Особливості «життя на урані»


22 грудня 2021
Від суботи, 25 грудня на YouTube-каналі «Суспільне: Кропивницький» з’явиться документальний фільм «Кіровоградщина: життя на урані» про вплив, значення та наслідки уранодобувної промисловості на життя Кропивницького і Кіровоградської області. Позавчора представники знімальної групи влаштували допрем’єрний показ картини для викладачів та співробітників ЦНТУ.

Від суботи, 25 грудня на YouTube-каналі «Суспільне: Кропивницький» з’явиться документальний фільм «Кіровоградщина: життя на урані»: про вплив, значення та наслідки уранодобувної промисловості на життя Кропивницького і Кіровоградської області. Позавчора представники знімальної групи влаштували допрем’єрний показ картини для викладачів та співробітників Центральноукраїнського національного технічного університету. До речі, згадувалось, що ідея фільму належала попередній продюсерці філії «Суспільне: Кропивницький» Олені Кваші, яка є випускницею 2010 року нашого університету за спеціальністю «Адміністративний менеджмент».

У фільмі «Кіровоградщина: життя на урані» представлені різні точки зору на найбільш важливі для суспільства теми, пов’язані з наявністю у місті та області підприємств уранодобувної промисловості. Це питання енергобезпеки держави, питання екології, питання здоров’я населення, питання рівня онкозахворювань, питання шахтарського безробіття. Переповідати сюжет немає сенсу, цей фільм потрібно дивитись. «Життя на урані» має зацікавити усіх мешканців Кропивницького.

«В основі фільму – історія трьох поколінь однієї родини, які працювали та працюють на урановій шахті, – розповіла співавторка фільму Олена Горобець. – Це люди, які з гідністю несуть свою роль і працюють на енергетичну незалежність України. У нас є головний герой – Максим. Його дід працював у геологічній розвідці, вони розвідували поклади урану, батько працював довгий час на шахті, і от Максим теж пішов слідами батька працювати на шахту».

Зйомки картини проходили у Кропивницькому (у тому числі, під землею, у шахтах), Смоліному, Києві, Одесі. Події фільму коментують науковці, медики, чиновники, керівники та працівники «Схід ГЗК», шахтарі. Одним зі спікерів виступив доцент кафедри міжнародних економічних відносин ЦНТУ Микола Сухомлин, колишній голова Кіровоградської обласної ради, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації (1995-96).

На допрем’єрний показ в ЦНТУ документального фільму «Кіровоградщина: життя на урані» завітали продюсерка проекту Олена Горобець, співсценаристка та редакторка фільму Ірина Романська та один із героїв стрічки – шахтар Сергій Савченко, який пропрацював на Інгульській шахті 20 років.

Майже у повному складі показ стрічки відвідала кафедра екології, охорони навколишнього середовища та здорового способу життя ЦНТУ. Представники саме цієї кафедри, що логічно, поставили найбільше запитань гостям - членам знімальної групи.

Окрім Центральноукраїнського національного технічного університету, допрем’єрний показ фільму у нашому місті також відбувся в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І.Чижевського та в Центральноукраїнському державному педагогічному університеті, також автори фільму презентували свою роботу в Києві та Одесі.

Підготував Олександр Виноградов