це дозволить знайомити студентів із актуальними технологіями та надавати студентам практичні навички на більш високому рівні. Також на базі цієї лабораторії буде діяти IT-школа «NewGeneration», яка вже багато років працює при кафедрі КбПЗ ЦНТУ, де студенти будь-якого ЗВО міста можуть безкоштовно вивчати програмування та спілкуватися з експертами галузі. Крім цього, в лабораторії «Research and Development» можна буде проводили дні відкритих дверей та презентувати майбутнім абітурієнтам освітні програми ІТ-спеціальностей «Комп'ютерна інженерія», «Кібербезпека», «Комп’ютерні науки» тощо.

Лабораторію «Research and Development» створено в аудиторії №501 на місці двох старих комп’ютерних класів, де ще раніше знаходились комп’ютери віком понад 20 років…

«Коли ми зрозуміли, що хочемо зробити велику open space лабораторію, й для цього доведеться перепланувати приміщення, ми прийшли до Володимира Миколайовича Кропівного, який тоді був першим проректором, і розповіли про концепцію лабораторії, – пояснює завідувач кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ, д.т.н., професор Олексій Смірнов. – Він лише сприяв нашому проекту. Весь час, поки тривав ремонт, з боку університету ми отримували підтримку та допомогу».

Підготовка студентів ІТ-спеціальностей надзвичайно сильно залежить від новизни технічного оснащення. А оскільки комп’ютерна техніка прогресує щороку, постійне обновлення матеріальної бази вимагає значних коштів.

«Існує два шляхи оновлення комп’ютерної бази: закупівля техніки університетом або за рахунок спонсорів, – говорить професор Олексій Смірнов. – Рік тому університет дещо оновив комп’ютери на нашій кафедрі, але постійно оновлювати техніку важко, тому допомога спонсорів – більш реалістичний шлях. Наша кафедра зверталась до багатьох ІТ-компаній Кропивницького. Із Андрієм Личуком ми знайшли спільну мову, тому що компанія MIF Projects, на відміну від інших, потребує вже готових фахівців високого рівня.

MIF Projects займається наукоємними проектами. Це не просто написати сайт, чи простенький додаток для мобільного пристрою. Наприклад, вони розробляють проекти із застосуванням технологій віртуальної реальності, для створення яких мало вміти лише кодувати, потрібно знати математику, фізику тощо. Їм потрібні, по-перше, фахівці, які будуть спеціалістами у декількох напрямках; по-друге, які зможуть працювати одразу, як прийдуть на роботу у кампанію. Компанія MIF Projects розуміє, що вони інвестують у підготовку фахівців на сучасному обладнанні та із використанням сучасних технологій. Це вигідніше, ніж наймати новачків із базовими знаннями, яких потрібно буде потім донавчати на базі ІТ-компанії. За допомогою такої лабораторії ми зможемо організувати процес підготовки на іншому рівні».

«Ми плануємо всіляко підтримувати кафедру кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення. Ця лабораторія – тільки початок нашої співпраці», – говорить СЕО ІТ-компанії MIF Projects Андрій Личук.

До речі, в 2019 році представники MIF Projects взяли участь у ІІІ практичному форумі «SoftSkills Kropyvnytskyi», який проводить кафедра КбПЗ ЦНТУ.

Фотографії відкриття лабораторії Research and Development кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету можна переглянути в альбомі на сторінках університету у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов