«Робота потужна, робота вражає»!


20 вересня 2021
Минулої п’ятниці на засіданні Вченої ради Центральноукраїнського національного технічного університету відбулись презентація та громадське обговорення колективної наукової роботи «Фізичні основи та інноваційні технології ультразвукового оброблення матеріалів», висунутої на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки.

Минулої п’ятниці на засіданні Вченої ради Центральноукраїнського національного технічного університету відбулись презентація та громадське обговорення колективної наукової роботи «Фізичні основи та інноваційні технології ультразвукового оброблення матеріалів», висунутої на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки.

Як зазначив голова Вченої ради Центральноукраїнського національного технічного університету, ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний, мета засідання – обговорення наукової роботи «Фізичні основи та інноваційні технології ультразвукового оброблення матеріалів».

До складу авторського колективу входять фахівці Інституту металофізики імені Курдюмова НАН України; Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського»; Інституту електрозварювання імені Патона НАН України; АТ «Укрзалізниця» та підприємтсва «Запорізьке машинобудівне КБ «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка».

Автори роботи «Фізичні основи та інноваційні технології ультразвукового оброблення матеріалів»: Б.М. Мордюк, Г.І. Прокопенко, О.Ф. Луговський, С.М. Волошко, І.М. Клочков, С.О. Соловей, Г.О. Линник, О.В. Подобний.

За словами професора Володимира Кропівного, Комітет із Державних премій України в галузі науки і техніки доручив провести громадське обговорення представленої роботи на засіданні Вченої ради ЦНТУ, оскільки наш університет має належний кадровий склад фахівців із технічних спеціальностей для такого оцінювання. Крім представників ЦНТУ, у громадському обговоренні також взяли участь 18 додатково запрошених експертів, які долучилися до засідання у режимі відео-конференції.

«Представлений до обговорення цикл робіт, – зазначив голова Вченої ради ЦНТУ, – це результат багаторічних досліджень та пошукових робіт науковців, а також впровадження цих досліджень. В роботі взяли участь науковці, освітяни, спеціалісти промисловості України. Робота спрямована на вивчення впливу потужних ультразвукових коливань на фізичні та механічні властивості матеріалів і речовин у твердому та рідкому станах».

Презентував основні положення роботи «Фізичні основи та інноваційні технології ультразвукового оброблення матеріалів» один з авторів, завідуючий відділом Інституту металофізики імені Курдюмова НАН України, доктор фізико-математичних наук Богдан Мордюк.

Після презентації своїми думками про наукову роботу поділились експерти від ЦНТУ: професор кафедри експлуатації та ремонту машин, доктор технічних наук, професор Віктор Аулін; проректор із науково-педагогічної роботи ЦНТУ, доктор технічних наук, професор Андрій Кириченко; завідувач кафедри деталей машин та прикладної механіки ЦНТУ, доктор технічних наук, професор Геннадій Філімоніхін; професор кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ, кандидат технічних наук Ігор Шепеленко.

Експерти звертали увагу на актуальність роботи, наукову новизну, обґрунтованість науково-практичних результатів, практичну та наукову цінність, впровадження та економічний ефект тощо. Зокрема, кількість посилань на публікації авторів згідно наукометричної бази Scopus – 1418 (при «Індексі Гірша» = 20). За темами роботи видано 11 монографій, отримано 120 патентів, у тому числі, два патенти США, по одному патенту Канади та Японії. За тематикою захищено п’ять докторських і 15 кандидатських дисертацій.

На думку професора Геннадія Філімоніхіна, представлена робота найбільше відповідає пункту 2 статті 11 про Державні премії України: за розроблення та впровадження нової техніки, матеріалів і технологій…  що відповідають рівню світових досягнень.

Як зазначив професор Ігор Шепеленко, запропонована технологія ультразвукової структуризації рідинних середовищ у тому числі була впроваджена на підприємстві «Кіровоградтеплоенерго».

«Моє особисте враження: робота потужна, – зауважив член експертної ради Комітету із Державних премій України в галузі науки і техніки, академік Національної академії аграрних наук України, професор Михайло Черновол. – Автори вивчили вплив ультразвуку на дуже різні матеріали та різні середовища. Правильно експерти казали, робота має дуже серйозні впровадження. Це не тільки впровадження у технічних галузях, а ще й впровадження у медицині під час проведення операцій, у напрямку збереження екології. Робота дійсно вражає, тому як член Вченої ради ЦНТУ я підтримую колег у тому, що дана робота заслуговує присудження Державної премії у галузі науки і техніки».

Головуючий, професор Володимир Кропівний зачитав висновки засідання Вченої ради ЦНТУ за результатами громадського обговорення циклу науково-технічних робіт «Фізичні основи та інноваційні технології ультразвукового оброблення матеріалів». (Висновки буде направлено до Спеціалізованої секції Комітету із Державних премій України в галузі науки і техніки).

Вчена рада одноголосно проголосувала за рішення, яким визнано, що цикл робіт колективу авторів «Фізичні основи та інноваційні технології ультразвукового оброблення матеріалів» заслуговує присудження Державної премії України в галузі науки і техніки.

На фото – присутні на громадських обговореннях представники авторського колективу.

Підготував Олександр Виноградов