На годиннику – час інвестувати у Кропивницький


24 листопада 2016
Центральноукраїнський національний технічний університет виступив одним із партнерів проведення першого муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST», в ході якого було обговорено шляхи створення у місті Кропивницький сприятливого інвестиційного клімату. ЦНТУ презентував на форумі практичні проекти та створений на базі університету контактний пункт програми ЄС «Горизонт 2020».

Центральноукраїнський національний технічний університет виступив одним із партнерів проведення в обласному центрі першого муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST», в ході якого було обговорено шляхи створення у місті Кропивницький сприятливого інвестиційного клімату. Зокрема, ЦНТУ презентував на форумі два студентські практичні проекти та створений на базі університету регіональний контактний пункт програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Малі та середні підприємства».

Ініціатор проведення муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST» – міська рада Кропивницького. Підтримку в організації форуму надали Кіровоградська регіональна торгово-промислова палата і Центральноукраїнський національний технічний університет. Під час відкриття форуму його учасників та гостей привітали голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов, ректор Центральноукраїнського національного технічного університету Михайло Черновол.

«Скажу очевидну річ: будь-які інвестиційні процеси без наукової складової будуть малоефективними, – зазначив ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол. – Наш університет традиційно співпрацює за різними напрямками із багатьма підприємствами та організаціями міста, області, тому що ми готуємо спеціалістів в галузі промисловості, енергетики, транспорту, сільського господарства, економіки та фінансів – усіх напрямків реальної економіки. В якості прикладу можу згадати про роботу університетського Центру енергозбереження, енергетичного менеджменту і консалтингу. Фахівці центру вже виконали ряд обстежень різних підприємств комунальної власності та бюджетної сфери і довели, як за рахунок дуже простих кроків можна зекономити до 30% коштів, які витрачаються на енергоносії.

Наказом Міністерства освіти і науки України в нашому університеті створено регіональний контактний центр програми ЄС «Горизонт 2020» за напрямом «Малі і середні підприємства». Це дуже серйозна програма, яка об’єднує основні наукові проекти країн ЄС. Зараз ми завершуємо організаційні процеси по створенню центру і запрошуємо представників бізнесу до співпраці в рамках програми «Горизонт 2020».

Протягом презентаційної платформи під назвою «Ощадна енергетика як пріоритет сучасного українського міста» муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST», зокрема, було представлено проект управління розвиту транспорту та зв’язку міської ради «Екологічний транспорт на дорогах Кропивницького: від центру до околиць»; проект із впровадження комплексного енергозбереження на об’єктах соціальної сфери та ЖКГ; проекти комунального підприємства «Міськсвітло» та науково-виробничого підприємства «Радій» щодо модернізації систем зовнішнього освітлення як окремих підприємств, так і міста в цілому.

На «туристичній» платформі форуму було обговорено напрями туристичної галузі, які можуть сприяти залученню до міста інвестицій.

Під час роботи науково-практичної платформи інвестиційного форуму відбулась презентація предметних проектів, направлених на пошук потенційних інвесторів з метою втілення у життя ідей та розробок (до речі, модератором цієї платформи стала доцент кафедри економіки та підприємництва Центральноукраїнського національного технічного університету, кандидат економічних наук Марія Бугайова).

Так, представник Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Олег Хмуренко розповів про бізнес-інкубатор для вирішення соціально-економічних проблем малого та середнього, створений при РТПП. Аналітик групи з фінансування та розвитку малого та середнього бізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку Людмила Войналович доповіла про можливості грантової підтримки з боку ЄБРР консалтингових проектів для малого та середнього бізнесу.

Як повідомлялось раніше, у вересні в нашому університеті було відкрито контактний пункт програми Європейського Союзу «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Малі та середні підприємства» (SMEs). Програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» об’єднала всі існуючі програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій, включаючи Рамкову програму з досліджень, Рамкову програму з конкурентоспроможності та інновацій і діяльність Європейського Інституту Інновацій та Технологій, після чого стала найбільшою програмою ЄС із фінансування науки та інновацій з загальним бюджетом на 2014-20 роки близько 80 млрд. євро.

У науково-практичній частині форуму «TIME to INVEST» проректор із наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко презентував програму ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт 2020» та розповів про роботу контактного пункту цієї програми при ЦНТУ.

«Програма «Горизонт 2020» передбачає проведення інноваційної та наукової діяльності не лише в університетах, – зазначає професор Олександр Левченко, – За допомогою цього проекту долучатися до досліджень також можуть підприємства малого та середнього бізнесу, оскільки досить часто саме малий та середній бізнес є ініціатором проривних інновацій. Існує чимало напрямків, за якими можна отримати фінансування в рамках програми «Горизонт 2020». Наприклад: інновації у сфері телекомунікаційних та інформаційних технологій; охорона здоров’я; сільське господарство, агрохарчовий сектор; енергетичні системи з низьким вмістом вуглецю; інноваційні бізнес-моделі для малих та середніх підприємств та інше. Але, звичайно, запропоновані ідеї мають бути цікавими європейському ринку. Координаційний центр, створений при нашому університеті, допомагатиме представникам малого і середнього бізнесу в Україні у пошуку європейських партнерів для співпраці, у виборі варіантів фінансування, у формуванні дослідницьких консорціумів із європейськими партнерами, в оформленні заявок на участь в програмі «Горизонт 2020» тощо. Крім цього, ми плануємо проводити на базі контактного пункту в ЦНТУ навчальні семінари і тренінги».

Докладну інформації про діяльність контактного пункту ЦНТУ програми Європейського Союзу «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Малі та середні підприємства» можна переглянути у відповідному розділі сайту Центральноукраїнського національного технічного університету.

Двоє студентів ЦНТУ презентували свої проекти до уваги учасників муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST».

Студент четвертого курсу факультету проектування та експлуатації машин Олександр Соколов презентував технологію та проект обладнання для регенерації побутових фільтрів води із активованим вугіллям. Запропонована технологія (вартість – 80 тис. гривень, орієнтовний термін окупності – 1,5 роки) дозволяє продовжити ресурс роботи побутових фільтрів, досягнувши трьох позитивних ефектів: ресурсозбереження, енергозаощадження, зменшення шкідливого впливу на екологію. Використовуватися технологія регенерації побутових фільтрів води із активованим вугіллям може в закладах охорони здоров’я, дошкільної освіти тощо.

Студент п’ятого курсу факультету економіки та менеджменту Євген Новосьолов представив соціальний проект повної реконструкції площі «Пантери» для організації місць відпочинку мешканців та гостей міста. Проект вартістю близько 100 тис. гривень, на думку авторів, може бути реалізовано у комплексі при проведенні ремонтних робіт розміщених поруч будівель коледжу або колишнього кінотеатру «Зоряний».

Крім цього, до інформаційно-презентаційного буклету «Час інвестувати», виданому організаторами муніципального форуму «TIME to INVEST», включено проект кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ (дослідницький проект передбачає заощадження енергоресурсів до 45%, та зменшення витрат природного газу до 15%) щодо розробки системи комплексного використання традиційних та альтернативних джерел для енергопостачання для споживачів бюджетної сфери з оптимізацією складових енергосистеми та режимів роботи енергетичних установок.

Підготував Олександр Виноградов,

Фото: доцент кафедри ЕМКД Олексій Заярнюк,

сайт Кіровоградської міської ради