«День науки»-2021 в ЦНТУ


17 травня 2021
З нагоди Всеукраїнського Дня науки 13-15 травня у Центральноукраїнському національному технічному університеті було проведено декілька наукових конференції, «Ярмарок вакансій» та «День відкритих дверей», а також організовано виставку наукових розробок.

З нагоди Всеукраїнського Дня науки 13-15 травня у Центральноукраїнському національному технічному університеті було проведено декілька наукових конференції, «Ярмарок вакансій» та «День відкритих дверей», а також організовано виставку наукових розробок.

Раніше університетський «День науки», зазвичай, проходив у другій половині квітня, а цього року в Центральноукраїнському національному технічному університеті вирішили провести низку наукових заходів на місяць пізніше, у переддень державного Дня науки.

«Відзначення Дня науки, шанування наукових традицій та науковців – органічно стало частиною життя університету, – зазначив ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний, відкриваючи пленарне засідання науково-технічної конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку». – Розвиток науки, ефективне використання результатів наукової діяльності, впровадження новітніх технологій – це основа економічного зростання держави, основа динамічної конкурентоспроможної економіки, соціальної єдності нашого суспільства.

Сучасне життя неможливо уявити без досягнень науки, без новітніх технологій. Сьогодні наука, незважаючи на усі складності, завдяки, перш за все, наполегливій праці вчених, розбудовує сучасні наукові школи, виконує важливі науково-господарські роботи, здійснює підготовку кваліфікованих кадрів та забезпечує міжнародне співробітництво.

За останні роки у нас в університеті опубліковано чимало монографій, колективних наукових праць та статей у виданнях світового рівня. Отримано сотні патентів на винаходи. Десятки студентів ЦНТУ стали переможцями всеукраїнських олімпіад і конкурсів студентських наукових робіт».

Привітати науковців ЦНТУ зі святом до університету завітали заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Поліщук, директор департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА Ельза Лещенко, начальник управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко, начальник Управління Східного офісу Держаудитслужби у Кіровоградській області Лариса Цандекова, директор Інституту сільського господарства Степу НААН України Ігор Семеняка та інш.

Сергій Поліщук – двічі випускник нашого навчального закладу, 1991 та 2003 років, на початку виступу згадав про свої роки навчання в університеті.

«Мені поталанило бути студентом цього навчального закладу вищої освіти, який надав мені платформу, що стала основою моєї подальшої кар’єри. За це я вдячний університету, – зазначив Сергій Поліщук. – Центральноукраїнський національний технічний університет – єдиний у нашому регіоні заклад вищої освіти, що забезпечує кадрами промисловість та сільське господарство як за традиційними спеціальностями: будівництво, агрономія, інженерія, електроенергетика, транспорт, так й за новітніми напрямами: кібербезпека, комп’ютерна інженерія тощо. Одночасно з цим університет виконує функцію науково-методичного центру з питань сільськогосподарського машинобудування, електроенергетики, інформатики та інш., виконує науково-технічні дослідження в межах регіону. Зі свого боку обласна влада вже багато років поспіль долучає науковців закладів вищої освіти, зокрема ЦНТУ, до реалізації завдань обласних програм, у тому числі, декількох програм Стратегії розвитку Кіровоградської області на 2021-27 роки».

Також Сергій Поліщук відзначив внесок представників ЦНТУ у підготовку учнів-слухачів Кіровоградської обласної Малої академії наук учнівської молоді (керівниками секцій МАНУМ є Володимир Амосов, Олександр Дрєєв, Олександр Сіріков, Оксана Сторжук, Микола Тупчієнко), та успіхи молодих науковців нашого навчального закладу у конкурсах на здобуття премій молодим науковцям та стипендій молодим аспірантам від Кіровоградської ОДА та обласної ради.

Начальник управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області Лариса Цандекова (випускниця нашого університету) повідомила про підготовку до підписання між регіональним офісом Держаудитслужби та ЦНТУ договору про співпрацю, який передбачає обмін досвідом, спільну організацію семінарів, круглих столів, а також підготовку фахівців, потрібних Держаудитслужбі.

Директор департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА Ельза Лещенко привітала науковців ЦНТУ із Днем науки та вручила грамоти від департаменту професору кафедри економіки менеджменту та комерційної діяльності Анні Левченко, доценту кафедри сільськогосподарського машинобудування Сергію Лещенку, доценту кафедри експлуатації та ремонту машин Ігорю Шепеленку.

Після пленарного засідання приуроченої до Дня науки конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку» подальша робота тривала в рамках секційних засідань LV науково-технічної конференції здобувачів вищої освіти та LIІ науково-технічної конференції викладачів, аспірантів та співробітників ЦНТУ.

Також минулої п’ятниці в університеті було проведено «Ярмарок вакансій», організовано виставку наукових розробок та проведено зустрічі із виробничниками з питань впровадження наукових розробок. Крім цього, виставка наукових розробок також стала одним із головних заходів «Дня відкритих дверей» ЦНТУ (14-15 травня).

Фотоальбоми «Ярмарку вакансій», відкриття виставки, відкриття пленарного засідання конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку» та «Дня відкритих дверей» можна переглянути на сторінках ЦНТУ у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов