Вища освіта вчиться мінімізувати наслідки війни


27 квітня 2022
Минулого тижня на базі Центральноукраїнського національного технічного університету пройшла перша сесія Всеукраїнського онлайн форуму «Начасні практики забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану». Представники закладів освіти України та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти обмінялись досвідом подолання викликів сьогодення, яких вища школа не знала 80 років!

Минулого тижня на базі Центральноукраїнського національного технічного університету пройшла перша сесія Всеукраїнського онлайн форуму «Начасні практики забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану». Представники закладів освіти України та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти обмінялись досвідом подолання викликів сьогодення, яких вища школа не знала 80 років! Продовження форуму вже завтра, 28 квітня.

Як повідомив організатор форму «Начасні практики забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану», доцент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ Олександр Доренський (він також є гарантом магістерської освітньої програми ЦНТУ «Комп’ютерні науки»), головна мета заходу, – окрім підтримки колег – обговорення та вивчення успішних прикладів освітньої та наукової діяльності під час війни.

«Ми хочемо поширити на університети України корисний досвід, як не втратити якість освіти під впливом викликів, яких не було понад 80 років! – розповідає Олександр Доренський. – Нові фактори впливу на освітній процес: повітряні тривоги під час занять та необхідність переховуватися в укриттях; втрата деякими закладами освіти своєї матеріально-технічної бази; особливий психологічний стан людини під час війни: бойові дії, зниклі безвісти, поранені, загиблі; евакуація частини студентів і викладачів, мобілізація стейкхолдерів, активне волонтерство викладачів і студентів тощо. Звичайно, для того, щоб не погіршувати якість освіти, потрібно мінімізувати вплив цих факторів на освітній процес. Хтось з університетів швидше зорієнтувався, адаптувався, тому ми пропонуємо колегам спілкуватися, обмінюватися ідеями, набутим досвідом та ефективними практиками забезпечення якості освіти».

Масштабна війна, дійсно, величезний виклик для галузі освіти ще й тому, що до такої війни освіту ніхто не готував, говорить заступник голови Національного агентства забезпечення якості вищої освіти України Олена Єременко, яка стала першим спікером форуму «Начасні практики забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану».

«Вдячна організаторам, адже нам не вистачає спілкування в цей трагічний час, коли необхідна консолідація всіх активних освітянських сил, – говорить Олена Єременко, – щоб не просто працювати, а й окреслювати плани та будувати перспективи. Зараз потрібно осмислювати усе, що відбувається. Передусім, ми розуміємо, війна – є страшним викликом, нас до цього не готували. Але, тим не менш, Національне агентство забезпечення якості вищої освіти намагається працювати із закладами освіти навіть під час війни, ми були першим агентством якості, яке проводило акредитацію під час пандемії, зараз ми знаходимо можливості працювати попри воєнний стан. Заклади освіти в Україні працюють, заклади активні, деякі навіть демонструють героїчні речи освітньої діяльності».

Під час свого виступу Олена Єременко звернула увагу учасників форуму на пріоритетних напрямках освіти з точки зору системи забезпечення якості освіти (інституційна цілісність, комунікативна виваженість, людиноцентрованість, ефективність використання ресурсів, ідентичність), та розповіла про вже реалізовані кращі практики деяких університетів.

Також протягом першої частини онлайн форму «Начасні практики забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану» виступили представники Сумського державного університету; Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»; Державного торгівельно-економічного університету (Київ).

Форум виявився, дійсно, корисним та цікавим, тому організатори запланували два-три продовження. Другий етап форуму розпочнеться вже завтра, 28 квітня. Місце зустрічі те ж саме – Facebook-сторінка форму (www.fb.com/UAForumHEQ/).

До виступів запрошені представники Міністерства освіти і науки України, Української асоціації студентів, а також закладів освіти Одеси, Чернівців тощо. Слідкуйте за анонсами на FB-сторінці ЦНТУ.

Підготував Олександр Виноградов