Англомовні проекти кафедри «Економіка, менеджмент та комерційна діяльність»


10 жовтня 2016
Протягом календарного року кафедрою економіки, менеджменту та комерційної діяльності Кіровоградського національного технічного університету впроваджено низку заходів, спрямованих на поглиблене вивчення студентами та викладачами англійської мови та викладання на кафедрі економічних дисциплін англійською мовою.

Протягом календарного року кафедрою економіки, менеджменту та комерційної діяльності Кіровоградського національного технічного університету впроваджено низку заходів, спрямованих на поглиблене вивчення студентами та викладачами англійської мови та викладання на кафедрі економічних дисциплін англійською мовою.

2016-й рік в Україні оголошено роком англійської мови. Як зазначено у відповідному Указі Президента, це необхідно «з метою сприяння вивченню англійської мови (як мови міжнародного спілкування) для розширення доступу громадян до світових економічних, соціальних, освітніх і культурних можливостей, які відкриває знання та використання англійської мови, забезпечення інтеграції України до європейського політичного, економічного і науково-освітнього простору, на підтримку програми Go Global, яка визначає вивчення англійської мови одним із пріоритетів стратегії розвитку».

Дійсно, знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі взагалі, і в науковій діяльності зокрема, де спілкування іноземними мовами та обробка величезних обсягів інформації набуває величезного значення. Багато лінгвістів, спираючись на існуючі тенденції, вже зараз приходять до висновку, що приблизно через сто років мовний бар'єр практично перестане існувати, майже всі люди будуть використовувати для спілкування винятково англійську мову.

Цього року при кафедрі «Економіка, менеджмент та комерційна діяльність» розпочав свою роботу англомовний дискусійний клуб «Challenge» (керівник – асистент кафедри ЕМКД Інна Савіцька), мета якого: створення англомовного середовища для формування іншомовної комунікативної компетенції студентів, викладачів та інших учасників тематичних дискусій, подолання бар’єру спілкування іноземною мовою, розвиток уміння висловлювати й обґрунтовувати власну позицію щодо актуальних для сучасного суспільства економічних питань.

Як зазначає Інна Савіцька (на фото – по центру), яка є випускником факультету іноземних мов Кіровоградського державного педагогічного університету, важлива особливістю клубу «Challenge» полягає у тому, що майже всі дискусії відбуваються англійською мовою, оскільки, вміння спілкуватися в англомовному середовищі – невід’ємна ознака конкурентоспроможного фахівця будь-якої сфери. Завдяки дружній атмосфері спілкування, високій мотивації студентів та педагогічній майстерності модераторів, учасники дискусії мають змогу висловити своє бачення суспільних проблем, які найбільше їх цікавлять.

«Без сумніву, сьогодні володіння англійською мовою – це одна із ключових умов для здобуття якісної освіти, побудови успішної кар’єри, доступу до численних ресурсів інформації та кращого розуміння глобальних процесів, – розповідає керівник дискусійного клубу «Challenge» Інна Савіцька. – Перед студентами, що знають англійську мову, відкриваються більш широкі перспективи або влаштуватися на роботу у престижних вітчизняних фірмах, або працювати за кордоном. Крім того, фахівці зі знанням англійської мови можуть претендувати на більш оплачувані посади. Під час засідань дискусійного клубу його учасники дізнаються багато нового. Вони обмінюються знаннями із різних сфер діяльності: від фактичних даних до особистих поглядів та ідей за темою, що розглядається, – і цьому сприяє залучення до участі у клубі англомовних студентів різних напрямів навчання. Засідання клубу нікого не полишають байдужими, адже кожен може змінити або укріпити своє ставлення до суспільства, у якому живе і розвивається, висловитися і знайти однодумців англійською мовою. Вивчивши англійську мову, студенти зможуть знайти друзів у різних куточках земної кулі і спілкуватися з ними. Володіючи англійською, людина отримує доступ до всіх важливих інформаційних ресурсів, як електронних, так і друкованих, оскільки майже всі книги і статті світового значення, або пишуться англійською, або ж перекладаються на англійську. Список переваг, які дає вивчення англійської мови, можна продовжувати і продовжувати майже до нескінченності».

Крім цього, під керівництвом професора кафедри «Економіка, менеджмент та комерційна діяльність», проректора КНТУ із наукової роботи Олександра Левченко, який свого часу навчався та проходив стажування у навчальних закладах та на підприємствах США, Франції, Великобританії, на кафедрі ЕМКД проводиться викладання економічних дисциплін англійською мовою. Зокрема, викладач кафедри Інна Савіцька читає англійською дисципліни «Business Ethics» студентам другого курсу.

Наприкінці травня 2016 року на одне із занять «Business Ethics» були запрошені представники регіонального відділення Американського університету культури та освіти (Ліван), які прочитали студентам другого курсу відкриту лекцію з питань інноваційного розвитку вищої освіти. Директор регіонального відділення Американського університету культури та освіти Хані Мохаммад Хаідура відзначив основі переваги та недоліки системи вищої освіти Лівану, та поділився корисним досвідом щодо підвищення якості вищої освіти в його країні. Викладач Американського університету культури та освіти Хуссейн Наєф Набульсі розповів студентам про стратегічне планування та проаналізував сучасний стан підприємств Лівану. Спілкування та дискусій під час проведення лекції відбувалися виключно англійською мовою.

В рамках продовження міжнародної співпраці, вже у вересні 2016 року кафедрою «Економіки, менеджменту та комерційної діяльності» було організовано англомовний круглий стіл «Вища освіта, інновації та розвиток національної економіки», за участю науковців із Американського університету культури та освіти. Англомовний круглий стіл також є частиною програми кафедри ЕМКД із підвищення кваліфікації викладачів з метою розвитку міжнародної діяльності, організації участі викладачів кафедри у міжнародних проектах та удосконалення володіння ними англійською мовою на рівні, необхідному для викладання навчальних предметів англійською.

Отже, вищезазначені проекти кафедри «Економіка, менеджмент та комерційна діяльність» є надзвичайно корисними, оскільки дозволяють викладачам і студентам постійно вдосконалювати свій рівень спілкування діловою англійською мовою, необхідність якого в умовах глобалізації світового економічного й освітнього просторів стрімко зростає.

За інформацією кафедри

«Економіка, менеджмент та комерційна діяльність»