Стажування в університеті країни Європейського союзу


28 грудня 2021
Група викладачів кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ успішно пройшла міжнародне стажування на базі софійського Університету фінансів, бізнесу та підприємництва (University of Finance, Business and Entrepreneurship, Болгарія) за темою «Сучасні методи навчання та інноваційні технології в вищій освіті: європейський досвід та глобальні тенденції».

Група викладачів кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності Центральноукраїнського національного технічного університету успішно пройшла міжнародне стажування на базі софійського Університету фінансів, бізнесу та підприємництва (University of Finance, Business and Entrepreneurship, VUZF) за темою «Сучасні методи навчання та інноваційні технології в вищій освіті: європейський досвід та глобальні тенденції».

Стажування в Університеті фінансів, бізнесу та підприємництва (Софія, Болгарія) пройшли викладачі кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності ЦНТУ: Оксана Сторожук, Ольга В’юник, Олексій Заярнюк, Тетяна Грінка, Ольга Кіріченко, Тетяна Корнєєва.

Мета стажування в навчальному закладі країни ЄС – підвищення кваліфікації, розширення, поглиблення і вдосконалення професійних компетентностей викладачів, ознайомлення з досвідом організації навчального процесу та застосування інноваційних технологій в університетах Європейського Союзу. Стажування тривало 180 академічних годин (6 кредитів ECTS).

Протягом стажування «Сучасні методи навчання та інноваційні технології в вищій освіті: європейський досвід та глобальні тенденції» були розглянуті інноваційні методи навчання, що сприяють використанню нових технологій викладання (контекстне, імітаційне, проблемне, модульне, дистанційне навчання та повне засвоєння знань). На прикладах розглянуті інтерактивні засоби на базі ІТ-технологій, які дозволяють організувати інформаційну взаємодію між учасниками освітнього процесу.

Досліджено і вивчено кращий досвід організації дистанційного навчання світовими закладами вищої освіти в умовах карантину, використання спеціалізованих програмних засобів організаційної підтримки та інтеграції очних і дистанційних форм навчання.

Проаналізовано міжнародний досвід залучення та впровадження провідних іноземних практик викладання окремих дисциплін з метою забезпечення конкурентоспроможності випускників.

Вивчено досвід системи вищої освіти в Болгарії, програми наукового обміну між країнами-членами Європейського Союзу, що сприяють дослідницькій діяльності, заохоченню інновацій та науковому прогресу.

Розглянуті етапи написання та публікації наукової статті в журналах, що індексуються в Scopus та Web of Science, а саме написання, редагування і академічний переклад, підбір наукового журналу Scopus та Web of Science, контроль публікації наукової статті, звіт унікальності наукової статті, переговори з редакцією наукового журналу, індексація статті в базі даних Scopus та Web of Science.

За результатами стажування учасники отримали відповідні сертифікати. Коли сертифікати було доставлено до Кропивницького, учасників стажування привітав та вручив сертифікати проректор з наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко.

Даний сертифікат про проходження науково-педагогічного стажування в університеті країни, що входить до Європейського Союзу, дійсний при поданні документів на здобуття звання доцента, професора, враховується під час ліцензування та акредитації освітніх програм, забезпечує виконання показників науково-педагогічної активності працівників ЗВО.

За інформацією кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності