Лабораторія та Експертний центр UniClaD вже в очікуванні досліджень для аграріїв регіону


23 вересня 2021
22 вересня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відкрили лабораторію та «Експертний центр», створені на грант у розмірі 17,5 тисяч євро проекту Європейського Союзу ЕРАЗМУС+. У лабораторії встановлено найкраще сучасне обладнання, яке тільки можна було придбати. Агропідприємства області зможуть замовити тут безкоштовні дослідження в рамках програми ЕРАЗМУС+ UniClaD.

22 вересня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відкрили лабораторію та «Експертний центр», створені на грант у розмірі 17,5 тисяч євро проекту Європейського Союзу ЕРАЗМУС+. У лабораторії встановлено найкраще сучасне обладнання, яке тільки можна було придбати. Агропідприємства області зможуть замовити тут безкоштовні дослідження в рамках програми ЕРАЗМУС+ UniClaD.

Виконавцями міжнародної програми UniClaD: «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (Enhancing capacity of universities to initiate and to participate in clusters development on innovation and sustainability principles) є 22 університети, наукові установи, сільськогосподарські підприємства Литви, Польщі, Австрії, Іспанії, Угорщини, Італії, України, Молдови, Азербайджану. Серед учасників проекту від України два представника Кіровоградщини: Центральноукраїнський національний технічний університет та Інститут сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України.

На відкриття лабораторії та «Експертного центру» до ЦНТУ запросили заступника голови Кіровоградської ОДА Сергія Поліщука, першого заступника голови Кіровоградської обласної ради Юрія Семенюка; директора Інституту сільського господарства Степу НААН Ігоря Семеняку, а також представники ЗМІ. На початку урочистостей привітали гостей ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний та проректор із наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко.

«Для студентів важливо – не відриватися від виробництва, – зазначив заступник голови КОДА Сергій Поліщук. – Ця лабораторія поглиблює взаємозв’язок між наукою та виробництво, дозволить студентам бути ближче до виробництва, здобувати гарні, професійні знання, й після завершення навчання в університеті без проблем адаптуватися до виробничого процесу».

«Дуже приємно, коли навчальний заклад є центром науки, – говорить заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк. – Коли поєднуються практика й теорія, яку можна дослідити й запропонувати бізнесу. КІСМ, КНТУ, зараз ЦНТУ, ви, взагалі, були флагманами у нас в області з точки зору розвитку саме прикладної науки, залучаючи студентів до науки, беручі участь у міжнародних грантових програмах. Закінчуючи університет, студенти вже матимуть досвід участь у наукових дослідженнях, тому дуже добре, що у вас є можливість відкривати щось нове, створювати студентам відповідні умови».

Директор Інститут сільського господарства Степу НААН Ігор Семеняка наголосив на тому, що ІСГС та ЦНТУ співпрацюють давно та плідно. На базі ІСГС студенти ЦНТУ проходять практику, на базі ІСГС навчаються магістри та аспіранти, виконуються наукові дослідження тощо. Спільна участь Інституту степу та ЦНТУ в проекті ЕРАЗМУС+ стала своєрідним «вікном до Європи» для Інституту сільського господарства Степу. За словами Ігоря Семеняки, завдяки відкриттю в університеті лабораторії та «Експертного центру» студенти та магістри будуть працювати в аграрних господарствах, будуть набувати не тільки науковий теоретичний досвід, а ще й практичний досвід.

Керівник центру, один із менеджерів проекту UniClaD, доцент кафедри загального землеробства ЦНТУ Лариса Сало ознайомила гостей із лабораторним обладнанням.

«Все обладнання є найсучаснішим із того, що сьогодні можна придбати, – розповідає Лариса Сало. – Це якісні німецькі мікроскопи. Це австрійський спектрофотометр, за допомогою якого можна досліджувати вміст елементів живлення в грунтах та в рослинах, прогнозувати урожайність й покращувати умови виробництва. Це прилади для вимірювання іоноселективними електродами вмісту нітратів. У нас є австрійська метеостанція, яка фіксує всі основні показники в приміщені, на вулиці, та надає прогноз погоди. У нас є надсучасний комп’ютер, який дозволяє напряму знімати показники із приладів лабораторії та за допомогою спеціального програмного забезпечення аналізувати отримані дані, керувати дослідженнями та надавати рекомендації. Тобто, ми маємо хороші можливості для комплексних та серйозних досліджень».

Дослідження для аграрних підприємств, які виконуватимуться в рамках програми «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості», будуть безкоштовними.

«Наш проект виграв грант саме завдяки тому, що ми у своїй заявці поєднали науку: ЦНТУ та Інститут степу, із сільгоспвиробниками регіону, – говорить Лариса Сало. – Завдяки вашій підтримці ми сподіваємось на розповсюдження інформації про лабораторію та «Експертний центр» UniClaD, й ми сподіваємось на те, що агропідприємства регіону зацікавляться цим проектом. Виробники отримають безкоштовні консультації та наукові дослідження для їхніх господарств. Від цього виграють усі».

Лабораторія програми UniClaD розташована на першому поверсі  нового лабораторного комплексу ЦНТУ. «Експертний центр» знаходиться на п’ятому поверсі другого корпусу. Тут можна проводити засідання, круглі столи, онлайн наради, перемовини тощо.

«Позиція університету: працювати не лише на міжнародний проект, а й для нашого регіону, – говорить проректор із наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко. – Тому ми запросили на відкриття лабораторії та Експертного центру керівництво ОДА та облради, щоб вони дізналися про нові можливості університету. В західних кранах університети – це центри суспільного життя. У нас є багато викладачів та експертів, ми хочемо інтегрувати їхні знання та досвід для вирішення проблем в рамках нашої області.

Зараз дуже актуальні питання децентралізації. Багато де на посади прийшли нові люди. Ми готові навчати, перенавчати фахівців, проводити аудити діяльності, допомагати громадам розробляти проекти для отримання міжнародних грантів, проводити наукові дослідження. Зокрема, дослідження у сфері агрономії для агропідприємств регіону силами нової лабораторії.

Ми відкрили в ЦНТУ «Центр підтримки розвитку громад», який разом із Експертним центром, разом із нашими науковцями співпрацюватиме із громадами регіону. Наша концепція: «Сильні громади – сильний університет», ми хочемо допомагати громадам вирішувати їхні проблеми, хочемо сприяти інноваційному розвитку наших громад та нашої області».

Альбом фотографій лабораторії та Експертного центру можна переглянути на сторінках університету у соціальних мережах.

За цим посиланням можна подивитись сюжет телеканалу «Вітер» про відкриття лабораторії.

Підготував Олександр Виноградов