Тренінги та онлайн-квест допоможуть не стати жертвою торгівців людьми


22 листопада 2021
Минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відбувся перший тренінг пілотного проекту «Підвищення обізнаності молоді Вінницької, Кіровоградської та Хмельницької областей щодо безпечної міграції та працевлаштування». Мета циклу тренінгів – розповісти студентам та викладачам нашого навчального закладу про правила безпечної міграції та працевлаштування.

Минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відбувся перший тренінг пілотного проекту «Підвищення обізнаності молоді Вінницької, Кіровоградської та Хмельницької областей щодо безпечної міграції та працевлаштування». Мета циклу тренінгів – розповісти студентам та викладачам нашого навчального закладу про правила безпечної міграції та закордонного працевлаштування. Тренінги проводитимуть сертифіковані тренери проекту: завкафедрою екології, охорони навколишнього середовища та здорового способу життя ЦНТУ Ольга Медведєва, а також студентки цієї кафедри Іванна Сергійчук та Поліна Цюцюра.

В наші часи дуже багато наших співвітчизників їздять або Україною, або за кордон, або як туристи, або на роботу (принаймні, так було до пандемії, й так буде після завершення пандемії). У тому числі – студенти в період канікул. Безпека під час таких подорожей – завжди актуальне питання.

Українське представництво «Міжнародної організації з міграції» за фінансової підтримки уряду Японії започаткувало проект «Підвищення обізнаності молоді Вінницької, Кіровоградської та Хмельницької областей щодо безпечної міграції та працевлаштування». (Поки проект пілотний, він впроваджується на території трьох областей, але згодом планується поширити дію проекту на всю країну.) На Кіровоградщині проект «Підвищення обізнаності молоді…» реалізує Олександрійський гендерний інформаційний центр.

Як розповіла завкафедрою екології, охорони навколишнього середовища та здорового способу життя Ольга Медведєва, представники Олександрійського гендерного інформаційного центру звернулись до ЦНТУ із пропозицією допомогти із навчанням трьох тренерів, які могли б потім проводити для студентів та викладачів нашого університету тренінги за даною програмою. Пройшли навчання та стали тренерами проекту «Підвищення обізнаності молоді… щодо безпечної міграції та працевлаштування» Ольга Медведєва та дві студентки кафедри: Іванна Сергійчук і Поліна Цюцюра.

На перший тренінг запросили студентів усіх факультетів ЦНТУ. Студентам розповіли про види трудового рабства, про методи вербувальників, про типові схеми торгівлі людьми. Отримавши основну інформацію, студенти пройшли онлайн-квест (гру) на тему правил безпеки при працевлаштуванні. До речі, пройти квест може будь-хто за посиланням https://quest.stoptrafficking.org/start.

За словами Ольги Медведєвої, їх команда тренерів продовжить в університеті інформаційну кампанію щодо безпечної міграції та працевлаштування. В планах ще декілька тренінгів, один з яких – окремо для викладачів ЦНТУ. Всі студенти та викладачі, які прослухають тренінг та пройдуть онлайн-квест (отримавши за це сертифікат «Міжнародної організації з міграції»), потім зможуть ділитися інформацією зі своїми родичами, близькими, друзями. Таким чином, коло обізнаних ставатиме ширше й ширше. Це й є головна мета проекту – довести до відома якомога більшої кількості людей інформацію про правила безпеки при подорожах чи працевлаштуванні, убезпечити якомога більшу кількість громадян України від тенет сучасних торгівців людьми.

Підготував Олександр Виноградов