Казкове повітря, чиста річка, тінистий пляж: переваги відновленої бази «Сосновий гай»


12 липня 2021
Профком та адміністрація ЦНТУ реанімують університетську базу відпочинку «Сосновий гай», розташовану неподалік Світловодська. Відремонтовано декілька будинків, на базі з’явились нові електроприлади та спортивне спорядження. Як результат: лише за два святкові уїк-енди червня на базі відпочило більше співробітників ЦНТУ, ніж за увесь минулий рік!

Профком та адміністрація ЦНТУ реанімують університетську базу відпочинку «Сосновий гай», розташовану неподалік Світловодська. Відремонтовано декілька будинків, на базі з’явились нові електроприлади та спортивне спорядження. Як результат: лише за два святкові уїк-енди червня на базі відпочило більше співробітників ЦНТУ, ніж за увесь минулий рік!

Голова профкому викладачів та співробітників ЦНТУ Дмитро Голуб впевнений у значному потенціалі університетської бази відпочинку «Сосновий гай» (тому профком й почав відновлювати її активну роботу). Потенціал «Соснового гаю» базується на його перевагах: повітрі, воді, досяжності, доступності.

«По-перше, база відпочинку ЦНТУ розташована у сосновому лісі із віковими деревами, де просто казкове повітря, – розповідає Дмитро Голуб. – По-друге, наша база знаходиться на березі Дніпра, де дуже чиста проточна вода. По-третє, профспілкова організація ЦНТУ компенсує членам профкому витрати на проживання на базі «Сосновий гай». Зараз часи не прості, багато хто не має достатніх коштів, щоб відпочивати за кордоном, на Чорному або Азовському морях. Ми разом із адміністрацією університету розробили програму компенсацій й пропонуємо членам профспілки можливість безкоштовно відпочити на базі «Сосновий гай» п’ять діб на сезон. Я бачу такі переваги університетської бази відпочинку: чисте повітря, чиста вода, доступна ціна».

До речі, пакет відпочинку на п’ять діб не означає «п’ять діб поспіль». Якщо людина хоче приїхати відпочити лише на вихідні – будь ласка. «Компенсаційний пакет» можна розділити по днях: дві доби на одні вихідні та три доби на інші вихідні тощо.

Як повідомив Дмитро Голуб, добратися від обласного центру до бази відпочинку «Сосновий гай» не є складною задачею.

Від автовокзалу Кропивницького до автовокзалу Світловодська курсує рейсовий автобус (вартість квитка приблизно 150 грн в одну сторону). Від автовокзалу Світловодська в напрямку бази відпочинку ЦНТУ ходить маршрутне таксі. Від кінцевої зупинки даного маршруту «Лісозаводська» до бази «Сосновий гай» відстань приблизно один кілометр – цю частину маршруту можна подолати пішки. Також біля зупинки «Лісозаводська» знаходиться великий продуктовий магазин, де можна придбати все необхідне, якщо раптом забули щось вдома.

Що є на базі та що потрібно взяти із собою?

До початку літнього сезону було відновлено два великих цегляних будинки «Соснового гаю» (ще один цегляний та три дерев’яні будиночки в процесі ремонту): в приміщеннях переклеїли шпалери, оновили електропроводку, пофарбували підлогу, вікна, стіни, облаштували будинки захистом від комах.

Адміністрація ЦНТУ та Спілка випускників ЦНТУ вирішили питання виділення для потреб бази відпочинку 35 спальних комплектів: матраців, подушок, ковдр.

Але індивідуальні речі: наволочку, покривало тощо, потрібно буде привезти із собою.

За допомоги обласної профспілки та профспілки ЦНТУ спеціально для «Соснового гаю» були придбані: нова мікрохвильова піч, мультиварка, електричні чайники та електроплитка на дві конфорки.

Отже, люди, які плануватимуть відпочинок у «Сосновому гаю», можуть обирати декілька варіантів харчування. Або привезти із собою готову їжу із розрахунку на декілька днів, зберігати її у холодильнику й потім розігрівати в їдальні бази відпочинку. Або привезти набір продуктів й готувати прості блюда безпосередньо на кухні за допомогою наявних електроприладів.

Окрім кухні та кімнати-їдальні, харчоблок бази відпочинку також має кімнату для миття посуду, оснащену електричним бойлером.

Крім цього, продукти можна буде придбати у магазині, який знаходиться на зупинці біля бази відпочинку.

Одна із переваг бази відпочинку ЦНТУ «Сосновий гай» – піщаний пляж на березі річки. Пляж особливий, розказує Дмитро Голуб. Глибина річки біля пляжу зовсім невелика, тому там безпечно купатися навіть дітям. Берег пляжу вкритий деревами, які створюють тінь, затишок та роблять відпочинок біля річки надзвичайно приємним.

До відновлення роботи бази відпочинку також долучився Студпрофком ЦНТУ. Студентські профспілки взяли на себе ремонт та відновлення волейбольного та баскетбольного спортивних майданчиків «Соснового гаю», а також закупили нові м’ячі для футболу, волейболу, баскетболу, комплекти для бадмінтону.

Студпрофком ЦНТУ також розробив програму компенсації вартості проживання на базі відпочинку для студентів нашого навчального закладу й пропонує студентам пільгові путівки до «Соснового гаю».

«Зараз ми тільки-но пробуємо відновити роботу університетської бази відпочинку, – говорить Дмитро Голуб. – Можливо у гостей будуть якісь зауваження, пропозиції. Осінню ми подивимось, які виникали питання, чого не вистачало, й на наступний рік підготуємось краще. Сьогодні головне – наша база знов функціонує та готова приймати десятки відпочиваючих за один заїзд. Ми хочемо, щоб кожного року на базі ЦНТУ відпочивало якомога більше студентів, аспірантів, викладачів, співробітників ЦНТУ разом зі своїми сім’ями, тим більше, для членів профкому проживання протягом п’яти діб безкоштовне».

З питань відпочинку на базі «Сосновий гай» звертайтеся до профкому викладачів та співробітників ЦНТУ.

Підготував Олександр Виноградов