Міжнародна конференція «Підвищення надійності і ефективності машин, процесів і систем»


16 квітня 2021
15 квітня на базі кафедри експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Підвищення надійності і ефективності машин, процесів і систем». Конференції такої тематики на кафедрі ЕРМ ЦНТУ проходять із 2007 року.

15 квітня на базі кафедри експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Підвищення надійності і ефективності машин, процесів і систем». Конференції такої тематики на кафедрі ЕРМ ЦНТУ проходять із 2007 року.

Проректор із наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко привітав учасників конференції та побажав продовження конференційних дискусій у подальших дослідженнях та наукових роботах.

Як зазначив завідувач кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ Сергій Магопець, конференція була започаткована ще в 2007 році у вигляді студентської науково-практичної конференції під назвою «Підвищення надійності сільськогосподарської техніки конструкційними, технологічними та експлуатаційними методами» паралельно до ІІ туру Всеукраїнської студентською олімпіади зі спеціальності «відновлення та підвищення зносостійкості деталей машин». З того часу конференція регулярно збільшувала свою аудиторію, географію, рівень учасників. З 2008 року конференція вже стала не лише студентською, а ще й конференцією аспірантів та молодих вчених. В 2019 році на кафедрі вперше провели міжнародну науково-практичну конференцію під назвою «Підвищення надійності машин та обладнання». Цього року конференція знову змінила назву, акцентуючи увагу на розширенні кола розглянутих питань.

Як повідомив заступник голови оргкомітету конференції, професор кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ Віктор Аулін, лише за період підготовки до проведення конференції на адресу оргкомітету надійшло понад 50 доповідей (прийом тез доповідей для збірника все ще триває) від науковців із України, Білорусі, Польщі, Молдови, Словаччини, Чехії, Англії та США.

Доповіді на конференцію «Підвищення надійності і ефективності машин, процесів і систем» надали представники таких закладів освіти, як Центральноукраїнський національний технічний університет; Національний університет біоресурсів і природокористування України; Національний транспортний університет; Національний університет водного господарства та природокористування; Інститут проблем міцності ім. Г.С.Писаренка НАН; Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка; Хмельницький національний університет; Національна академія Державної прикордонної служби України; Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу; Івано-Франківський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України; ННЦ механізації і електрифікації сільського господарства НААН України; Харківський національний автомобільно-дорожній університет; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Національний університет водного господарства та природокористування (Рівне); Національний університет «Запорізька політехніка» та інш.

Тематика конференції, як зазначив професор Віктор Аулін, відноситься до методологій підвищення надійності та ефективності деталей, вузлів агрегатів, обладнання тощо.

Секції конференції:

– фізичні та математичні основи надійності і ефективності машин і обладнання;

– трибологія вузлів деталей, систем і агрегатів, робочих органів машин і обладнання;

– підвищення зносостійкості деталей та вузлів сільськогосподарської та транспортної техніки;

– технологічні методи підвищення надійності деталей машин і обладнання;

– конструкторські рішення підвищення надійності вузлів деталей, систем і агрегатів та робочих органів;

– експлуатаційна надійність та ефективності використання сільськогосподарської та транспортної техніки;

– підвищення надійності та ефективності транспортних систем та транспортних засобів і забезпечення належного рівня якості пасажирських та вантажних перевезень;

– логістика виробничих та транспортних підприємств, фірм, компаній;

– економіка та управління підприємствами, фірмами, компаніями;

– системи та стратегії технічного сервісу сільськогосподарської та транспортної техніки;

– підвищення надійності та ефективності функціонування систем, вузлів, агрегатів, машин інтелектуалізацією їх елементів.

Під час онлайн-засідання конференції представники ЦНТУ представили доповіді:

«Аналіз етапів дослідження ефективності операцій в транспортних системах» (автори: Аулін В.В., докт. техн. наук, проф.; Голуб Д.В., канд. тех. наук, доц.; Лисенко С.В., канд. тех. наук, доц.; Замуренко А.С., аспірант; Шаманський В.В, магістрант гр. ТС-20М);

«Класифікація та порівняльний аналіз сучасного підйомного обладнання для сервісу та ремонту автомобілів», «Аналіз причин виникнення дефектів головок циліндрів автомобільних двигунів» (автори: М.В. Красота, доц., канд. техн. наук; Р.А. Осін, доц., канд. техн. наук);

«Застосування варіаційних методів для дослідження напружено-деформованого стану деталей машин» (автори: В.О. Дубовик, доц., канд.техн.наук; В.В. Пукалов, доц., канд.техн.наук; О.І. Дарієнко, ст. гр АІ(ТС)-19-СК3);

«Вдосконалення конструкторського розрахунку прямозубих циліндричних передач» (автори: Ю.А. Невдаха, доц., канд.техн.наук, В.О. Дубовик, доц., канд.техн.наук, К.В. Козаков, ст. гр АІ(ТС)-19-СК3);

«Логістичні системи управління технологічними процесами на транспорті» (автори: В.О. Дубовик, доц., канд.техн.наук, Р. Кернус, ст. гр. ТТ-19-СК2).

За інформацією кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ