Перша робоча нарада в «Експертному центрі» програми UniClaD ЕРАЗМУС+


12 жовтня 2021
Лише нещодавно в ЦНТУ урочисто відкрили лабораторію та «Експертний центр» проекту Європейського Союзу ЕРАЗМУС+, і ось на базі центру вже відбулось перше засідання учасників кластеру органічного бджільництва та апітерапії «ORGANIC STEP». Меморандум про створення такого кластеру був підписаний в рамках агропромислової виставки «АгроЕкспо»-2021.

Лише нещодавно в ЦНТУ урочисто відкрили лабораторію та «Експертний центр» проекту Європейського Союзу ЕРАЗМУС+, і ось на базі центру вже відбулось перше засідання учасників кластеру органічного бджільництва та апітерапії «ORGANIC STEP». Меморандум про створення такого кластеру був підписаний в рамках агропромислової виставки «АгроЕкспо»-2021.

У засіданні на базі «Експертного центру» UniClaD в ЦНТУ, яке відбулось 11 жовтня, взяли участь представники установ та організацій (щоправда, не усіх), які підписали меморандум про співпрацю та наміри щодо створення в Кіровоградській області першого кластеру органічного бджільництва та апітерапії:

проректор з наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко (голова наглядової ради «Експертного центру»);

директор Інституту сільського господарства степу Національної академії аграрних наук Ігор Семеняка;

в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської обласної державної адміністрації Тетяна Бурага;

завідувач кафедри загального землеробства ЦНТУ Микола Мостіпан;

доцент кафедри загального землеробства ЦНТУ Лариса Сало (керівник «Експертного центру»);

доцент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ Ілона Андрощук (Царенко) (секретар «Експертного центру»);

директор ТОВ «ПЧЕЛИЧ» Олександр Оньша;

член ГО «Спілка пасічників Кіровоградської області» Костянтин Козирєв та інші.

Як повідомила в.о. директор департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Тетяна Бурага, ініціатива створити в нашому регіоні кластер органічного бджільництва з’явилась в 2020 році. Цю програму занесли до стратегії розвитку Кіровоградської області.

«Чому саме кластер? – пояснює Тетяна Бурага. – Це інструмент, який довів свою ефективність у багатьох країнах світу. Ми маємо сильне ядро кластеру, наукові установи готові нам сприяти та підтримувати, організації, що приєдналися до меморандуму, зацікавлені у співробітництві. Ми вже створили ініціативну групу, осередок якої сьогодні тут присутній. Далі ми маємо напрацювати стратегію розвитку кластеру «ORGANIC STEP» та крок за кроком, step by step, реалізовувати цей проект».

Одна зі складових міжнародної програми UniClaD: «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» – вивчення досвіду створення кластерів у країнах Західної Європи, зазначав проректор з наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко. Відповідно, цей досвід можна буде використовувати при створені кластерів на території Кіровоградщини.

«В рамках програми UniClaD у нас в університеті створено сучасну лабораторію та «Експертний центр», – говорить Олександр Левченко. – Разом із лабораторною базою Інституту Степу ми можемо забезпечити виконання необхідних досліджень. Тут, у «Експертному центрі», учасники кластеру можуть проводити заняття, тренінги, засідання, у тому числі в режимі відео-конференцій.

Наші магістранти можуть виконувати курсові, дипломні роботи на підприємствах кластеру. Коли мине пандемія й розпочнуться обміни студентами між країнами програми UniClaD, тоді до нас приїжджатимуть іноземні студенти для стажування на підприємствах Кіровоградщини. Не виключено, що це будуть підприємства кластеру бджільництва та апітерапії.

В рамках проекту ми готові надавати приміщення, вчених, устаткування для наукових та лабораторних досліджень. Мета, яка нас цікавить, – отримати предметний результат для Кіровоградської області».

Також наукову підтримку кластеру бджільництва та апітерапії пообіцяв й директор Інституту сільського господарства степу Національної академії аграрних наук Ігор Семеняка. Інститут Степу НААН може надавати підприємствам кластеру посівний матеріал, технологію вирощування медоносних сортів рослин, здійснювати селекційну роботу, а також навчати, як отримати гарантований врожай.

Голова «Експертного центру» ЦНТУ, доцент кафедри загального землеробства Лариса Сало звернулась до учасників меморандуму із пропозицією підготувати перелік проблемних питань, вирішення яких потребуватиме наукових досліджень. У тому числі, у лабораторному центрі UniClaD ЦНТУ. Також Ларису Сало цікавило, чи готові господарства кластеру бджільництва надавати базу практики для студентів нашого навчального закладу?

Доцент кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ Ілона Андрощук розповіла учасникам засідання про можливості економічного блоку «Експертного центру» ЦНТУ.

«Ми, як навчальний заклад, перш за все думаємо про те, як навчить студентів, – зауважив завідувач кафедри загального землеробства ЦНТУ Микола Мостіпан. – Звичайно, нас цікавить база практики для студентів кафедри. Крім цього, кафедра має значний науковий потенціал для проведення досліджень на замовлення учасників кластеру. Також ми могли б розробити навчальні програми для фермерів».

Наступним етапом виконання меморандуму про співпрацю та наміри щодо створення в Кіровоградській області першого кластеру органічного бджільництва та апітерапії «ORGANIC STEP» має стати розробка стратегії формування кластеру.

Підготував Олександр Виноградов