Історико-інформаційна наукова конференція в ЦНТУ


19 травня 2021
Минулого тижня на базі кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ відбулась ІІ Міжнародна наукова конференція «Історія, археологія, інформаційна, бібліотечна та архівна справа: актуальні проблеми науки та освіти». У пленарному засіданні конференції взяли участь науковці України, Польщі, Грузії, а також представник Принстонського університету (США) Марк Пижик.

Минулого тижня на базі кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету відбулась ІІ Міжнародна наукова конференція «Історія, археологія, інформаційна, бібліотечна та архівна справа: актуальні проблеми науки та освіти». У пленарному засіданні конференції взяли участь науковці України, Польщі, Грузії, а також представник Принстонського університету (США) Марк Пижик. Він презентував міжнародний дослідницький проект FLAME (Framing the Late Antique and early Medieval Economy), участь в якому бере команда українських науковців на чолі з завкафедрою історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ, професором Василем Орликом.

Відкрив конференцію ректор Центральноукраїнського національного технічного університету, професор Володимир Кропівний. «Ні у кого не виникає сумніву, що історичні науки, гуманітарні науки є корисними для технічного навчального закладу, оскільки вони приваблюють молодь та дозволяють готувати всебічно розвинених фахівців, – зазначив Володимир Кропівний. – Історичні, археологічні, інформаційні науки – це ті напрями, які ми поєднуємо в університеті разом із технічними та економічними напрямами, тому ця конференція є важливим заходом для нашого університету».

Також привітав учасників конференції заввідділом української історіографії Інституту історії України НАН України, члена-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, заступник голови Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор Олександр Удод: «Хочеться відзначити високий професіоналізм, склад й науковий потенціал учасників конференції та хорошу представницьку географію: від Дрогобича до Переяслава, від Ізмаїла до Києва. Особливо хочу подякувати зарубіжним учасникам конференції. Мені імпонує увага Центральноукраїнського національного технічного університету до проблем історичної науки, справедливо високо оцінюється гуманітарна складова у структурі підготовки фахівців технічних спеціальностей».

NB: Історико-інформаційний напрямок роботи ЦНТУ представлений двома спеціальностями: 032 «Історія та археологія» та 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».

Професор Олександр Удод також згадав організаторів ІІ Міжнародної наукової конференції «Історія, археологія, інформаційна, бібліотечна та архівна справа: актуальні проблеми науки та освіти», яких було тринадцять: Міністерство освіти і науки України; ЦНТУ, Ізмаїльський державний гуманітарний університет, кафедра новітньої загальної історії Університету в Білостоку (Білосток, Польща); Музей Кароля І (Браїла, Румунія); Кагульський державний університет ім. Б.П.Хашдеу (Кагул, Молдова); Державний архів Кіровоградської області; Кіровоградська обласна організація національної спілки краєзнавців України; Національна наукова сільськогосподарська бібліотека Національної академії аграрних наук України; ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського; Інститут історії України НАН України; Інститут сходознавства ім. Г. Церетелі Державного університету ім. Іллі (Тбілісі, Грузія); Українська академія історичних наук.

Пленарне засідання конференції розпочав виступ представника Принстонського університету (США) Марка Пижика, який презентував деякі результати роботи міжнародного дослідницького проекту FLAME (Framing the Late Antique and early Medieval Economy) та розповів про участь у проекті групи українських науковців, яку очолює завкафедрою історії, археології інформаційної та архівної справи ЦНТУ, професор Василь Орлик.

Докладніше про це читайте незабаром на сайті ЦНТУ в окремій публікації.

Цікаву та плідну дискусію викликали доповіді професора Маріуша Мільчарека з Інституту археології та етнології Польської академії наук, професора Білостоцького університету Кшиштофа Філіпова (Польща), доктора Іраклі Пагава з Інституту сходознавства ім. Г. Церетелі (Тбілісі, Грузія), професора Олександра Удода, директора Центрального державного архіву зарубіжної україніки Ірини Маги.

Загалом робота конференції тривала у трьох тематичних секціях: «Історія та археологія», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», «Освітньо-філософські проблеми вищої школи».

Матеріали конференції (електронний варіант збірника тез) будуть розміщені на сайті ЦНТУ та на сайті кафедри історії, археології інформаційної та архівної справи.

За інформацією кафедри історії, археології, інформаційної та архівної справи ЦНТУ