ЦНТУ – учасник першого на Кіровоградщині кластеру органічного бджільництва та апітерапії


05 жовтня 2021
Як вже повідомлялось раніше, представники ЦНТУ взяли участь в агропромисловій виставці «АгроЕкспо»-2021. На освітній «ділянці» виставки були представлені стенди ЦНТУ та інженерного фахового коледжу ЦНТУ. Також університет став одним із підписантів меморандуму про співпрацю та наміри щодо створення в Кіровоградській області першого кластеру органічного бджільництва та апітерапії «ORGANIC STEP».

Як вже повідомлялось раніше, представники Центральноукраїнського національного технічного університету взяли участь в агропромисловій виставці «АгроЕкспо»-2021. На освітній «ділянці» виставки були представлені стенди ЦНТУ та інженерного фахового коледжу ЦНТУ. Також університет став одним із підписантів меморандуму про співпрацю та наміри щодо створення в Кіровоградській області першого кластеру органічного бджільництва та апітерапії «ORGANIC STEP».

Запрошення долучитися до меморандуму та взяти участь у панельній дискусії на тему «Створення кластеру органічного бджільництва та апітерапії у Кіровоградській області» ректор Центральноукраїнського національного технічного університету, професор Володимир Кропівний отримав від Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Кіровоградська ОДА – одна зі сторін кластеру. Також до підписання меморандуму були запрошені: Кіровоградська обласна рада, Громадська спілка виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна»; товариство з обмеженою відповідальністю «ПЧЕЛИЧ», установа «Агенція регіонального розвитку Кіровоградської області», Первозванівська сільська рада, Інститут сільського господарства степу Національної академії аграрних наук, Центральноукраїнський національний технічний університет, громадська організація «Кіровоградська обласна рада сільськогосподарських підприємств», громадська організація «Асоціація фермерів та приватних землевласників Кіровоградської області», представники Всеукраїнського громадського об'єднання «Спілка пасічників України» і громадської організації «Спілка пасічників Кіровоградської області».

Мета кластеру органічного бджільництва та апітерапії «ORGANIC STEP» – розвиток органічного бджільництва, яке саме по собі ефективно впливає на розвиток сільського господарства при збереженні екосистеми степового ландшафту. Також кластер сприятиме налагодженню взаємодії із міжнародним організаціями в галузі бджільництва, популяризуватиме звички здорового харчування та підтримки здоров’я й підвищуватиме рівень зайнятості населення.

Задля досягнення заявлених цілей, сторони-підписанти меморандуму запланували певні напрями взаємного співробітництва.

Зокрема, це організація та проведення навчань щодо органічного виробництва, сертифікації продукції бджільництва, переробки, фасування, експорту меду та продукції бджільництва. Це проведення спільних науково-дослідних робіт, створення нових технологій, організація, координація та здійснення прикладних досліджень у сфері бджільництва, створення можливостей для проведення стажувань, виробничої, учбової та наукової практики на виробничій та навчальній базі учасників і партнерів кластеру.

Наукову та освітню складові кластеру органічного бджільництва та апітерапії «ORGANIC STEP» представляють ЦНТУ та Інститут степу НААН (які є учасниками міжнародної програми Європейського Союзу UniClaD: «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості»).

Менеджер проекту ЕРАЗМУС+ UniClaD, доцент кафедри загального землеробства ЦНТУ Лариса Сало після підписання меморандуму поспілкувалась із учасниками кластеру «ORGANIC STEP», розповіла про «Експертний центр» UniClaD та запропонувала співпрацю в напрямку навчання фахівців та проведення на базі «Експертного центру» ЦНТУ агрономічних, технічних, економічних наукових досліджень для підприємств – виробників меду на Кіровоградщині.

Підготував Олександр Виноградов

Фото Лариси Сало