Наукова допомога аграріям області: «Експертний центр» та програма ЕРАЗМУС+ UniClaD


25 червня 2021
На початку липня в Центральноукраїнському національному технічному університеті буде відкрито «Експертний центр», створений за програмою Європейського Союзу ЕРАЗМУС+. Про це повідомив ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний під час Міжнародного Дня поля, який відбувся 24 червня на базі Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України.

На початку липня в Центральноукраїнському національному технічному університеті буде відкрито «Експертний центр», створений за програмою Європейського Союзу ЕРАЗМУС+. Про це повідомив ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний під час Міжнародного Дня поля, який відбувся 24 червня на базі Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України.

День поля проходив у форматі науково-практичного семінару «Науково-інноваційні досягнення та конкурентоздатність сортів ранніх зернових культур в умовах Центрального регіону України». Одними з учасників семінару стали представники ЦНТУ.

У своєму виступі під час відкриття семінару/Дня поля голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Марія Чорна (колишній директор Департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА та випускниця нашого навчального закладу) відзначила роль науки як одного з помічників аграріїв.

«Ваша професія свята, але не проста, – звернулася Марія Чорна до учасників та гостей Дня поля. – Я не з чуток знаю, наскільки складна ваша робота, тому що є фактори, від яких вона дуже сильно залежить, проте ніхто не у змозі вплинути на ці фактори – це погодно-кліматичні умови. Але за будь-яких умов наша аграрна наука готова допомогти вам щороку збільшувати врожаї. Ви самі почуєте та побачите, що допомога науковців – це ефективно та вигідно. Тому я бажаю вам плідно попрацювати, отримати сьогодні багаж знань, й потім отримувати щедрі врожаї».

Також на відкритті Дня поля виступили перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк; голова ради сільгоспвиробників області Ольга Голобородько; директор Інституту сільського господарства Степу НААН Ігор Семеняка та ректор Центральноукраїнського національного технічного університету, професор Володимир Кропівний.

Як вже неодноразово розповідалось на сайті ЦНТУ, наш навчальний заклад разом із Інститутом сільського господарства Степу є учасниками проекту Європейського Союзу ЕРАЗМУС+ «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (Enhancing capacity of universities to initiate and to participate in clusters development on innovation and sustainability principles, UniClaD). До складу проекту UniClaD входять організації, університети, наукові установи, сільськогосподарські підприємства Литви, Польщі, Австрії, Іспанії, Угорщини, Італії, України, Молдови, Азербайджану.

На базі Центральноукраїнського національного технічного університету працюватиме «Експертний центр», який спеціалізуватиметься на запровадженні інноваційних технологій в сільському господарстві.

Під час відкриття Міжнародного Дня поля директор Інституту сільського господарства Степу НААН Ігор Семеняка розповів про наукове забезпечення інноваційного розвитку сільського господарства Центрального регіону України, а ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний – про створення «Експертного центру» та про його роль в інноваційному розвитку підприємств АПК Кіровоградської області.

«Минулого року наш університет разом із Інститутом сільського господарства Степу стали учасниками потужного міжнародного проекту ЕРАЗМУС+, мета якого – створення в регіоні за участі ЦНТУ та Інституту Степу аграрних кластерів, – говорить Володимир Кропівний. – Реалізація проекту здійснюється за підтримки Облдержадміністрації під особистим патронатом Марії Володимирівни, за підтримки обласної ради та у тісній співпраці із аграрними підприємствами регіону.

Як передбачено проектом, у нас в університеті створені «Експертний Центр» та агротехнічна лабораторія, оснащені сучасним лабораторним обладнанням у напрямку дослідження грунтів та інших питань сільськогосподарського виробництва. «Експертний Центр» розвиватиме напрямки: досліджень для підприємств – учасників проекту щодо удосконалення технологій вирощування сільгоспкультур; пошуки шляхів оптимізації діяльності аграрних підприємств; порахунки бізнес планів; рекомендації щодо впровадження тих чи інших інновацій.

Також «Експертний Центр» буде використовуватися для підготовки фахівців-магістрів та організації практики в Україні зарубіжних студентів.

Крім цього, проект ЕРАЗМУС+ передбачає міждержавні контакти між учасниками програми, що надає можливості для аграрних підприємств укладати контракти із закордонними учасниками проекту.

Що дасть цей проект? Спрощення контактів із європейськими організаціями, залучення європейських сучасних технологій та передової інформації про досягнення агросектору, а також він послужить рекламою нашого регіону».

Як повідомив Володимир Кропівний, офіційне відкриття «Експертного Центру» проекту UniClaD заплановане на початок липня, про що буде повідомлено додатково.

Але робота із залучення агропромислових підприємств Кіровоградщини до участі у проекті триває вже давно. Зокрема, безпосередньо під час науково-практичного семінару «Міжнародний День поля «Науково-інноваційні досягнення та конкурентоздатність сортів ранніх зернових культур в умовах Центрального регіону України» із аграріями працювали менеджери проекту: доцент кафедри загального землеробства ЦНТУ Лариса Сало та старший викладач кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності Ілона Царенко.

Фотографії з Дня поля-2021 можна переглянути в окремому альбомі на сторінках ЦНТУ у соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов