Новий рівень співпраці: наука, стажування співробітників, працевлаштування студентів


27 травня 2021
Центральноукраїнський національний технічний університет та Державна аудиторська служба України підписали договір про співробітництво. Так, звичайно, де-факто співпраця між навчальним закладом та обласним осередком Держаудитслужби триває вже не один десяток років, але зараз сторони налаштовані зробити співробітництво системним та вивести його на більш високий рівень.

Центральноукраїнський національний технічний університет та Державна аудиторська служба України підписали договір про співробітництво. Так, звичайно, де-факто співпраця між навчальним закладом та обласним осередком Держаудитслужби триває вже не один десяток років, але зараз сторони налаштовані зробити співробітництво системним та вивести його на більш високий рівень.

За словами начальника Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області Лариси Цандекової (яка є випускницею нашого навчального закладу 1997 року за спеціальністю «Облік і аудит») наявність договору систематизує та розширить напрямки співпраці.

Зокрема, передбачається виконання спільних науково-дослідних робіт, проведення наукових досліджень щодо підвищення ефективності аудиторських процедур, а також: проведення наукових конференцій, де серед співорганізаторів будуть Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області та факультет обліку та фінансів ЦНТУ, підготовка спільних наукових статей, видання навчальних посібників та підручників за авторством викладачів-науковців ЦНТУ та спеціалістів-практиків Держаудитслужби (хоча такі приклади вже були й раніше).

Договір передбачає створення завершеного циклу «стажування-практика-працевлаштування» підготовки молодих спеціалістів для роботи в структурах Держаудитслужби. Як зазначив ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний, розглядається питання створення програми – у руслі сучасних тенденцій – дуального навчання магістрантів економічних факультетів ЦНТУ на базі Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області.

Ще один важливий напрямок – допомога науковців ЦНТУ у підвищенні кваліфікації співробітників Держаудитслужби.

Так, говорить Лариса Цандекова, всі співробітники Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області мають вищу освіту та є кваліфікованими спеціалістами (майже 80% керівного складу управління є випускниками нашого університету – прим.). Проте світ, особливо фінансовий, не стоїть на місці. Регулярно змінюється законодавча база, Україна перейшла на міжнародні стандарти фінансової звітності, отже аудиторам потрібно постійно оновлювати свої знання, підвищувати свій професійний рівень.

Підвищення кваліфікації у формі тренінгів, семінарів, стажувань – зараз є нормою як для професорсько-викладацького складу, так й для співробітників фінансових установ та організацій. Відповідно, Управліня Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області планує залучати науковців ЦНТУ для проведення круглих столів, вебінарів, семінарів, тренінгів, покликаних підвищувати кваліфікацію та науковий рівень працівників органів Держаудитслужби у напрямках розвитку системи управління державними фінансами, державного фінансового контролю та аудиту.

Інша функція таких семінарів – обмін досвідом щодо практичних кейсів аудиту підприємств та організацій.

Також, за словам декана факультету обліку та фінансів ЦНТУ, професора Наталії Шалімової, договір про співробітництво сприятиме систематичному запрошенню представників Держаудитслужби до відкритих лекційних або практичних занять зі студентами ФОФ. Викладачі кафедр факультету обліку та фінансів та представники Держаудитслужби працюватимуть над створенням освітніх програм з питань розвитку системи управління державними фінансами, державного фінансового контролю та аудиту.

Зі свого боку Держаудитслужба залучатиме науковців ЦНТУ (переважно, технічних спеціальностей) в якості експертів при проведенні заходів державного фінансового контролю.